Macarons med hallonfyllning

 



ÄNTLIGEN har jag provat att göra macarons!
Jag är väl sist av alla bakbloggar, men så är jag ju ganska ny i den här världen oxå :)
Har ju läst om de små underverken på i stort sett allas bakbloggar och varit så sugen på att prova själv, och igår fick jag äntligen ett bra tillfälle!

Eftersom jag skulle ha lite lunch för några i min mammagrupp idag tänkte jag att det kunde vara kul om man kunde bjuda på macarons. Men så var jag ganska förberedd på att misslyckas också, eftersom alla säger att det är svårt första gången...

Jag trodde inte att jag hade smakat på macarons förrän jag insåg att min mans syster faktiskt hade bakat dem och bjöd på dem redan förra sommaren. Hon var tidigt ute, då blev jag impad :)
(Hon är för övrigt utbildad konditor och väldigt duktig i bakstugan vilket ju är väldigt bra om jag behöver fråga om råd.)

Det finns ju många varianter av recept, och det stora verkar vara att man antingen gör med sockerlag eller utan.
Jag bestämde mig för att göra utan första gången, det verkar något krångligare med sockerlag.

För övrigt tycker jag inte att det var supersvårt att göra dem, däremot var det väldigt tidskrävande.
Jag började redan på morgonen och var inte klar förrän på eftermiddagen... fast då bakade jag ju inte under hela den tiden, men ändå :p
Jag är faktiskt nöjd med hur de blev, i alla fall för att vara första gången jag provade. Dock insåg jag så klart en del grejer som jag vill göra annorlunda nästa gång...

Receptet hittade jag här.





Macarons med hallonfyllning

Kakor
110 g sötmandel
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
Några droppar röd hushållsfärg

Hallonkräm
125 g vit choklad
50 g färska eller frysta och tinade hallon
2 msk vispgrädde
Eventuellt några droppar röd hushållsfärg

 

Gör så här:

Börja med kakorna. Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter. Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar. Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme.


Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare.

 

Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn. Tillsätt eventuellt några droppar röd hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att spritsa.

 


Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare. Tillsätt florsockret och mixa lite till.

 


Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.

 


Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.

 


Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Om det blir toppar efter spritsen kan du knacka plåten några gånger mot bänken så jämnas kakorna ut.

Låt kakorna vila på plåten i cirka 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare.

 

Sätt ugnen på 125°C. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter.

Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.

 


Spritsa hallonkräm på botten av hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna.

Kakorna förvaras bäst i kylen och är väldigt mycket godare dagen efter de är bakade!

 

 

 

#1 - - Sanna:

Men så gott detta såg ut, de vore något att testa :-) Och vilka flickiga kakor =) Perfekta på ett kommande kalas av tjej som fyller 4 år!

#2 - - Mikaela:

De ser ju jättefina uta, förundras mest över att de ska vara så knepiga att göra när receptet ser så enkelt ut. Men jag har också hört att de är svåra att få till första gången så de är imponernade fina :)

#3 - - Sanne:

Så söta de blev!

Kan avslöja att du inte var sist för jag har ännu inte gett mig på detta bakverk!

Får nog bli efter jul nån gång!

#4 - - Angelica:

Men så fina! Har själv aldrig gjort några macaroons, känner att jag är nog lite för rädd för att misslyckas ;)

#5 - - s a n d r a:

vad goda dem ser ut :D har aldrig smakat, är dem lika goda som dem ser ut att vara? haha :)

#6 - - Anonym:

Åh vad fina de blev Pernilla! =) Känner att jag måste ta och göra mig några snart jag med =)

#7 - - MamaM:

åh, ser ljuvliga ut! ska nog prova i helgen, har varit sugen sååå länge! har du nåt bra tips på var man får tag på mandelmjöl?

#8 - - Lexi:

macarons är väldigt gott men jag råkar alltid få mina som bara ett tunt skal. det blir som en urgröpt maräng om du fattar. har du någon aning om varför?

#9 - - Mette:

Kul att kika i andras bloggar efter macarons!

Gjorde mina livs första igår.. skoj var det!

#10 - - Rikard Söderlund:

Oj, va fina macarones ni gör. Skickar en fråga angående mina egna? Dom har lust att spricka i ytan en del? Vet ni varför? Låter dom stå på plåt 30 minuter före gräddning, men ska dom stå en timme ev?? Men skoj är det!!

#11 - - jessica:

Gjorde dessa,fast bytte ut till kaffekräm... väntar spänt på resultatet.. =) de är så kul och läsa din blogg och få insperation. tack för att du delar med dig!!!

Svar: Tack själv! Hoppas de blev goda :)
Pernie

#12 - - Emma:

Jättefina macarons:) har provat att göra macarons 4 gånger förut men har misslyckats med samtliga, nu provade jag det här receptet och det blev jättebra! Så kan verkligen rekomendera detta :) och jag håller med föregående, jättekul att läsa din blogg :)

Svar: Åh tack snälla, vad roligt att du lyckades med det här receptet!!!! Tack för komplimangen :)
Pernie