Fars dag-tårta!


Grattis till alla fina och underbara pappor idag!

Här har vi firat min man och mina barns pappa.
I morse fick han present på sängen, en t-shirt med texten "Världens bästa pappa" som min son fick välja själv åt honom. :)
Direkt när vi gått upp bestämde jag mig för att göra en tårta, hade inte tänkt göra det egentligen eftersom jag håller på med en annan tårta som ska vara klar imorgon.

Men självklart ska min fina man få en tårta på sin dag :)


 

Chokladkaka

Ett lager  oreofyllning

Täckt med ultimate chocolate frosting

 

Receptet på chokladkaka hittade jag på Toves blogg, ville testa något nytt.

Den smakade som en chokladkaka som jag brukade äta vid jul hos min mormor, riktigt chokladig och maffig.  Receptet finns längre ner i det här inlägget.

 

Oreofyllningen har jag provat förut när jag gjorde Oreo cream cake.

Den är jättegod, väldigt söt och oreo-aktig :) Även det receptet hittar ni längre ned!

 

 

Provade en ny frosting-teknik som jag sett på några olika bakbloggar på sistone, tycker det ser coolt och väldigt effektfullt ut, och det var inte alls svårt!

 

 

Resultatet blev en väldigt söt och god tårta, men man får inte ta för stor bit.

Jag brukar klara att äta ganska mycket av det mesta och jag brukar inte ha svårt för söta och maffiga saker men jag kunde inte äta upp biten jag tog. Tog nog en för stor bit... Lagom är bäst av den här tårtan :)

Det är en riktigt amerikansk tårta, och gillar man choklad och oreos gillar man säkert den här!!

 

 

Här kommer recepten och hur jag gjorde:

(jag halverade receptet nedan för min tårta, som är bakad i en 20 cm-form)

 

 

Chokladkaka

 

300 g rumsvarmt smör

4 dl socker

4 ägg

1 msk vaniljextrakt

400 g gräddfil

2 dl kakao

5 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa bikarbonat

 

 

 

Gör så här:

Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och blanda väl.

Tillsätt vanilj och gräddfil och blanda.

Blanda de torra ingredienserna och häll dem i smeten, blanda väl.

Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i mitten av ugnen i 180 grader i en dryg timme.

Eftersom jag hade halverat receptet hade jag inne kakan i cirka 35 minuter, men känn med en sticka, den ska vara torr.

 

Låt kakan svalna.

 

 

Oreofyllning


28 st marshmallows, stora (ca 200 g)
1,5 dl mjölk
3 dl vispgrädde

10 Oreos eller 1 paket Oreos

 

 

 

Gör så här:

Hacka oreokakorna grovt.

 

 


Smält marshmallows med mjölk på låg värme i en kastrull.
Rör om hela tiden tills allt är smält.



Ta av kastrullen från värmen och låt det svalna i ca 15 min i rumstemperatur.

Vispa grädden fluffig. Blanda hälften av grädden med marshmallowsblandningen till en jämn smet.
Vänd ner den resterande grädden och de grovhackade kakorna.

 

 

Dela chokladkakan i två delar. Lägg den undre delen i bakformen som kakan är bakad i.

 

Häll över oreofyllningen (den är ganska lös så därför måste man ha formen till hjälp så att inte all fyllning rinner ut) och smeta ut den jämt över bottnen.

 

Jag strödde över några krossade oreos innan jag lade på locket.

 

 

 

För att oreofyllningen skulle stelna snabbt satte jag in kakan i frysen i drygt en halvtimme, men om man inte har bråttom kan man sätta den i kylen ett tag, minst en timme.

Oreofyllningen stelnar till så pass mycket att den inte rinner ut :)

 

 

Sen är det dags att täcka tårtan!

Gör en sats Ultimate chocolate frosting.

 

Antingen kan man bara smeta ut frostingen med hjälp av en kniv eller liknande, eller så spritsar man ut den. Jag valde att spritsa ut den!

 

Jag använde ingen tyll utan klippte bara ett hål i spritspåsen.

Sedan spritsade jag små klickar som jag smetade ut med hjälp av en sked. Enkelt och snabbt!

 

 

 

 

Här hittar ni en fin beskrivning av hur jag gjorde om ni vill lära er!

 

Tårtan är klar!!

 

 

 

 

 

 

 

Jag åt den för två timmar sedan och jag är fortfarande mätt... oj vad mäktig den var!!

 

Grattis igen till Far idag :)

 

 

Vi hann med ett besök på Mitt kök-mässan idag!

Är lite besviken att det var så himla mycket vin och sprit överallt, vi var inte alls sugna på att provsmaka alkohol och då fanns det inte lika mycket att se. Det var väl en tredjedel mat kanske, lite trist...

Men det är kul att gå på mässa och jag fick med mig en himla massa bra tidningar och böcker hem, det är jag nöjd med!!

 

Nu ska jag sova, är så himla trött!!!

God natt på er alla fina! :)

 

 


#1 - - Tania @ Piccante:

Ojojoj va god den såg ut!!!

#2 - - Carola:

Vilken underbar blogg!

Jag hamnade här av en slump men det var absolut inte sista gången jag gick in här.

Shit va du är duktig! Megafina tårtor och bakverk :-)



Ha en fin dag!



Carola

#3 - - Sofie Strahl:

Den här tårtan ser makalöst god ut!

#4 - - Hanna:

Smarrig den ser ut!

#5 - - Tove:

Oj så den såg god ut! Jättefint spritsat också. Men mäktig var den nog, det tror jag absolut. :) Just den där chokladkakan är nog en av de mäktigaste jag smakat men roligt att du vågade pröva den i alla fall. ;)

#6 - - Johanna:

Ojojoj den ser ju farligt god ut!!!

#7 - - T:

Men gu så gott det såg ut! Va duktig du är!

#8 - - Emelie:

Den såg fantastisk ut. Mums.

#9 - - Evelina:

ser helt underbart god ut! :D

och vilket fint mönster på tårtan! ;D

#10 - - Jenny:

Hej!

Ja det var verkligen superkul igår:-) Har kollat igenom din blogg nu och måste bara säga vilka vackra och smarriga tårtor du gör! :P Vilken dröm att bli bjuden på kafferep hos dig!

#11 - - Anonym:

hej, jag tänkte göra oreofyllning i veckan.

Kan man låta den stå i en skål i frysen/kylen innan man lägger den på tårta för att få den lite fastare?

Eller är det att ha den i formen som gäller?

Tack för hjälpen!