Vaniljbullar
När jag säger vaniljbullar menar jag de där runda bullarna med vaniljkräm i mitten som är så syndigt goda.
Min man rättar alltid mig eftersom han tycker att samma bullar heter vaniljmunkar.
Vem som har rätt vet jag inte, men de kallas även solskensbullar vad jag har förstått.
Kärt barn har många namn?.. :D
Jag har provat att göra dem enligt det här receptet för några år sedan och tyckte de blev goda, så jag tyckte det var dags för en ny omgång.
Det är faktiskt inte alls särskilt svårt att göra dem själv, vilket jag trodde innan jag provade första gången.
Dock kom jag ihåg när jag skulle fylla dem att jag inte var helt nöjd med att inte få i mer vaniljkräm än vad som gick, så nästa gång tänkte jag prova den andra varianten av samma bulle.
Då spritsar man i vaniljkrämen istället, förhoppningsvis kan man då klämma i lite mer av krämen än vad jag kunde nu.
Nu undrar ni varför jag inte kunde ha i mer kräm, det är väl bara att ha i, vi lever ju i ett fritt land? ;)
Men det är inte så enkelt, har man i för mycket vaniljkräm så är det jättesvårt att stänga igen bullen ordentligt utan att all kräm rinner ut. :/
Nu ska jag sluta babbla, ni vill väl se bullarna kan jag tänka mig :)
Vaniljbullar
-ca 20 bullar
Fyllning:
ca 3 dl vaniljkräm
Rör matfettet och sockret smidigt i degbunken.
Tillsätt ägget, jästen och resten av degspadet.
Arbeta in mjöl till en smidig deg.
Låt jäsa under duk till nästan dubbel storlek.
Gör marsánkrämen och låt den vila i kylskåpet.
Kavla ut degen till en stor fyrkantig kaka.
Ta med mått ut runda kakor, ca 9cm i diameter.
Lägg på en klick fyllning och nyp ihop bullarna till små knyten.
Lägg dem med skarven nedåt på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa väl. (Jag jäste mina i ca en timme).
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, 225 grader.
Pensla de nygräddade bullarna med smält smör och vänd dem genast i strösocker.
Oj oj så gott! :)
Hoppas ni myser ordentligt i höstmörkret :)
De är verkligen syndigt goda! Men jag har för mig att vi brukade kalla dem Parisare..