Devil's food cake



Hej! Här är jag igen :)
Jag har haft så mycket att göra de senaste dagarna och inte ens haft en kvart över för att blogga..
Helt galet!
Men nu har jag lite tid så då tänkte jag visa er kakan jag bakade för att fira alla gillare på Facebook!

I veckan blev det 666 stycken som gillar Bli min jäst på Facebook och då bara måste man väl baka en djävulskaka för att fira?

Jag har bakat en sån förut men då som en tårtbotten, både här och här.
Den här gången provade jag ett nytt recept, Leilas, eftersom det är kul att testa nytt :)

Det blev en maffig riktigt chokladig tårta!
Jag gjorde dock en triple chocolate-glasyr istället för mörk chokladglasyr, det blev supergott!
Dessutom hade jag inget muscovadosocker hemma så jag tog farinsocker och vanligt strösocker, det funkade superbra!

Till skillnad mot Leila gjorde jag bara två bottnar, orkade inte vänta på att grädda tre gånger eftersom jag inte har tre likadana springformar (veeeem har det?).
I mitten på de två bottnarna hade jag triple chocolate-glasyren med hackad Japp, det var verkligen jättegott!

Nä nu får det vara färdigsnackat, här kommer tårtan! :)



 

Devil's food chocolate cake

 

200 g smör
2 dl farinsocker

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap
4 st ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1.5 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

1 st nypa salt
200 g mörk choklad


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.


Vispa smör, socker och sirap krämigt.

Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.

Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.

Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand.

Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.

Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten.


Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten, eller i två formar. Eller i en.

Tänk på att gräddningstiden ökar ju mer smet man har i formen, känn med en sticka så den inte är för kladdig, då behöver den några minuter till i ugnen.

Om man gör i en form får man dela den i två bitar efteråt, men jag gjorde alltså i två formar så jag slapp dela den :)


Baka i mitten av ugnen, cirka 15 minuter om du har tre formar, jag bakade i två formar fast en i taget och det funkade bra, och då var varje form inne i cirka 25-30 minuter.

 

Tag ut och låt svalna.

Gör chokladglasyren.

 

Triple chocolate-glasyr

 

3 dl vispgrädde
250 g vit, ljus och mörk choklad (eller valfri färg, bara det är 250 g)
1 tsk smör

1 dubbeljapp till fyllningen


Gör så här:

Koka upp grädden och tag av den från värmen.

Hacka chokladen och rör ner choklad och smör i grädden.

Lägg första kakan upp och ned på ett galler, bred över lite av chokladglasyren och lägg på hackad Japp.

 

 

För att nästa botten ska fästa bättre kan man ha på lite glasyr över jappen.

 


Lägg sedan på nästa botten (även denna upp och ned).

Upprepa proceduren om du har tre bottnar och täck topplagret med glasyr.

Bred glasyren runt kanten på kakan så att den täcks.

 



Garnera ev med riven choklad, och vill du dekorera som jag gjorde så behövs röd kristyr.

Jag använde mig av färdig röd kristyr på tub från Wilton.

 


 

Kakan är färdig och den är godast om den serveras rumstempererad!

Förvara i kyl när den inte ska ätas men ta fram den en halvtimme innan den ska ätas så blir den godast!

 

 

Här ser man hur chokladig och saftig den är :)

 

 


 

 

Tack till alla ni som gillar Bli min jäst på Facebook, det är fantastiskt att ni är så många (redan 674!)!!

Har du inte redan tryckt på gilla på Facebook? Då kan du göra det här :)

 

Nu blir det fredagsmys med min mamma och hennes man som är och hälsar på över helgen.

Det blir indisk hämtmat och vit kladdkaka till efterrätt, mums!

 

Ha en riktigt mysig fredagskväll så hörs vi!

KRAM!

 


#1 - - Cms tårtor:

Jösses så smarrig den ser ut!

#2 - - kiwiberries:

det var inte lite choklad! ser mumsigt ut!

#3 - - Lina:

Måste bara tacka för ala underbara recept! Gjorde den här tårtan till min sambos födelsedag och alla tyckte den var supergod!

#4 - - Caroline:

Hej Pernilla!
Jag håller just precis på att göra denna tårta, men min glasyr blir riktigt rinnig och inte alls fast som på bilden, jag undrar bara hur du gjorde?? Ellet några tips på hur man ska göra.. ? :)

Svar: Hej! Vet inte riktigt varför din glasyr blir rinnig, konstigt tycker jag. Gjorde du som det stod i receptet, dvs tog av grädden från plattan innan du hade ner den hackade chokladen? Vet bara att jag gjorde så som det stod och det funkade. Hade du exakt 250 g choklad? Eller gjorde du på något sätt annorlunda? Kanske stelnade den om du lät den svalna lite? Hoppas det! Hör gärna av dig och berätta hur det gick och om du kom på varför den blev rinnig! :)
Pernie

#5 - - Jenny:

Min glasyr blir också rinnig. Allting är rätt enligt receptet och den har svalnat. Tänkte sedan att den kanske skulle vispas men den skar sig såklart eftersom grädden kokat. :(