Kladdkaka med mjukt lakritstäcke och havssalt


Kladdkaka:
200 g smör el margarin
2,5 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör och ströbröd (till formen)
Lakritskola:
2,5 dl socker
3 msk sirap
1 msk glykossirap
150 g mörk choklad
3 msk lakritspulver
(finns på vissa ICA, märke Kung Markatta, och på Leilas General Store bl a)
3 dl vispgrädde
75 g smör el margarin
En nypa flingsalt
Sätt ugnen på 175°C.
Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Vänd ner detta i smeten.
Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.
Blanda alla ingredienser till lakritskolan utom matfettet i en hög kastrull (ej alltför vid nedtill).
Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar 30-40 minuter.
Rör ner matfettet och låt svalna.


Wow! Måste prova. MEN, jag är inte heller överförtjust i lakrits. Vad tror du om att göra kolaglasyren utan lakritspulvret? Borde väl gå precis lika bra. Eller?
Tack för ännu ett smarrigt recept!