Sockerkaka


Den här sockerkakan bakade jag för ett tag sedan när jag skulle få besök av min kompis Vajb.
Brukar göra en sockerkaka när hon kommer och fikar och ibland är det ju bara så gott med en vanlig hederlig sockerkaka. Inga krusiduller :)

Det här receptet brukar jag använda mig av när jag vill göra en vanlig kaka, vet att det funkar bra och det är lätt att röra ihop. Och det är lätt att tillsätta smak efter tycke.

Jag tycker det är grymt gott att ha i både lite vanilj och lite citron, så att man bara anar smakerna där någonstans :)


 

Sockerkaka

 

50 gram smör el margarin (godast med smör)

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

rivet skal av en halv citron

1 dl mjölk

 

 

 

Gör så här:

Smörj och mjöla/bröa en hålform på ca 1- 1,5 liter.

 

Smält matfettet och låt det svalna.

 

 

Vispa äggen och sockret tills smeten blir vitaktig, det tar några minuter.

 

 

Blanda mjölet, bakpulvret, vaniljsockret och citronskalet. Rör ner blandningen i äggsmeten.

 

 

Tillsätt smöret och mjölken och rör om tills smeten är jämn och fin.

 

 

Häll smeten i formen.

 

 

Jag använder mig av en silikonform, det blir grymt bra resultat!

 

 

Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.

Låt kakan stå kvar i formen i några minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Låt den där kallna under formen.

 

 

Se så fin den blev!

 

 

Mums! En bit nybakad sockerkaka med ett glas kall mjölk är bland det bästa som finns!

 

 

Jag har fått många frågor om bakverk till Alla hjärtans dag och jag har lite grejer på gång. Måste bara få tid över till att baka.. men det kommer! :)

 

Hoppas ni har det bra där ute i snöstormen! :)

Kram!

 

 

#1 - - Sabina:

Lägg i grädde istället för mjölk så blir den extra saftig! har min gamla mormor lärt mig:)

#2 - - Elin:

Kan man blanda i kakao i vanligt sockerkaksresept?:)

#3 - - Elin:

Kan man blanda i kakao i vanligt sockerkaksresept?:)

#4 - - Pernilla -Bli min jäst:

Sabina: tack för tipset, det ska jag prova någon gång!



Elin: ja det kan man nog, men då får du byta ut mjölet mot kakaon. Skulle nog rekommendera det här receptet istället om du vill göra chokladkaka:



http://bliminjast.se/2011/october/chokladrosor.html



#5 - - Saga - FOTO&DESIGN:

frågestund på bloggen, fråga gärna något! http://sagasfoto.se/2012/february/fragestund.html#comment

#6 - - Rebecca:

Gott! :D

#7 - - Pia:

Hihihi precis det receptet har jag när jag

bakar vaniljmuffins, och det gjorde jag i dag, önskemål ifrån barnen.

Jag använde mitt muffinsjärn, det går så snabbt och lätt, att få till 12 vaniljmuffins med järnet.

Ja tänk vad olika saker man kan baka på samma recept ;-)

Ungefär samma recept som ovan använder jag till mjukpepparkaksmuffins också. Bara blanda i 1 msk pepparkakskrydda.

Så gott !

#8 - - Sabine:

Bakade en choklad sockerkaka igår, jag använder mig också av silikon form och tycker det blir jättebra. Om du vill lyxa till det lite så köpte jag en silikon form i hjärtform på IKEA precis :) Lite roligt sådär!



Tack för en bra blogg

#9 - - Sabine:

Bakade en choklad sockerkaka igår, jag använder mig också av silikon form och tycker det blir jättebra. Om du vill lyxa till det lite så köpte jag en silikon form i hjärtform på IKEA precis :) Lite roligt sådär!



Tack för en bra blogg

#10 - - Carola - Mycakes:

Jag har provat silikonform.. men jag får inte kakan att släppa från formen.. Skall man behandla formen innan?? Måste man smörja/ bröa den?

Kakan såg jätte god ut

#11 - - Tove:

Hej! Tack för en riktigt fin blogg. Jag fick en sockerkakasform i silikon av min svärmor och har inte hunnit använda den ännu. Dessutom känner jag mig lite osäker; behöver man smörja den eller är det bara att hälla rakt i? // Tove

#12 - - Anonym:

Ett mycket bra recept tycker jag. den blev god och saftig. Men...jag fick inte ur den ur formen som är en siliconform. Blev bara smulor... Så frågan är om jag gjorde rätt....Men gott var det i alla fall....

Svar: Det var konstigt.... smorde du formen innan? Tycker det brukar vara så lätt att få ur bakverk ur silikonformar.
Pernie

#13 - - Synnøve:

Det är alltså jag som är anonym...vilket inte var min mening :)

#14 - - Ingrid Andersson:

Hej. Jag vill gärna följa din blog. Men hur gör jag? Är 57 år, är inte så haj på datorer.
Tack för en trevlig bild serie. Ska baka med "mina" små grann flickor, dom gillar att baka .
Tack på förhand.
Må så gott. Ingrid.

Svar: Hej Ingrid! Tack för din fina kommentar och vad kul att du gillar och vill följa min blogg! :)Antingen går du in på min blogg varje dag för att se om jag gjort något nytt, eller så kan du följa den på facebook om du har det? Sök på Bli min jäst så finns det en sida som du kan "gilla" där, då missar du inget.
Låter jättemysigt att baka med grannflickorna, hoppas det blir lyckat!
Ha det så bra och hoppas du kommer gilla min blogg i framtiden också :)
Pernie