Kanelbullar på ett annorlunda vis

 
Imorgon 4/10 är det kanelbullens dag, hurra för den! :)
 
Jag har bakat bullar hela veckan känns det som, det blev både vaniljbullar och dajmbullar och det receptet kommer imorgon.
Idag har jag testat en ny variant av bulle som blev jättegod!
 
Jag gjorde en helt vanlig kanelbullsdeg men istället för att grädda dem i ugnen gräddade jag dem i ett belgiskt våffeljärn!
När de var nygräddade var de hur goda som helst, lite knapriga men med samma smak som en vanlig bulle.
Bara ett annorlunda sätt att göra dem på.
 
Det kändes som en blandning mellan en kanelbulle och en belgisk våffla.
Verkligen inget fel på den kombon :)
 
 
 
 
Kanelbullar
 
ca 20 stycken
 
 
75 g margarin eller smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst (för söta degar)
0,25 tsk salt
ca 1 dl socker
1 tsk malen kardemumma
ca 6-7 dl vetemjöl special
 
 
Kanelfyllning
 
50 g margarin eller smör
0,5 dl socker
1 tsk kanel
 
 
 
Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken.
Värm tills alltsammans är ljummet, ca 37 grader.
Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet.
Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, nystött eller malen kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen så att den blir blank och smidig.
Jag använde min KitchenAid, det var supersmidigt, men det funkar bra med händerna också, bara man är beredd på att knåda järnet :)
 
Tillsätt ytterligare mjöl men spara 1-2 dl till utbakningen.
Degen är färdigarbetad när den släpper degbunkens kanter.
Strö lite mjöl över ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk.
Ställ degen dragfritt och jäs den till dubbel storlek. (Tar ca 45-60 min ca).
 
Gör kanelfyllningen.
 
Arbeta sedan degen några minuter i bunken.
Stjälp upp den på mjölat bakbord.
Knåda i resten av mjölet.
Degen är färdigknådad när den släpper bakbord och händer.
 
Kavla ut degen till en stor rektangel. Om det fastnar i underlaget kan man ta lite mjöl.
 
Bred sedan på kanelfyllningen ända ut i kanterna.
 
Rulla ihop (från långsidan) tills det blir en rulle.
Lägg på plåt eller liknande och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
 
 
 
 
Ta fram våffeljärnet. Jag använde ett belgiskt men jag tror det går precis lika bra med ett vanligt våffeljärn.
Tror att man kanske ska skära lite tunnare skivor då eftersom ett vanligt våffeljärn har lite tunnare yta mellan rutorna.
 
Sätt på våffeljärnet och skär sedan rullen i bitar, ungefär så här tjocka (2-3 cm).
Lite tunnare för ett vanligt våffeljärn alltså.
 
 
 
 
Pensla det varma våffeljärnet med flytande margarin eller en klick smör.
 
Lägg två skivor av degen på järnet och tryck till lite lätt.
 
 
 
 
Stäng våffeljärnet, tryck ihop tills spärren låser eller så långt det går.
 
Grädda i några minuter.
 
Ta ut de färdiga våffelbullarna och lägg på en tallrik.
 
Jag gjorde två varianter.
 
Variant 1:
Pensla med lite sirap utspätt med några droppar vatten och strö över pärlsocker.
 
 
 
 
Variant 2:
Blanda lite florsocker med några droppar vatten tills det blir en vit rinnig glasyr.
Ringla över bullarna.
 
 
 
 
Vi i familjen som provsmakade tyckte båda varianterna var goda men den första med pärlsocker var snäppet bättre.
 
 
Jag gjorde bara halva degen, har sparat resten i kylen för att se om det funkar att ta fram den imorgon och grädda fler. Vore ju superbra!
Känns inte som att det är lika gott att äta de här bullarna om de inte är nygräddade.
 
Men nygräddade var de underbara!
Gillar ni belgiska våfflor och kanelbullar kommer ni älska det här!
 
 
 
 
 
Imorgon kommer alltså receptet på dajmbullarna!!
 
KRAM på er!!
 
 
 
 
 

 
#1 - - Tania @ Piccante:

Va häftigt :)

Svar: Ja visst är det?! Gott också :)
Pernie

#2 - - Hanna:

Så fiffigt, det tänkte man inte på! :)

#3 - - Marja - Baka Sockerfritt:

Vad nyskapande! Jättekul idé :)

#4 - - Jenny - mammaliv i Nashville :

Vilken fantastiskt smart idé!!

#5 - - Linn:

Oj! Det var fiffigt! Måste prova!

#6 - - Evelina:

Men va coolt!!! Måste prova :)

#7 - - Hannah:

Men gud vad coolt!

#8 - - emelie:

Vilken rolig ide! detta måste provas, såg faktiskt riktigt gott ut! :)

#9 - - Ebba M:

Åh, det där har jag aldrig tänkt på att man kan göra! Smart! Kanelbullar är så underbar gott :-)

#10 - - Sanna:

Wow! Va coolt, det ska jag verkligen prova ikväll när jag ska baka bullar!!

