Årets påsktårta

 
Vid påsk föreslog min mamma att vi skulle prova ett recept som hon hittat i tidningen Allers.
Det lät enkelt och gott så det gjorde vi!
 
Jag lade till en gul kräm eftersom jag tyckte det lät som väldigt mycket grädde annars, och skulle vilja tillägga att 1 passionsfrukt som man skulle ha i grundreceptet inte kändes tillräckligt. Man kände knappt smaken av passionsfrukten så där kan man gott ta 2 stycken.
 
Det blev en jättegod tårta, som en variant av den andra påsktårtan jag gjort.
 
Här kommer recept och bilder!
 
 
 
 
 
Änglaka med färska jordgubbar
 
 
Räcker till ca 10-12 bitar
 
 
 
Bottnar:
10 äggvitor, drygt 3 dl (jag använde äggvita på flaska)
1 tsk saft från citron
3½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2½ dl vetemjöl
 
 
Gul fyllning:

4 äggulor

0,75 dl socker

1 dl grädde

125 g smör el margarin

 

Gräddfyllning:

3 dl vispgrädde

½ msk marsanpulver

1 tsk vaniljsocker/ lite vaniljpulver

1-2 passionsfrukter

 

 

Topping:

3-4 dl vispgrädde (beroende på hur mycket grädde man vill ha på toppen)

Färska jordgubbar eller andra färska bär

 

 

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Klipp till ett bakpapper och lägg i botten på en liten långpanna/form, ca 35x25 cm.

Vispa äggvitorna till ett fast skum tillsammans med citronsaften.

Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Strö i vaniljsocker och salt.

VIspa till en blank och fast maräng.

 

 

SIkta i mjölet och vänd ner det försiktigt.

 

 

Bred ut smeten i långpannan och grädda i ugnen i ca 35-40 minuter.

 

 

Kolla med sticka att kakan är färdig.

Låt kakan svalna i formen.

 

 
Gör den gula fyllningen:

Sjud alla ingredienser utom smör i en kastrull.

Rör hela tiden så det ej bränner vid.

 

 

När smeten tjocknat- rör i smör långsamt så det ej skär sig.

Låt svalna och rör några gånger under tiden.

 

Gör gräddfyllningen:

VIspa grädden med marsanpulvret och vaniljsockret/pulvret.

Tänk på att grädden tjocknar mycket fort pga marsanpulvret.

 

Skrapa ur passionsfruktsköttet och vänd försiktigt ner det i krämen.

 

Stjälp upp kakan på en bricka eller ett fat.

 
 
 
Dela den i två bottnar och bred först på den gula fyllningen på den undre botten.
 
 
 
Bred sedan på gräddfyllningen.
 
 
 
 
Lägg på den övre botten, locket.
 
 
 
 
Vispa grädden till toppingen och bred ut den ovanpå kakan.
 
 
 
 
Dekorera med frukter eller bär som du gillar. I ursprungsreceptet använde de färsk mango och röda vinbär.
Jag använde färska jordgubbar, älskar det!
Visserligen är inte jordgubbarna som bäst än, då får man vänta till midsommar när de svenska kommer.
Men det får duga så länge :)
 
 
 
 
Fick för mig att jag skulle skära jordgubbarna som hjärtan..
 
 
 
 
 
Ville ha med Glad påsk på tårtan men kände inte för marsipan eller sugarpaste, så då fick det bli bokstäver av jordgubbar :) Inte det finaste men gott!
 
 
 
 
Smarrigt!
 
 
 
 
Ha en härlig dag så hörs vi!
 
KRAM!
 
 
#1 - - Lena:

Påminner väldigt mycket om den gamla Succè eller Pinocciotårtan! Jag brukar halvera den och på så vis få två (tjockare) bottnar.