Nyårsskumpa!

 
Kom på att jag inte visat vad jag fick för ett tag sedan med ett bud hem till dörren!
Det var en fint inslagen vinkylare full med tre sorters bubbel.
 
 
 
 
Vinkylaren kommer från vinkylen.se.
Det här fanns i vinkylaren
 
 
 
 
Eftersom jag även fick en annan flaska bubbel hemskickad så känner jag mig lyckligt lottad som får bubbla så mycket ikväll. Kvällen är räddad :)
 
GOTT NYTT ÅR!!!!!!

.

Enkel chokladmousse

 
Imorgon ska vi alltså fira att det ska bli nytt år.
Redan nu känner jag mig lite småstressad eftersom vi inte hunnit handla det sista. Undrar om många väntat in i det sista som vi så det är mycket folk i affärerna även imorgon?
 
 
Hur som helst så har jag äntligen bestämt mig för nyårsdessert!
Har väldigt länge velat göra en Schwarzwaldtårta eftersom det är en av minafavorittårtor.
Vilken tur att jag kom ihåg det då, för nu tänkte jag passa på att prova!
 
Dock kanske det inte var världens bästa ide med tanke på vädret som var här i Tullinge idag, regn och rusk.
Man ska ju INTE göra maräng i fuktigt väder, men ändå skulle jag försöka...
 
Bottnarna blev konstiga, lite mjuka men med färg i kanterna. Skit också!
Imorgon får jag hoppas på mindre fuktighet i luften och så får jag göra ett nytt försök.
Hur svårt ska det vara? :D
 
 
Nu var det ju inte om det det här inlägget skulle handla om....
Jag tänkte ju visa er ett skitenkelt recept på chokladmousse med lite topping.
 
Efter att vi ätit middag med min mamma och hennes man någon av de senaste juldagarna sa min mamma att hon var sugen på efterrätt.
Sånt där är ju inget som jag inte snappar upp, min hjärna gick direkt på högvarv.. vad kunde jag göra som inte tog för lång tid? :)
 
Chokladmousse! Det är enkelt och går relativt snabbt.
Och jag har inte gjort det så ofta. Undrar varför.
 
 
Hittade ett recept som verkade bra på Arla.se som jag provade.
Det var skitenkelt och det blev jättegott!
 
Det här kan bli en snabb nyårsdessert för er som inte orkar göra en massa avancerade saker!!!
 
 
 
 
 
 
 
Chokladmousse
 
4 portioner
 
2 dl vispgrädde
2  äggulor
100 g mörk choklad
(ev. någon matsked florsocker om man vill ha moussen lite sötare,det beror på vilken choklad man använder).
 
 
 
 
Gör så här:
Smält chokladen i en skål i vattenbad.
Vispa grädden (ej för hårt). Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen.
När man haft ner den första äggulan blir chokladen jättetjock, nästan som en klump.
Det ordnade dock till sig när man hade i den andra äggulan och rörde om snabbt och ordentligt.
 
Vänd ner chokladsmeten i den vispade grädden.
Fördela moussen i 4 portionsskålar. Låt stelna en stund i kylen, ca 30 min-1 timme (om du kan vänta så länge).
 
 
Bränd mandel
 
½ dl mandel (ev flera nötsorter)
3/4 dl socker
 
 
 
 
Gör så här:
Smörj en del av ett bakplåtspapper med olja.
Smält sockret i en liten kastrull.
Rör ner mandeln med en träsked. Jag hade både mandel, cashew och hasselnöt.
 
 
 
 
Man kan även ha i lite finrivet apelsinskal i blandningen om man gillar sånt.
Jag är inget fan av apelsin i mat så jag skippade det.
 
Häll upp blandningen direkt på bakplåtspappret.
 
 
 
 
Låt det stelna cirka 30 minuter.
Hacka det med en stor vass kniv.
Strö den hackade mandeln över moussen.
 
 
 
 
Åh det var så gott med det här lite knapriga och söta mot det riktigt krämiga chokladiga!
 
 
 
 
Receptet hittade jag på Arla.se men de flesta recept på chokladmousse verkar vara liknande.
 
Jag ska prova det i en tårta till helgen tror jag :)
 
 
Nu måste jag sova, har ju massor att göra imorgon!
God natt och kram på er!
 
GOTT NYTT ÅR!!
 
 
 

Pepparkaksdrömmar

 
Julen är över och jag har tagit lite ledigt från bakning och blogg.
Vi har besök av min mamma och hennes man och jag umgås med dem och min familj så mycket som det går.
Det är underbart att ha julledigt men jag ser ändå fram emot vardagen och att barnen äntligen ska börja på dagis.. :)
 
För övrigt hade jag en jättemysig jul! Håller för fullt på att fundera på vad man ska äta för något på nyårsafton, vore ju kul med någon ny god dessert. Någon som har något tips?
 
De här kakorna hade jag tänkt lägga upp här innan jul men det hanns tyvärr inte med.
Tänkte att jag visar dem nu ändå, man kan ju baka med pepparkakssmak fast julen är över eller så sparar man receptet till nästa år och provar dem då :)
 
Jag fick för mig att det borde vara gott med Drömmar med pepparkakssmak och det var det ju.
Men även om det var gott så tycker jag att vanliga hederliga vaniljdrömmar är bäst!
 
 
 
 
 
 
Pepparkaksdrömmar
 
-ca 30 stycken
 
 
100 g margarin eller smör
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 tsk pepparkakskryddor
1 dl olja
1 tsk hjortronsalt
ca 5 dl vetemjöl
 
 
Gör så här:
Rör smör, socker, vaniljsocker och pepparkakskryddor smidigt.
Tillsätt oljan lite i sänder och fortsätt röra.
 
 
 
 
Blanda hjortronsalt med lite av mjölet och rör ner det i degen.
Arbeta in resten av mjölet tills det blir en deg, min blev ganska smulig men det gör inte så mycket. Man kan forma bollar av den ändå :)
 
 
 
 
Ta upp lite deg och forma en liten boll i handen.
 
Lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt och tryck till lite så de inte får en topp.
 
 
 
 
Grädda mitt i ugnen tills de fått lite färg och spruckit lite i ytan, det tar 15-20 minuter.
 
Ta ut och låt svalna på bakplåtspappret.
 
 
 
 
 
Receptet kommer från Sju sorters kakor men jag har ändrat lite pga pepparkakskryddorna.
 
 
God fortsättning på er!
Ska försöka uppdatera lite oftare i fortsättningen :)
 
KRAM!
 
 
Visa fler inlägg