Nyårsdessert: Nutellasemifreddo med chokladganache och daim

 
 
 
 
Julen är över och snart är det ett nytt år.
Jag har haft en mysig julhelg hemma med familj och släkt och jag fick fantastiskt fina julklappar!
 
Jag kommer att fira nyår hemma med familjen, det blir lugnt och skönt och massor med god mat!
Har knappt bestämt vad vi ska äta till middag men efterrätten är redan fixad, kanske inte så konstigt när man gillar söta saker :)
 
Den här maffiga glasstårtan ramlade jag över på nätet när jag letade nyårsinspiration.
Det är en tårta helt i min smak och VEM kan motstå ett recept där det ingår Nutella?!?!
Inte jag.
 
Det här är en perfekt nyårsdessert då den kan göras flera dagar innan den ska ätas, vilket är perfekt så man slipper stressa med dessert på själva nyårsafton :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nutellasemifreddo
 
ca 10 bitar
 
 
2 marängbottnar: (går bra att köpa också)
6 äggvitor
3 dl socker
 
 
Nutellasemifreddo:
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
ca 400 g Nutella
 
 
Chokladganache:
100 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
 
 
1 Dubbeldaim
 
 
 
 
Gör så här:

Först väljer man om man vill köpa färdig marängbotten eller om man vill göra egen.
 
Jag gjorde egen:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vispa ner sockret lite i taget. Rita ut cirklar på ett bakplåtspapper, jag måttade efter springformen jag skulle använda till glasstårtan. Spritsa sedan ut marängen på bakplåtspappret.
Det viktigaste är att en cirkel får plats på pappret, den andra botten ska krossas så den smetade jag bara ut bredvid cirkeln på bakplåtspappret eftersom det inte fanns plats för två fina cirklar.
Grädda i ugn 100 grader i ca 1½-2 timmar. Känn på marängen, den ska ha torkat och gå att få loss från bakplåtspappret lätt.
 
Under tiden kan du göra semifreddon.
Separera vitorna från gulorna och lägg dem i två olika skålar.
Vispa äggvitan till ett hårt skum och tillsätt, lite i taget, 1 msk socker. Ställ åt sidan.
 
Vispa sedan äggulorna tillsammans med 1 msk socker tills det blir en fluffig smet. Ställ åt sidan.
 
Vispa grädden så att den blir fast.
 
 
 
Från vänster ovan: Maräng, vispad grädde och vispad äggula.
 
 
 
Lägg en marängbotten i botten av en springform, jag använde en springform som är 22 cm i diameter.
Krossa den andra botten.
 
Vänd ner äggule-vispet och äggvite-vispet i den vispade grädden.
Ringla ner nutellan försiktigt, man kan värma den i micron i 20-30 sekunder så blir den rinnigare.
Vänd ner den tillsammans med den krossade marängen.
 
 
 
 
Häll smeten i springformen, ända upp till kanten.
Frys in tårtan över natten, eller i alla fall minst 4-5 timmar.
 
När tårtan är fryst, gör chokladganachen:
 
Smält chokladen över vattenbad och tillsätt sedan grädden. Rör om så att allt blandas.
Låt svalna lite och ringla den sedan över glasstårtan så att det rinner ut lite på kanterna.
Hacka daimen och strö den över tårtan.
 
Ställ tårtan i frysen igen och ta fram 10-15 minuter innan den ska ätas så det går att skära i den.
 
 
 
 
NJUT!
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
Receptet hittade jag här, och jag lade själv till chokladganachen och den krossade daimen.
 
Den här måste ni prova, den smakar precis som Nogger med maräng i :)
 
 
Jag ska försöka slänga ihop en dessert till så att ni får ännu ett tips inför nyår. Kommer även komma ett tips här på bloggen om flera desserter som jag gjort tidigare till nyår.
 
 
 
KRAM på er!
 
 
 
#1 - - ɑ n n i k ɑ:

Mumsigt!

#2 - - felicia:

mums ser gott ut!

#3 - - Annster:

Ser gott ut :)

#4 - - Helen :

Nutellasemifreddo är min absoluta favorit! Älskar det! Jag la upp min nyårsdessert på bloggen om du vill titta... jag har 3 små olika desserter. Mums!

Svar: Ok låter spännande, ska kolla in det!
Pernilla Lyck

#5 - - Anonym:

Ser otroligt gott ut! Vill göra den till nyår, men åker då med den från Sthlm till Uppsala, klarar den det?

#6 - - Amanda Jona [SPONTAN]:

Mums!