Nutellabullar och kanelbullar

 
För ett tag sedan blev jag så himla sugen på att göra bullar. 
 
Det är ju så himla bekvämt att ha i frysen om man får fikabesök eller bara blir sugen på bullar :)
 
Jag har inte gjort bullar på länge, jag brukar dra mig för det eftersom jag egentligen inte gillar när saker ska jäsa i flera omgångar... jag är för lat och vill ha baket klart direkt!
 
 
Nu har jag min KitchenAid som hjälper mig vid knådningen så det gick väldigt smidigt att göra bullarna och det kändes inte lika jobbigt längre :)
 
 
Den här gången delade jag upp degen i två delar. Ville ha en traditionell kanelfyllning i ena halvan och prova något nytt i andra halvan.
Eftersom jag älskar Nutella blev det en Nutellafyllning i den, och det var hur gott som helst!
 
Kanske inte de mest estetiskt fina, men som sagt, vääääldigt goda :)
 
 
Receptet på grunddegen och kanelfyllningen kommer från boken Sju sorters kakor.
 
 
 
'
Bullar (grundrecept)
 
150 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1-1½ dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 1,3 liter vetemjöl
 
 
 
 
 
Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken.
Värm tills alltsammans är ljummet, ca 37 grader.
Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet.
Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, nystött eller malen kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen så att den blir blank och smidig.
Jag använde min KitchenAid, det var supersmidigt, men det funkar bra med händerna också :)
 
Tillsätt ytterligare mjöl men spara 1-2 dl till utbakningen.
Degen är färdigarbetad när den släpper degbunkens kanter.
Strö lite mjöl över ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk.
Ställ degen dragfritt och jäs den till dubbel storlek. (Tar ca 45-60 min ca).
 
Arbeta sedan degen några minuter i bunken.
Stjälp upp den på mjölat bakbord.
Knåda i resten av mjölet.
Degen är färdigknådad när den släpper bakbord och händer.
 
 
Nu är det dags att baka ut degen och göra bullar av den!
 
 
Först gjorde jag en nutellafyllning.
 
 
 
Nutellafyllning
 
ca 1½-2 dl Nutella
50 g smör eller margarin
ev. ½ dl socker
 
 
Blanda alla ingredienser till en härlig smörja :)
 
 
 
 
Och sedan en kanelfyllning.
 
 
 
 
Kanelfyllning
 
75-100 g margarin eller smör
1 dl socker
2 tsk kanel
 
 
 
Blanda alla ingredienser. Smöret bör vara rumsvarmt.
 
 
 
Dela sedan degen i två delar. Lägg den ena åt sidan.
Kavla ut den andra till en stor rektangel. Om det fastnar i underlaget kan man ta lite mjöl.
 
 
 
Bred sedan på Nutellafyllningen ända ut i kanterna.
 
 
 
Rulla ihop (från långsidan) och skär i tunna skivor.
Lägg i bullformar på en plåt.
Låt jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 30-40 minuter.
 
Avsluta med att pensla på lite uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
 
 
 
 
Sätt in mitt i ugnen, 250 grader, i cirka 7-8 minuter.
 
Upprepa proceduren med den andra degbiten och bred sedan över kanelfyllningen.
 
Rulla ihop och skär i skivor och lägg dem i bullformar på en plåt.
Låt även de jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.
 
Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
 
Sätt in mitt i ugnen, 250 grader, i cirka 7-8 minuter.
 
 
 Kanelbullar
 
 
Nutellabullar (nutellan rann över lite,  men det var otroligt gott!)
 
 
 
 
 
 
Har ni tips på andra goda fyllningar ni gjort som ni tycker jag måste prova???
Hör gärna av er i så fall, lämna en kommentar eller skicka ett mail :)  (bliminjast@gmail.com)
 
 
Ha en härlig söndagskväll!
 
KRAM!
 
