Chokladcheesecake med dajmkross

 
I helgen hade jag fint besök av en av mina bästa vänner!
Det var jättelänge sedan vi sågs och vi hade mycket att ta igen.
 
Ville bjuda på någon god efterrätt och visste att jag hade en massa färskost i kylen som höll på att gå ut i datum, så det passade ju perfekt att göra en cheesecake!
Var jättesugen på choklad så därför blev det en smarrig chokladcheesecake :)
 
 
 
 
Jag har gjort cheesecake med både blåbär och jordgubbar förut och då har jag använt mig av Leilas recept.
 
Tänkte att det säkert funkar att använda det som ram för att göra en cheesecake med choklad och det funkade ju jättebra!
Receptet är nästan samma men har några små ändringar och tillägg.
 
 
Jag gillar att ha Oreos och smör till botten istället för digestivekex och smör.
Använde två paket av de här:
 
 
 
 
Det är alltså chokladfyllning i dem istället för den vanliga vaniljfyllningen.
 
 
Här kommer recepet!
 
 
 
 
 
 
Chokladcheesecake med dajmkross
 
Botten:
 
300 g Oreos med chokladfyllning (går bra med original-Oreos också)
125 g smör
 
 
Cheesecakesmet:
 
600 g färskost, typ philadelphia
250 g Kesella
200 g mörk choklad (55-70%)
100 g vit choklad
1 dl socker
3 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl vispgrädde
 
ca 100 g mjölkchoklad med Dajm eller "vanlig Dajm
 
 
 
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör. (man kan även lägga kexen i en plastpåse och krossa dem med en kavel eller liknande).
 
 
 
 
 

Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
 
Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
 
 
Nu ska vi göra cheesecakesmeten!
 
Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
Blanda i strösocker och vaniljsocker.
Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.

Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad och vänd ner chokladen i smeten.
 
 


Häll smeten över kexbottnen och strö över grovt hackad dajm. Jag blandade dajmen lite med översta lagret av smeten så att den skulle få ett "täcke".
 
 
 
 
Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.

Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.

Ta ut och låt svalna. Ät den ljummen eller kylskåpskall.
 
 

 
Eftersom kakan blev väldigt god men mäktig provade jag att ha vispad grädde och hallon till dagen efter.
Det var pricken över i:et, kakan fick en helt annan smak med grädden och de syrliga bären så det rekommenderar jag varmt!
 
Det borde även funka med vaniljglass eller liknande, bara det är något som bryter av mot den maffiga chokladen :)

 
 
 
 
 
 
 
 
Nu måste jag sova lite, ska jobba två nätter!
God natt och kram! :)
 
 

#1 - - Martina:

Den ser väldigt god ut :) Choklad är en stor favorit i allt!

Svar: Ja choklad funkar alltid :)
Pernie

#2 - - Frida:

Hej!
Vad tycker du är godaste fyllningen i en tårta som har chokladsmak på bottnarna och chokladglasyr på toppen? Om du har något bra förslag skulle du kunna skriva hur man gör då?

#3 - - Mias lilla Granby :

Gud så gott!!!!!
Det där måste testas!!

#4 - - Sofie Ekblom | foto:

Jösses vad gott det såg ut! det vill jag verkligen prova då jag älskar choklad! :) Hur fotar du allt förresten? :)

#5 - - Mary - m.ade b.y m.ary:

Mmm...choklaaaad! Choklad är bra i allt, allt. Nyss gjorde jag chokladpannacotta med med olivolja..jo men det är sant. Choklad passa med allt, allt!!! ;) Ser supergott ut!
Kram mary

#6 - - Ella Claire:

ÅÅÅ så gott!! Måste testa! :) men kan man göra utan dajmkross tror du? Är inte så förtjust i dajm!

Svar: Självklart kan du utesluta dajmen, det hade jag i för att få en twist på cheesecaken! Du kan ha någon annan choklad som du hackar eller strunta i det helt :)
Pernie

#7 - - Anonym:

Låter så gott! Funkar det att frysa in den, tro?

Svar: Ja det tror jag! Då får man bara se till att ta fram den i god tid innan den ska ätas, funkar säkert att låta den tina i kylskåp över natten. Lycka till :)
Pernilla Lyck