Dajmbullar på kanelbullens dag

 
Bara för att det är kanelbullens dag idag behöver man ju inte äta just kanelbullar.
 
Antingen testar man att grädda kanelbullarna på ett nytt vis eller så kan man testa en ny fyllning.
 
Jag ville testa en ny fyllning och fick idén till dajmbullar i affären. Såg att det var något bullmärke som haft i dajm i bullarna och jag tyckte det lät både gott och roligt.
 
Jag gjorde en traditionell bulldeg och hade sedan på en himla massa hackad dajm.
Det blev kletigare än vanliga kanelbullar men ojojoj så gott!
 
Här finns det ju egentligen ingen gräns för vad man kan ha på istället för dajm, varför inte prova Geisha, favoritsmaken från Marabou eller en god exklusiv mörk choklad med fyllning?!
 
 
 
 
 
 
Dajmbullar
 
ca 45-50 bullar
 
150 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1-1½ dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 1,3 liter vetemjöl
 
 
Fyllning:
 
150-200 g smör
2 tsk vaniljsocker
ca 300-400 gram Dajm
(välj själv hur mycket dajmsmak du vill ha)
 
 
 
 
 
 
Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken.
Värm tills alltsammans är ljummet, ca 37 grader.
Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet.
Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, nystött eller malen kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen så att den blir blank och smidig.
Jag använde min KitchenAid, det var supersmidigt, men det funkar bra med händerna också :)
 
Tillsätt ytterligare mjöl men spara 1-2 dl till utbakningen.
Degen är färdigarbetad när den släpper degbunkens kanter.
Strö lite mjöl över ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk.
Ställ degen dragfritt och jäs den till dubbel storlek. (Tar ca 45-60 min ca).
 
Arbeta sedan degen några minuter i bunken.
Stjälp upp den på mjölat bakbord.
Knåda i resten av mjölet.
Degen är färdigknådad när den släpper bakbord och händer.
 
 
Nu är det dags att baka ut degen och göra bullar av den!
 
Dela degen i två delar, lägg den ena delen åt sidan.
Kavla ut den andra till en stor rektangel. Om det fastnar i underlaget kan man ta lite mjöl.
 
Bred på hälften av smöret som är rumsvarmt och blandat med vaniljsockret. Vaniljsockret kan uteslutas.
Hacka dajmen och strö över hälften av hacket över smöret så det täcker hela rektangeln.
 
 
 
 
 
 
Rulla ihop (från långsidan) och skär i tunna skivor.
Lägg på en plåt, antingen i bullarformar eller utan.
 
 
 
 
Upprepa proceduren med den andra degbiten, där använder du alltså andra hälften av smöret och dajmhacket.
 
Eftersom det kräver ganska många plåtar så kan man dela upp det och låta första halvan av degen jäsa på plåtar och gräddas under tiden som man bakar ut den andra halvan.
Det gjorde jag, har bara tre plåtar :(
 
 
Låt jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 30-40 minuter.
 
Avsluta med att pensla på lite uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
 
Sätt in mitt i ugnen, 250 grader, i cirka 7-8 minuter.
 
 
 
 
 
 
Vill ni göra helt traditionella kanelbullar hittar ni receptet här.
Där finns också recept på supergoda Nutellabullar!
 
Här hittar du recept på triple chocolate bullar som är to die for!
 
Bullar fyllda med vaniljkräm är inte helt fel det heller, det hittar ni här.
 
Har ni bråttom kanske ni vill prova hastbullar?
 
Och slutligen finns Leilas kardemummaknutar som är underbara här!
 
 
 
Nu har ni allt några varianter att välja på, hoppas ni hittar något ni vill prova och att ni firar ordentligt idag :)
 
KRAAAAM!
 
 
 
 
#1 - - MW design:

ser himla gott ut! måste testas :)

#2 - - Nina:

Men guuud så gott de här verkar! Kanske ska använda mina 3 dubbel daim jag har i skafferiet till lite bullbak?! :)

#3 - - Viktoria:

Vad spännande det här låter! Jag älskar nya versioner av traditionella bakverk, som den här eller dina roliga våffelkanelbullar! :D

#4 - - Mercedes:

åhh, vad gott med daim! <3
Jag testade också lite annat och körde i äpplen :D

#5 - - CL:

Dina "Våffelbullar" skall jag testa! Coolt!

#6 - - Janina:

Tips för att få dem mindre kladdiga är att använda daimkulor, finns på påse i godishyllan :) det brukar jag använda när jag gjort daimbullar.

#7 - - Ella Bella:

ÅÅÅ SÅ GOTT DET SER UT! Ska absolut prova detta! Jag älskar dajm så himla mycket! Din blogg är jätte bra! Kolla gärna in min om du har lust!

#8 - - Juliaa:

Det ser så Hilma gott ut ju!!!!♪───O(≧∇≦)O────♪ Måste helt klart testa detta receptet! (^_−)−☆

#9 - - Lina:

Hej!
Hoppas allt är bra med dig!! Vi har en ganska ny blogg som jag vill tipsa om (de som besöker den tycks uppskatta den väldigt mycket) - om man älskar gammal och nött heminredning då!! ;) våra inlägg är helt proppade av inspiration och Gör-det-själv-tips (tutorials), det finns även en Till-salu-kategori med väl utvald och helt unik inredning!! Även en del antikt.

Vi finns på Bloglovin för de som inte vill missa ett enda inlägg ;) http://jolii.blogg.se VÄLKOMMEN!

...för de som lurar på en tatuering men behöver inspiration eller hjälp med en design finns min andra blogg : http://Liinanonstop.blogg.se !

Ha en bra dag!! KRAM!

#10 - - patrik:

Det är såå gott när dom är så där kletiga!!

#11 - - Anna:

Åh, hastbullarna ska absolut provas! Det blir väldigt sällan bullbak hemma just på grund av tiden.

Stoooort plus att dom var äggfria också eftersom tösen är allergisk mot just ägg.