Kladdkaka med mjuk chokladkola och kladdkakans dag!
Idag är det kladdkakans dag, hurra för kladdkakan!
Jag har gjort så många olika varianter men den här hör till en av mina favoriter.
Den är så seg, chokladig, mjuk och GOD!
Har ni bestämt vad ni ska göra för kladdkaka idag? För ni bakar väl kladdkaka idag?
Jag har massor av tips under kategorin kladdkaka här på bloggen!
Det är bara att välja sin favorit och sätta igång! :)
Kladdkaka med mjuk chokladkola
ca 10 bitar
Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
1 dl farinsocker
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjöl
drygt 0,5 dl kakao
1 krm salt
Chokladkola:
1,5 dl socker
1,5 dl sirap
75 g mörk choklad
50 g smör
1,5 dl grädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader (150 grader varmluft).
Smält smöret.
Blanda alla ingredienser utom smör, det går bra att röra om med en sked.
Rör sist i smör.Smöra och bröa en springform, gärna lite mindre form så att kakan blir högre. Min form är 20 cm i diameter.
Jag lade ett bakplåtspapper i botten på formen istället för att smöra den. (Jag var rädd för att formen var för dålig så att smeten skulle rinna ut).
Häll smeten i formen.
Sätt in långt ner i ugnen och grädda i ca 20-25 minuter. Den ska vara lite fastare i kanterna men fortfarande lös i mitten, då är den klar.
Under tiden som kakan är i ugnen gör du chokladkolan.
Blanda alla ingredienser till chokladkolan utom matfettet i en hög kastrull (ej alltför vid nedtill).
Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar ca 30-40 minuter.
Rör ner matfettet och låt svalna.
Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar ca 30-40 minuter.
Rör ner matfettet och låt svalna.
När både kladdkakan och chokladkolan svalnat lite häller du på den mjuka sega kolan på kladdkakan.
Personligen tycker jag kakan är godast när den stått i kylen ett par timmar, då hinner kolan sega till sig och kladdkakan blir inte så rinnig. Men om man vill äta direkt rekommenderar jag ändå att låta kakan stelna ordentligt och stå minst 30 minuter i kylen, så att du kan skära bitar av kakan.
Så här såg kladdkakan ut när den bara svalnat i rumstemperatur, ca en timme efter gräddning:
Och så här ser den ut efter en natt i kylen:
Ganska stor skillnad, och båda varianterna är goda. Om man ska äta kakan dagen efter men ändå gillar den som nygräddad kan man ta ut kakan ur kylen ca en timme innan den ska ätas så att den hinner mjuka till sig.
Jag älskar den mjuka, sega chokladkolan ovanpå den sega kladdiga kakan!
Hoppas ni har en härlig lördag och att ni äter mycket kladdkaka :)
KRAM!
Måste tyvärr säga att den här kakan var en av de sämsta jag bakat. Kolasåsen är extremt söt och kakao hade varit bättre att använda än mörk choklad. Åker tyvärr ner i soptunnan efter en tugga