Ni har väl inte missat att
anmäla er eller tipsa någon ni känner i åldern 10-14 år att anmäla sig till
Kladdkakeracet?
Sista anmälningsdag är på söndag 25/8.
Nu när jag är kladdkake-ambassadör är jag ju förstås väldigt sugen på att baka en massa olika kladdkakor hela tiden. Idèerna är många i mitt huvud om vilka olika sorter jag ska knåpa ihop i köket. Måste säga att det är väldigt härligt!
Förra årets vinnare av Kladdkakeracet blev en
knäckig kladdkaka som verkligen är supergod.
Jag
provbakade den redan förra året men nu ville jag göra en egen variant på den.
Resultatet blev en kladdig kladdkaka med ett frasigt men lite segt cookie-täcke.
Det blev SÅ GOTT.
Så här gjorde jag!
Kladdkaka med cookie-täcke
Kladdkaka:
100 g smör
125 g hackad mörk choklad
3 ägg
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
Cookie-täcke:
75 g smör
1,75 dl socker
1 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2,2 dl mjöl
0,3 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt
100 g hackad vit choklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att göra kladdkakan.
Smält smöret tillsammans med den hackade chokladen och ställ åt sidan.
Rör ihop ägg och socker med en sked och tillsätt resten av ingredienserna, sist av allt det smälta smöret och chokladen. Rör ihop så att allt är blandat.
Smörj en springform med avtagbar kant, ca 24-26 cm i diameter.
Jag "bröar" med 1 msk kakao och 1 msk mjöl.
Häll i smeten och grädda kakan i ca 12 min. Den ska få en liten skorpa/hinna men inte ha stelnat.
Under tiden som kakan är i ugnen gör du cookie-smeten.
Smält smöret.
Blanda i socker, sirap och vaniljsocker.
Tillsätt även ägget och rör/vispa ihop smeten. Det behöver inte vara länge.
Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt i en separat skål och häll sedan ner blandningen i smörblandningen.
Rör ihop tills det är blandat, rör inte för länge.
Om smeten är för lös så att den fastnar på händerna och inte går att forma kan man tillsätta lite mer mjöl tills den känns mindre kladdig.
Hacka den vita chokladen (går bra med mörk choklad också, eller nötter, eller något annat gott. Eller strunta i det och kör på en vanlig kaksmet utan krusiduller) och vänd ner den i smeten.
Ta ut kladdkakan.
Jag formade bollar av cookie-smeten som jag plattade till med händerna och sedan lade jag på plattorna ovanpå kladdkakan. Det känns lite konstigt, eftersom kladdkakan fortfarande är en smet, men det funkade bra.
Upprepa proceduren tills cookie-smeten är slut och täcker hela kladdkakan. Det behöver inte bli perfekt och det är lugnt om kladdkakan kikar fram här och var under täcket.
Sätt in kakan i ugnen igen, ca 6-8 minuter.
Cookie-täcket ska ha fått en ljusbrun färg och ha stelnat.
Låt kladdkakan svalna, helst några timmar. Kladdkakan är ganska lös och smetig direkt efter gräddning och den var som bäst efter en natt i kylen.
Så här såg en bit ut ca 1 timme efter den kommit ut ur ugnen
Ha en härlig helg, det ska jag ha :)
KRAM!
det där lät inte illa. synd att man bara har tre ägg i kylen. måste köpa mer ägg och testa ;)