Apelsinmarmelad

Det här är ju en bakblogg men jag tyckte att det här var ett bra tips på ännu en bra gå-bort-present så därför ville jag ta med det här receptet. :)

Jag har varit sugen på att göra egen marmelad ganska länge.
Nu när det fanns billiga apelsiner i affären kom jag att tänka på att jag borde passa på!
Så igår kokade jag min egen apelsinmarmelad för första gången.

Det var inte särskilt svårt och jag blev ganska nöjd.
Dock finns det några saker som jag ska göra annorlunda nästa gång.

Jag skar inte apelsinerna tillräckligt smått och fint. Jag trodde skalen skulle koka sönder mer men det gjorde de inte, så nu tycker jag att det är lite för stora bitar i.
Dessutom blev skalen lite beska, så nästa gång måste jag nog låta apelsinerna ligga i vatten ännu längre än jag gjorde den här gången.

Dock tycker jag att smaken på själva marmeladen (utan skal) blev helt ok, så vi får försöka peta bort skalen :)

Receptet har jag tagit från några sajter på internet och gjort om så det passade till hur jag ville ha det!




Apelsinmarmelad

1 kg apelsiner
drygt 5 dl vatten
1 kg syltsocker

Gör så här:
Tvätta och skrubba apelsinerna ordentligt. Skär sedan i klyftor och strimla sen så fint du kan.
Det är det som avgör hur fin marmeladen blir så det kan vara värt att lägga ner lite tid på det momentet.

Lägg apelsinerna i en stor kastrull och häll över vattnet. Låt stå med lock i kyl i några timmar, ju längre desto bättre.
Ta sedan fram kastrullen och ställ på plattan. Låt locket ligga kvar och värm tills det kokar.
Ta av locket och koka på låg värme i ca 45 minuter.

Rör i syltsockret lite i taget och rör samtidigt.
Koka sedan i ca 15 minuter, rör om då och då.
Skumma marmeladen om det behövs.

Kolla sedan om marmeladen är klar genom att göra marmeladprovet: lägg en klick marmelad på en tallrik och ställ i frysen 3 minuter. Dra sedan med en sked ett spår genom marmeladen. Om spåret håller sig och marmeladen inte flyter ihop igen är marmeladen tillräckligt fast.
Koka annars marmeladen ca 10 minuter till. (Koka inte för länge då kan pektinet bli förstört.)

Häll upp den varma marmeladen på väl rengjorda syltburkar och sätt på locket direkt. Låt svalna.
Om marmeladen är "rinnig" behöver du inte oroa dig, den stelnar när den svalnar.
Förvara marmeladen svalt.

 

Det här är en perfekt grej att bara sätta ett band runt och ge bort!

 

 


UPDATE: Läste inte i något av recepten att det är viktigt att ta bort det vita på apelsinen för att det inte ska bli beskt. Det fick jag lära mig den hårda vägen :)

Marmeladen blev ganska besk och sen tycker jag att skalet var alldeles för tjockt. Så tänk på att filéa apelsinen och att verkligen göra strimlor av skalet!!!

#1 - - Sanne:

Brukar alltid göra apelsinmarmelad till jul, men av någon konstig anledning gjorde jag det redan i oktober och har fortfarande kvar. Får nog göra några burkar o ge bort!

#2 - - Sanne:

Fick inte med allt i förra inlägget, så här kommer resten!

Jag brukar ta ett cestjärn och strimla apelsinskalet och sedan filea apelsinerna. Då brukar det bli lagom med skal och så slipper man de vita hinnorna!

Så nu var jag klar med inlägget!

#3 - - Sofie:

Oh vilket bra tips! Jag vill ocksa testa göra egen marmelad! Jag tycker dock det innehaller alldeles för mycket socker. Men man maste ju ha i det för annars blir det ju sa surt och da inget gott. Man borde kunna ersätta en del av sockret mad nagot annat sött, fragan är bara vad? :) Hmm... funderar, men ska absolut testa egen marmelad jag med :)

#4 - - Pernie:

Sofie: Man kan ju ha i mindre socker! På paketet till syltsockret stod att man kan göra en lättare variant, tror man skulle ha dubbelt så mycket frukt som socker.

Det funkar säkert!



Sanne: Tack snälla för tipset, vet dock inte vad ett cestjärn är men ska kolla upp det! Är redan sugen på att göra ny marmelad efter dina bra tips :)

#5 - - Sanne:

kolla denna länken så tror jag säker de har sett det i affären, finns i de flesta varuhus!

http://imittkok.se/?p=92

#6 - - Jennie:

Åh! Det kanske man skulle testa att göra :) Har ett par fina burkar som skulle behöva fyllas! Kram