Strawberry cheesecake
Förra veckan var jag på besök hos mina jobbarkompisar Anna och Peter.
De skulle bjuda på lunch och jag frågade om jag fick baka något :)
Var så himla sugen på cheesecake, en sån jag gjort med blåbär i, fast nu ville jag prova med jordgubbar.
Man får ju passa på när det fortfarande finns svenska färska!
Resultatet blev en härligt somrig cheesecake!
Jag som inte brukar gilla cheesecake är faktiskt helt frälst i det här receptet :)
Jag har ändrat lite i det, istället för vanlig kesella tog jag rabarberkesella och istället för blåbär är det alltså färska jordgubbar, lite mer än av blåbären.
Strawberry cheesecake
150 g smör
Cheesecakesmet:
600 g Philadephiaost
2.5 dl Kesella Rabarber
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 dl färska jordgubbar
Sätt ugnen på 175 grader.
Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
Vispa philadelphiaost och rabarberkesella krämigt i en skål.
Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad och blanda ner chokladen i smeten.
Häll smeten över kexbottnen och strö över färska grovt hackade jordgubbar.
Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun så att den inte blir för mörk (jag behövde aldrig göra det eftersom min var perfekt i färgen efter 40 minuter).
Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.
Ta ut och låt svalna. Ät den ljummen eller kylskåpskall.
Ursprungsreceptet kommer från boken "A piece of cake" av Leila Lindholm.
Den fina brickan som cheesecaken står på köpte jag i butiken Inreda i Västervik. :)
Åhhhh så gott det ser ut!! Det ska jag baka i helgen :-)) hoppas bara jag hittar majsstärkelse i tyska affären...! :-)