#11 - - Junitjej:

Vilken smart idé!!

#12 - - Jossie:

Vilken rolig idé :D Fin blogg btw ;)

#13 - - Elin:

Men oj vad fiffigt! Nu önskar man ju att man hade ett våffeljärn.. ;)

#14 - - Sanna:

Åh vad mumsiga dom såg ut! Kreaktivt av dig tycker jag :D Ha en bra dag!

#15 - - Gila Joanna:

Nej, vilken smart och kul idé!
Det måste ju provas! :)

#16 - - Anonym:

vilket roligt sätt att göra bullar på!

#17 - - Sara:

Vilken fin blogg! Blir så himla sugen på att baka när jag läser! Älskar den!

Svar: Åh tack snälla du, vad glad jag blir!!! :)
Pernie

#18 - - linnéa:

haha vilket kul sätt att göra de på! :D

#19 - - Maria:

Det där var verkligen en nyskapande rolig grej att grädda bullar på! har aldrig sett nåt liknande, men jag gillar verkligen idén! :)

#20 - - Carro:

Åh, det var lite häftigt! Snyggt! Ser supergott ut!

#21 - - Erika - fototävling på bloggen:

Åh så gott!

#22 - - Tilda:

Men gud så smart! Och daimbullar låter huur gott som helst!
Har du kommit på dessa själv?
Jag älskar din blogg! Den är så fin, och man blir väldigt baksugen ;)

Svar: Jag såg att de hade dajmbullar i affären och ville prova själv :)Tack så hemskt mycket, vad glad jag blir!!!! :D
Pernie

#23 - - Maria:

Bulldegen står just nu på jäsning, tro om jag ska testa detta på några utav dem :)

Svar: Det tycker jag du ska! :)
Pernie

#24 - - Katja:

Vad smart :)

#25 - - AnnaWK - trött på att vara gravid:

Hur smakade de efter ett tag när de inte var nygräddade längre?

Svar: Vet inte, vi åt upp alla när de var nygräddade :) Gjorde bara halva rullen, den andra är i kylen för att testa om det går att göra fler idag! Men jag gissar att det inte är lika gott när det inte är nygräddat, som våfflor. Man kan säkert värma dem i micron eller ugnen dock :)
Pernie

#26 - - Jasmine:

Det ser väldigt gott ut. Roligt att du vågar baka på annorlunda sätt. :)
Kram

Svar: Tack, kul att du tycker det! :)
Pernie

#27 - - Sara:

Men så fiffigt! Måste testa ;)

#28 - - Michaela (Laura):

Låter supergott! :)

#29 - - Eleonore- Rosa fika-insamlingen:

Vilken rolig idé! Kul sätt att baka som säkert uppskattas av barn också! :)

Svar: Ja det gör det säkert, de tyckte det var kul att äta dem i alla fall :)
Pernie

#30 - - Joline ensamstående tvåbarnsmamma !:

gott :) har inget belgiskt våffelgärn tyvärr...
men vanliga bullar blir det :)

#31 - - felicia:

vad gott det ser ut, haha roligt oxå:)
kanske ska testa? :) kram

#32 - - ♥ Camilla - med liten i magen!:

Det där såg ju verkligen galet gott ut :D

#33 - - Matilda:

grymt smart idé alltså :) såg supergott ut!

#34 - - Miss C:

Vilken kul grej! Smart! :D

#35 - - Agnes:

Ser inte lite gott ut!

#36 - - Malin S. Carlsson:

Vad läckert, det där vill jag verkligen prova haha!

#37 - - Tim Stenmark:

Haha galet värre :P köpte hem lite jäst för första gången i mitt liv igår. det är sickt kul att baka :) Och det visade sig att jag e ganska grym på det också (y)

#38 - - karolina.d:

nej vad fiffigt! haha vart det gott?

#39 - - Louise:

Vilken himla påhittig idé! Jag håller mig dock till vanliga kanelbullar idag! :)

#40 - - Snow White - Creativity - Jewelrymaking:

Vilken rolig idé!! Ser och låter hur gott som helst!!!

#41 - - Erica:

Rolig idé! :-) Variation förnöjer, som det ju så fint heter. =)

#42 - - smäm:

Men jag dör så gott.

#43 - - Yohanna - Fotograf i Hälsingland:

Mums! :)

#44 - - Diana:

häftigt!!! sparar det receptet :D

#45 - - david:

nomnomnom! :P

#46 - - Lotte:

Vilken kul idé! Det ser gott ut!

#47 - - http://carloine.blogspot.com:

Fiffigt och ser jättegott ut! :)

#48 - - allibrall:

Hejsan, dom ser jätte goda ut! Jo jag lånade en bild från dig på din blogg "bullen" har länkat till din blogg. Hopps det är okej :3? ps. fin blogg! ♥

Svar: Det är ok så länge du länkar till mig :) Tack snälla! :)
Pernie

#49 - - Caroline:

Vad häftigt. Tack för inspirationen. :)

#50 - - LINN:

Åh men vad gott! Roligt med lite inspiration!

