Kokostårta American style


Häromdagen "firade" jag att det är 300 som gillar Bli min jäst på Facebook.
Jättekul!!
Var sugen på att baka nåt riktigt maffigt och har länge velat göra en riktigt amerikansk tårta.
Fastnade för den här tårtan i en av mina dessertböcker (Bär och bakverk av Elisabeth Johansson) och gjorde en variant av den.
I originalreceptet ska det vara ljus botten i tårtan, men jag gjorde i stället en Devil's food chocolate cake som botten då jag trodde det skulle bli godare :)

Resultatet blev en choklad och kokosdröm!! Tycker verkligen ni ska prova att göra den om ni gillar choklad och kokos :)

I receptet står att man ska göra kokosfyllningen minst en timme innan man ska fylla tårtan, helst över natten.
Jag gjorde den dagen innan jag fyllde tårtan och det blev superbra, så tänk på att man får förbereda tårtan lite innan man blir sugen på den :)


 

 

Kokostårta

12-15 bitar

 

Devil's food chocolate cake

1 1/4 dl kakao
2½ dl starkt hett kaffe
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
110 g smör
3 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker

 

 

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör socker och smör poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och rör om väl efter varje ägg.
Blanda samman vaniljsocker, vetemjöl, bikarbonat och bakpulver i en annan bunke.

Rör ner mjölblandningen i äggblandningen.

Blanda kakao och kaffe och rör ner det i smeten.
Blanda väl.
Fördela smeten i två smorda och mjölade formar, 20 cm i diameter. (Jag gräddade i en 20 cm och en 23 cm, det funkade bra.)

Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig.

 

Ta ut och låt svalna.

 

 

Kokosfyllning

 

3 äggulor (spara två vitor till glasyren)

1 dl socker

3 tsk maizena

½ krm salt

3 dl mjölk

1 dl kokosmjölk (jag använde den krämiga som är avsedd för bakverk)

2 dl riven kokos

1 tsk vaniljsocker

½ tsk smör

 

 

Gör så här:

Vispa upp äggulorna lätt.

Lägg socker, maizena och salt i en kastrull. Rör om och ställ kastrullen på en platta.

Häll i mjölken lite i taget och vispa under tiden.


Häll sedan i kokosmjölken och sjud allt under vispning i ca 10 minuter.

Ta av kastrullen från värmen.


Vispa ner lite i taget av den varma mjölken i äggulorna. Häll tillbaka blandningen i kastrullen.

Sjud smeten tills den börjar tjockna, ca 5 minuter.


Ta av från plattan och häll hastigt upp krämen i en bunke.

Tillsätt kokosflingorna och vaniljen.

Rör ner smöret och lägg plastfilm direkt på krämen, så skinnar den sig inte.


Ställ kallt i minst 1 timme, gärna över natten.

 


 

Kokosfrosting

 

2 äggvitor

4 dl florsocker

2 tsk sirap

½ tsk vaniljsocker

1 dl vatten, hett

1 msk gelatinpulver

 

 

Gör så här:

Blanda äggvitor, socker, vaniljsocker och sirap i en rostfri bunke.

Ställ bunken i ett varmt vattenbad i en kastrull på plattan. Bunken måste vara större än kastrullen så att det inte kommer vattenånga i smeten.

Vispa med elvisp ca 4 minuter på låg hastighet och sedan 2 minuter på hög hastighet.

Ta av från plattan.

Värm 1 dl vatten och rör ut gelatinpulvret i vattnet. Häll sakta ner det i äggvitorna under vispning.

Fortsätt att vispa 3-5 minuter tills frostingen känns kall. Använd frostingen genast.

Man kan även glasera tårtan med färdig marshmallowfluff eller vispad grädde.

 

Garnera tårtan med kokosflingor och färska hallon.

 

 

Montering av tårtan

Lägg den ena botten på ett tårtfat och bred på ett lager fyllning.

Fördela hallon över varje lager fyllning.


Sedan delade jag på den andra botten så jag fick två bottnar till, men det behöver man inte göra.

Man kan lägga på all fyllning direkt tillsammans med hallon och lägga den andra botten ovanpå så är det klart!

Men som sagt, jag delade på den ena botten så jag fick ett lager fyllning till.


Sen ställde jag in tårtan i kylen så den fick stå till sig lite.

Frostingen gjorde jag precis innan vi skulle äta tårtan, dvs jag täckte tårtan så att den var nytäckt innan jag ställde fram den!

Täck tårtan med frostingen och strö över kokosflingor och färska hallon.

 

 

Kokosfyllningen blir krämig och har väldigt mycket smak av kokos, medans frostingen stelnar och blir lite som marshmallows i konsistensen.

 

Det var supergott med hallon på, i receptet stod att man skulle ha hallon ovanpå varje lager fyllning men eftersom jag inte hade hunnit köpa hallon när jag fyllde den blev det inte så, men nästa gång ska jag prova det.

Kan tänka mig att det hade varit jättegott för det behövs något syrligt som bryter av mot det söta!

 

 

 


 

Ha en trevlig söndagskväll, det ska jag ha när jag går på bio :)

 

 


#1 - - Emelie:

den där vill jag smaska på nu när det vankas söndags-möjs (:

#2 - - Frida:

Den ser ju bara Gudomlig Ut!

#3 - - Mia:

Men gud!! Det låter ju som en helt gudomlig tårta, den får det bli nästa gång det ska bakas tårta här hemma.

#4 - - Carla:

Gud va gott det ser ut! Dock är jag inte så bra på att baka tårtor, hehe :P

#5 - - jem:

Ser god och snygg ut :D Jag testade förresten dina ehmm geisha bollar :P igår och dem blev sååå goda, detta kommer göras om,helt klart mkt godare än vanliga chokladbollar. Nu undrar jag om du kanske har något bra recept på röda brända mandlar, vet att det görs mer under jul men varje gång jag ser dem så köper jag och kompisen dem och vill gärna testa att göra dessa så snart som möjligt. Du gör det så bra och visar alltid bilder, något jag en ovan bakare :P tycker är mer lättare. Så om du har något lägg gärna upp :D



Tack för en bra blogg

jem

#6 - - Kim:

Men åh vilket gulligt tårtmoln! Choklad och kokos är ju en grym kombo.

#7 - - Carina-bakkonst:

Grattis!!! Tårtan ser väldigt smarrig ut. Yummie!

#8 - - Nathalie:

Mmmmm, kokos .... och choklad.. mums hihi!

#9 - - Erika - Bakglädje:

Mums... den låter härligt god.

#10 - - Rebecka:

Det låter ju syndigt gott alltså! :)

#11 - - Sara:

Den ser verkligen smaskig ut :) hur viktigt är det med gelatinpulvret? tänker om man ska göra en veg.vänlig variant liksom :)

#12 - - Marias cupcakes:

Ja, det lät verkligen som en tårta för mig! Choklad och kokos liksom =) Det tråkiga är att min man avskyr kokos så det blir sällan bakverk med kokos här hemma, jag kan ju inte äta upp allt själv ;)