Bullar i två varianter

Jag har varit så sugen på att göra bullar för nu var det ett tag sedan.
Det är ju så himla praktiskt att ha i frysen och bara kunna ta fram om man får besök eller blir fikasugen!

Men att göra bullar tar ju sin lilla tid, så igår när jag hade bestämt mig för att ha en riktig hemmamysdag med min lilla 9-månaders Leia passade jag på.
Jag brukar göra mina bullar efter Leilas grundrecept på vetebullar och har även provat hennes kardemummaknutar vilka är superdupergoda!
Igår ville jag även prova en variant med mandelmassa så jag delade upp degen och gjorde två olika sorters bullar :)


 

Vetebullar (grundrecept)

 

1 msk kardemummakärnor

3 dl mjölk

50 g färsk jäst

1½ dl strösocker

½ tsk salt

150 g mjukt smör

1 ekologiskt ägg

11-12 dl vetemjöl special

 

Gör så här:

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.

 

Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.



Till kardemummaknutarna gjorde jag fyllningen enligt Leila (men eftersom jag delade upp degen halverade jag det här receptet):


200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel


Gör så här:

Blanda allt till en krämig fyllning. Bred ut på den utkavlade degen och vik dubbelt.
Skär ut 3-4 cm breda remsor och skär ett snitt i mitten. Snurra varje ände åt olika håll och knyt ihop så att det blir en bulle.

Lägg på plåt och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädde i ugn i cirka 10 minuter.

Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.
(Jag strödde bara över strösocker).


Den andra halvan av degen gjorde jag på precis samma sätt som ovan, fast med den här fyllningen (jag använde marsipan som jag hade hemma men det går lika bra med mandelmassa):

ca 100 g marsipan
100 g rumsvarmt smör
1/4 dl strösocker
1 msk mald kanel


Blanda allt och bred över den utkavlade degen.

Receptet på kardemummaknutar är taget från Leilas A piece of cake.



#1 - - Erika - Bakglädje:

Mumsigt! Bullar är aldrig fel.

#2 - - Linda - Cupcakefluffan:

så fina de blev, bullar som är så gott

#3 - - Linda - Cupcakefluffan:

bullar som är så gott :-)

#4 - - R★kkit:

Bloggen som handlar om allt från skönhet, skvaller musik och mode :)

http://rokkit.blogg.se



Kika in idag och lämna en kommentar <3

#5 - - sana:

Jag älskar vetebullar! de är alltid gott;d