#51 - - ▲ J E S S I C A:

Ååh värsta coolt, det där ska jag verkligen prova nån gång! :D

#52 - - GayHenke:

Nej! jag som älskar belgiska våfflor! detta måste testas nån dag!:D

#53 - - Sophie (vardag, foto, musik, mode, sött & gott):

Nej men vad roligt, måste testas! :D

#54 - - Ida:

Vilken rolig idé, ser ju asgott ut!

#55 - - I N S P I R E M E ♥:

Oh, vilken rolig idé :-) Undrar om man tänker att de smakar som våfflor och så blir det en krock typ? :-D Haha! Mums i alla fall!

#56 - - Emelie Svensson:

ser jätte gott ut :)

#57 - - freak:

hah. att man kan komma på ett sånt där recept.. Ser väldigt smarrigt ut :))

måste prova senare :)

#58 - - Andrea:

Gott! :D

#59 - - Denise 23 - mamma till Kevin 6 och tjejen i magen:

Fiffigt! Ser riktigt gott ut också. :D

#60 - - Julia, Cupcakestokig, träningsnarkoman och fashionista med kameran i högsta hugg!:

Det var ett annorlunda sätt att göra det på! Borde man prova! :)
Kolla gärna in -----> http://juliaalbertine.blogg.se

#61 - - Chokladfreaks:

Haha vilken rolig idé!

#62 - - elin:

Men gud så snygga ;)

#63 - - svim:

Vad fiffigt av dig. Både snygga och säkert goda!

#64 - - Josefine:

vilken rolig idé. själv bakade jag vanliga kanelbullar fast med rosa pärlsocker. :)

#65 - - Beatrice, mamma till Devin -09 och Lili -11 ❤:

Gud så gott! Tack för tipset!

#66 - - Alicia:

Fiffigt! :-)
-
Frågestund på min blogg, kika in & ställ en fundering! ;-)
GIllar du bloggen: Klicka på den sosa ikonen under headern där mina antal följare står! :-)

#67 - - Frida:

Mums! Vilket smart recept! Och du tar så fina bilder.

#68 - - IDASWARDROBE.com:

Vilken rolig idé! Perfekt om det gick bra att spara degen också till dagen efter! :)

#69 - - Ullka:

Man kan kanske värma dem i brödrosten dagen efter

#70 - - Klara:

Kul idé!!
Jag provade igår och det smakade jättebra. Glömde dock pensla innan jag hade på pärlsockret så det ramlade ner i "groparna".
Inspirerande blogg:)

#71 - - Lorissa:

Det var djurens dag igår också :)

#72 - - Stephanie:

ÅÅh! DU är så SMART! Måste testa detta på mitt nya våffeljärn.

Måste få fråga dig hur du kan hålla dig så fit och ändå njuta av livets goda barkverk?

Svar: Ha ha det tackar jag för, du gjorde min dag där :) Jag är inte särskilt fit, tränar typ aldrig och äter alldeles för mycket. Skulle gärna bli av med mina 15 kilos övervikt men det är svårt när man har en bakblogg :) Snällt av dig att tycka det hur som helst! :)
Pernie

#73 - - Ellen - FOTO:

Smart! :D

#74 - - Anonym:

ser helt ooooooooootroooligt gott ut!

#75 - - Camilla-En Konditors Bekännelser:

Vad kul med lite nytänkande! ska lätt prova det där! Smaskigt =)

Svar: Ja det tycker jag du ska göra! Hoppas du gillar det :)
Pernie

#76 - - Katja:

Måste köpa våffeljärn så jag kan börja leka med den med. Än så länge har jag bara gjort kanelbullar på detta vis :)
http://kaffekokarkokboken.blogg.se/2012/october/kanelbullens-dag-i-ar-igen.html

Svar: Det var inte så illa det heller, många roliga varianter! Roligt med lite annorlunda sätt att göra bullar på :)
Pernie

#77 - - Therese:

Mumsigt, det ska jag testa.
Ha det bra:)

Svar: Kul! Tack detsamma :)
Pernie

#78 - - Erica:

Jag avgudar verkligen belgiska våfflor, och jag avgudar även kanel. Kanelbullar tycker jag dock oftast brukar vara lite tråkiga, så detta låter som en riktigt höjdare. :-D

#79 - - Elin:

Hejsan! Vi har gjort en våffelartikel där vi tagit med flera av dina recept :) Man kan också rösta på vilken våffla man gillar mest. Artikeln kommer ut i veckan.

http://blogg.se/article/2016/march/vaffeldagen-recept.html

Hälsningar,
Bloggredaktionen

Svar: Tack snälla, kul att mina våfflor kom med :)
Pernilla Lyck

#80 - - Julia Müller-Sandvik:

omg, nu dog jag lite!!

#81 - - Corre:

Ska göra till frukost imorn
Corinas.for.me

Svar: Härligt! ;)
Pernilla Lyck