 
#1 - - Matilda:

Jag brukar göra mina kardemummaknutar som är underbara! Inget speciellt, men ibland är ju det enklaste godast :) Mycket kardemumma i degen, mycket smör, socker, farinsocker och kardemumma i fyllningen, sockerlag ovanpå och ännu lite socker och kardemumma ovanpå. Mums!
Sen är det också gott med nougat och hasselnötter som fyllning :)

Svar: Ja det låter jättegott! Får helt enkelt prova lite nytt nästa gång jag bakar bullar :) Tack för tipsen!
Pernie

#2 - - Karolina - BLOPPIS:

åå va sugen man blev nu! ;)

Är du sugen på en ny bloggdesign? Har börjat sälja från endast 150:- nu under sommarlovet, så passa på! Hade varit jättekul ifall du var intresserad :) klicka här för mer info: http://bykarolinaa.blogg.se

Svar: Det låter intressant, hör av mig i så fall! Tack! :)
Pernie

#3 - - Emma:

Det är sååå gott med nutella i bullar. Har iof aldrig blandat med smör men det kanske är bra?! Ha det gott / Emma

Svar: Ja det funkar säkert utan smör också, men det blir ju extra saftigt och gottigt med smör också :)
Pernie

#4 - - Sofie:

Vaniljbullar är hur gott som helst, helst gjorda med vaniljkräm som fyllning :)

Svar: Ja det låter väldigt gott :)
Pernie

#5 - - Julia:

Vanilj-blåbärsbullar :D
Senast jag bakade bullar tog jag först vanliga smörkrämen (smör,socker och lite vaniljsocker i matberedaren) och bredde på den och strödde därefter frysta blåbär. Sjukt gott blir det!!

Svar: Åh vad gott det låter, det måste jag prova nån gång!!! :)
Pernie

#6 - - Emelie:

sist jag baka bullar så prövade jag med vaniljfyllning. Men blev inte så bra som jag tänkt mig (är ett stort fan av pressbyråns vaniljbullar). Vore kul om du kunde fixa ihop ett bra recept :) kram

Svar: Ja det får jag göra, gillar såna där fyllda vaniljbullar jättemycket så det är värt ett försök! Men är det vaniljkräm i dem eller bara smör och vaniljsocker?
Pernie

#7 - - Sofie:

Äppel- och vaniljbullar. Urgoda!

#8 - - Sofie:

Äppel- och mandelmassebullar, menade jag =)

Svar: Det är säkert jättegott! Jag är inte ett jättestort fan av äpple i bakverk, men jag kanske kan ha i något annat istället tillsammans med mandelmassa :) Tack för tipset!
Pernie

#9 - - Linda :

Jordgubbssylt och vitchoklad gillar jag i bullar!

Svar: Åh det låter gott! Tack för tipset :)
Pernie

#10 - - Ida :

Älskar nutella! Så dessa måste jag testa! :)

Svar: Ja det måste du verkligen! :)
Pernie

#11 - - Bella:

Åhh det måste jag testa! Mandelmassa och hallon har jag gjort någon gång, sjukligt gott.

Svar: Ja det finns mycket man kan göra, frågan är bara när man ska ha tid?
Pernie

#12 - - Sofie S:

Mmm, jag bakar bullar nu :-) Gör klassiska kanelbullar men i hälften av degen strör jag även över russin - jättegott! Ibland gör jag med vaniljsocker och ibland med nötmassa och sen kan man ju göra fyllning med kardemumma, smör och socker med. Älskar bullar!! :-)

Såg att här är en annan Sofie med så numera skriver jag Sofie S (alltså cc Sofie :-) ) KRAM

Svar: Åh vad gott! Ja bra, då vet jag när det är du, har undrat varje gång Sofie kommenterar :) KRAM!
Pernie

#13 - - Sofie S:

Jag bakade kanelbullar i sondags, jag ALSKAR bullar :-) Ibland gor jag bara med vaniljsocker i och ibland gor jag med extra kardemumma i som fyllning. I sondags slangde jag i russin i fyllningen ocksa, blev jattegott!

Ser att har ar nan annan som ocksa heter Sofie sa from nu skriver jag Sofie S sa du vet vem som ar vem. Sofie S ar alltsa cc Sofie :-)
KRAM

#14 - - sanna:

MEN MUMMS!!! dom här såg ju helt jävla underbara ut!!:D howlie mowlie