Macaroons med vaniljfyllning



Efter fisklunchen i måndags blev jag så himla sugen på att baka macaroons.
Det var ganska länge sen jag gjorde det så nu kliade det rejält i macaroon-tarmen :)

Jag ville dessutom prova ett nytt recept som jag såg i senaste numret av tidningen Hembakat.
De finaste macaroonsen har jag fått genom att göra på det krångliga sätter, dvs med sockerlag.
Men så är det också lite krångligt, och receptet i Hembakat verkade mycket enklare.

Jag vet inte om jag gjorde något fel, men de blev inte lika fina som sockerlags-receptet.
(Jag misstänker att jag rörde för lite i smeten och att det inte var fel på receptet..)


Visserligen reste de sig på plåten så att de fick en "fot", men de blev toppiga och det funkade inte att slå plåten mot bänken, och de blev dessutom inte så släta (fast jag siktade mandeln fler gånger än man skulle).

Meningen var att det skulle vara smörkolafyllning men den blev alldeles för lös, så jag gjorde en underbar vaniljsmörkräm istället och det blev perfekt!

Och även om de inte blev världens finaste så blev de verkligen jättegoda!
Tycker absolut att ni kan våga er på att prova det här receptet om ni har tyckt att det verkar för krångligt innan, det var verkligen enklare än de andra receptet jag provat!!



 

 

Macaroons med vaniljfyllning

 

120 g florsocker

80 g skållad och finmald mandel

5 g kakao (kan uteslutas)

2 äggvitor (80g)

1 knivsudd salt

60 g strösocker

 

 

 

Gör så här:

Mixa florsockret och den malda mandeln till ett finmalt pulver.

Sikta blandningen i en skål.

 

 

Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till hårt skum.

Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills marängen är helt blank.

 

Lägg i mandel- och florsockerblandningen i marängsmeten och blanda försiktigt med hjälp av en trägaffel eller slickepott. Smeten ska fortfarande vara helt blank men lite mer flytande.

 

 

Var försiktig med att inte röra i smeten för mycket så att inte äggvitorna faller ihop.

 

Spritsa ut små biskvier, stora som femkronor, glest på en plåt med bakplåtspapper.

 

 

Låt dem vila i ca en timme i rumstemperatur. Då torkar ytan något, vilket gör kakorna finare.

Under tiden som de vilar kan du göra vaniljfyllningen :) Se recept nedan.

 

Sätt ugnen på 150 grader. Ställ in dem i ugnen i ca 10-12 minuter.

Låt macaroonsen svalna innan du rör dem och sätter ihop dem med krämen.

 

 

Vaniljsmörkräm

 

100 g smör

90 g florsocker

1 äggula

1 vaniljstång eller 0,5-1 tsk vaniljpulver

 

Vispa samman alla ingredienserna till en fluffig kräm.

 

Smeta på lite kräm på en macaroon och sätt ihop med en annan macaroon.

 

Sätt in i kylen så att de får stå till sig lite, de blir mycket godare då!

 

 

 

Njut!

 

 

Nu fick jag blodad tand, imorgon ska jag prova nya smaker på macaroons :)

 

 

Nu ska jag förbereda för julkalendern som börjar imorgon!

Vi börjar med en tävling som har ett jättefint pris, så kolla in här imorgon!

 

Varje dag fram till jul kommer jag ha en ny julig sak här på bloggen. Det blir några tävlingar men även julgodis och annat gott :)

 

Välkomna!

 

 

 

Lunch lagad av en 5-åring


Igår var jag på en rolig grej!

Karolina Sparring, kock och kokboksförfattare och aktuell med boken ”Laga mat med barn” har startat ett projekt för att visa barn hur enkelt det är att laga fisk och hur roligt det är att laga mat tillsammans.

Igår bjöd hon, tillsammans med Abba, in till en härlig fisklunch.

Där hade barn mellan 4-7 år lagat maten och vi hade en hovmästare som hette Luca som var 4 år.
Hur gulligt som helst och alla barn var verkligen duktiga! De tog sitt arbete på stort allvar och verkade tycka att det var jätteroligt :)

Jag tog med min fina man på lunchen och vi hade verkligen jättetrevligt!


Här kommer lite bilder från lunchen


Karolina Sparring med barnen i köket

 

Barnen lade upp all mat och garnerade fint :)

 

Min mat som bestod av Fetaostpesto på lax med ris och en god sallad

 

Jag med min mat

 

Till efterrätt fick vi macaroons :)

 

Är jätteglad för att jag fick chansen att gå på lunchen! Dessutom blev jag jättesugen på att baka macaroons, så det har jag gjort idag :D

 

Men de får ni se en annan dag...


kram!

 

 

Tips: Bästa kaveln!


Måste bara tipsa er om den här kaveln!

Har velat ha en sån länge men det har inte blivit av att jag beställt en, men nu äntligen!
Fick hem den för ett tag sedan och nu har jag provat den till tre tårtor, och det är så mycket lättare att kavla ut locken i SP till tårtorna!!!




 

Den är hela 50 cm lång så det blir inga fula skarvar i sp:n när man kavlar som det kan bli med en vanlig kavel.

Underbart!

 

Jag köpte min här och priset är verkligen jättebra.

 

Kanske ett julklappstips/önskemål? :)

 

 

 

Visa fler inlägg