Hemmagjorda Delicatobollar 2.0

 
 
Ni kommer kanske ihåg att jag provade att få fram ett recept på hemmagjorda Delicatobollar?
Det blev ganska likt men inte exakt som originalet.
 
Jag har inte kunnat släppa det där, jag tycker det är kul att testa sig fram så därför gjorde jag ett nytt försök förra veckan.
Använde mig av samma recept som förra gången men ändrade lite saker, och jag tycker det blev väldigt gott faktiskt.
Jag säger fortfarande inte att det är samma som originalet men det är en bit på väg, och jag kommer nog göra fler försök... :)
 
 
Den här gången provade jag att ha i mer kakao och även oboypulver och skippade den smälta chokladen i smeten.
Den smälta chokladen som jag hade i förra gången tillsatte jag för att de skulle stelna lite mer än vad de brukar göra, de riktiga Delicatobollarna är ju ganska fasta i konsistensen.
 
Men eftersom den smaken inte blev perfekt provade jag alltså att utesluta den och ha i mer chokladsmak i form av kakao och oboy.
 
Om någon har tips på hur man kan få dem fastare på något annat sätt än smält choklad får ni gärna höra av er!
Eller om ni själva har testat ett recept som är som Delicatobollar :)
 
 
 
 
 
 

Delicatobollar

 

100 g smör (rumsvarmt)

0,5 dl råsocker

1 dl florsocker

3 msk starkt kaffe

4 tsk kakao

2 tsk oboypulver

1 msk vaniljsocker

4 dl havregryn

 

Mörk choklad

Kokos/pärlsocker

 

 

 

Gör så här:

Mixa havregrynen i en mixer så det blir fina smulor.

 

Vispa smör och båda sorterna socker med en elvisp och tillsätt sedan kaffet. Vispa tills det blandas.

Tillsätt kakao, oboypulver och vaniljsocker och de finmalda havregrynen. Vispa till en fin smet.

 

Ställ in i kylen en halvtimme.


Tag sedan fram ur kylen och rulla i lagom stora bollar.
Ställ sedan in dem i frysen i en halvtimme.

Smält mörk choklad i en skål i micron och rulla bollarna i chokladen.
Avsluta med att rulla dem i kokos eller pärlsocker.

Låt dem stelna i kyl en stund innan de avnjuts :)

 

 

Som ni ser på bilden ovan rullade jag några av bollarna i mörk smält choklad och pärlsocker samt kokos, och några struntade jag i att täcka med smält choklad och rullade dem bara i kokos/pärlsocker.

Tycker båda varianterna blir jättegoda. Om det fanns ett sätt att få en riktigt tunn hinna av den mörka chokladen på bollen så skulle det vara perfekt, problemet är att chokladen blir ganska tjock.

 

Men som sagt, båda varianterna var goda :)

 

Nu ska jag snart åka och jobba natt igen.... Imorgon blir det tårta här på bloggen, håll utkik! :)

 

 

KRAM!

 

 

 

#1 - - Danielle:

Hejsan! Jättefin och trevlig blogg. Tänkte bara tipsa om hur du får chokladen tunnare. Blanda i lite matolja i den smälta chokladen, smakar ingenting och hindrar inte chokladen från att stelna. Gör den bara lite tunnare och finare. Hoppas det hjälper dig litegrann iallafall. :-)

Svar: Smart! Det har jag använt mig av förut när jag gjort julgodis men hade inte en tanke på det nu... Tack snälla för tipset!! :)
Pernie

#2 - - Lotta:

Testa kaffepulver istället. Det blöter ju inte upp smeten.

Svar: Du menar snabbkaffepulver?
Pernie

#3 - - Maja:

Till hur många bollar räcker smeten till?

Svar: Tror det blev ca 16 bollar, normalstora.
Pernie

#4 - - Helena:

Läste om just det du frågar om idag! Har en bok om godis som tycker man ska ha i pektin för en bättre konsistens, eller honung men honung ger ju självklart en bismak. Hoppas något hjälper!

Svar: Aha, ja vi får väl se vad jag provar nästa gång då. Tack för tipset!! :)
Pernie

#5 - - Elin Pedersen:

Oj va gott!
Tror du att det går att göra cake pops av dom här?

Svar: Jag är osäker, de är som sagt inte lika fasta som vanliga delicatobollar så det finns väl risk för att de glider av pinnen. Men om man gör varianten där man har pinnen uppåt och inte gör de så stora funkar det nog! :)
Pernie

#6 - - Bella:

Istället för 3 msk kaffe kan du blanda snabbkaffe i 3 msk vaniljkesella. Gör detta ett tag innan själva bakandet, så pulvret hinner lösa upp sig. Sen är det bara att ha i smeten :)

Svar: Det låter spännande! Men blir det fastare av det eller blir det bara annan smak?
Pernie

#7 - - Cissi:

Testa att inte vispa smöret, jag tycker att det gör skillnad. Kleta ihop det med en gaffel eller händerna istället! Lycka till!

Svar: Ok ska tänka på det :) Tack!
Pernie

#8 - - Veronica:

Hej!
Visst är det barnsligt gott med chockladbollar! Detta rec brukar jag gå efter men ibland blandar jag i ca 2-3msk chockladsås, och dagen efter när dom stått och stelnat till sig smakar dom faktiskt rätt lika som dom i affären! Men smaken är som baken!
http://matochannatgott.blogspot.se/2012/08/vaniljbollar-chockladbollar.html
Veronica

#9 - - felicia:

brukar röra ner sockerkakssmulor, funkar väldigt bra! ( gärna med en klick färskost)

Svar: Aha, smart! Tack för tipset :)
Pernie

#10 - - Jenny:

De här bakade jag och bjöd barnen med kompisar på i helgen. De slank ner med kommentaren "jättegott, vad du är duktig att baka"!

#11 - - clara:

Tror inte att delicato har smör i sina, har en vegan på jobbet som alltid äter dom :)

#12 - - Linda:

Testa dom, himla goda :-)

Svar: Vad kul att du gillade dem Linda!!! :)
Pernie

#13 - - matmedmera:

Goda bollar gjorde du.Gjorde nyss liknande små frestelser

Svar: Härligt! :)
Pernie

#14 - - Malin:

Hej Pernilla! Prövade att göra dessa på carlshams margarin och bytte kaffet mot Ica´s havremjölk de var super goda och blev väldigt poppis både här och hos mina föräldrar! Testade att göra hemmagjorda araksbollar med på ditt recept tillsatte lite arakarom och rullade bollarna först i smält mjölkfrittchoklad sedan i chokladströssel å det blev lika poppis tack för ett super smarrigt recept! Mvh Malin

Svar: Vad roligt att du gjort en egen variant av mitt recept, och att de blev så populära! Tack :)
Pernie

#15 - - Karin:

Hej. Gillar verkligen din blogg. Såg på tv för länge sen när man gjorde tryfflar och skulle ha choklad på dem så tog man smält choklad i handen och så rullade man på det sättet. Kanske fungerar för delicatobollarna.

Svar: Ja just det, så har jag gjort när jag varit på pralinkurs nu när du säger det. Tack för tipset! Och kul att du gillar min blogg :)
Pernie

#16 - - Suz:

Hej
Vilka fantastiska skapelser du gör.
Har också laborerat lite med att försöka efterlikna Delicatobollarna. Det närmaste jag kommit är då jag använde mig av 1 dl Nutella i smeten (gör receptet som är på havregrynspaketet)och kör smeten länge i en matberedare.
mvh
Suzanne

Svar: Det låter spännande! :) Får prova någon gång, älskar Nutella! Tack för tipset :)
Pernie