Macarons med hallonfyllning
ÄNTLIGEN har jag provat att göra macarons!
Jag är väl sist av alla bakbloggar, men så är jag ju ganska ny i den här världen oxå :)
Har ju läst om de små underverken på i stort sett allas bakbloggar och varit så sugen på att prova själv, och igår fick jag äntligen ett bra tillfälle!
Eftersom jag skulle ha lite lunch för några i min mammagrupp idag tänkte jag att det kunde vara kul om man kunde bjuda på macarons. Men så var jag ganska förberedd på att misslyckas också, eftersom alla säger att det är svårt första gången...
Jag trodde inte att jag hade smakat på macarons förrän jag insåg att min mans syster faktiskt hade bakat dem och bjöd på dem redan förra sommaren. Hon var tidigt ute, då blev jag impad :)
(Hon är för övrigt utbildad konditor och väldigt duktig i bakstugan vilket ju är väldigt bra om jag behöver fråga om råd.)
Det finns ju många varianter av recept, och det stora verkar vara att man antingen gör med sockerlag eller utan.
Jag bestämde mig för att göra utan första gången, det verkar något krångligare med sockerlag.
För övrigt tycker jag inte att det var supersvårt att göra dem, däremot var det väldigt tidskrävande.
Jag började redan på morgonen och var inte klar förrän på eftermiddagen... fast då bakade jag ju inte under hela den tiden, men ändå :p
Jag är faktiskt nöjd med hur de blev, i alla fall för att vara första gången jag provade. Dock insåg jag så klart en del grejer som jag vill göra annorlunda nästa gång...
Receptet hittade jag här.
110 g sötmandel
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
Några droppar röd hushållsfärg
Hallonkräm
125 g vit choklad
50 g färska eller frysta och tinade hallon
2 msk vispgrädde
Eventuellt några droppar röd hushållsfärg
Gör så här:
Börja med kakorna. Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter. Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar. Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme.
Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare.
Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn. Tillsätt eventuellt några droppar röd hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att spritsa.
Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare. Tillsätt florsockret och mixa lite till.
Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Om det blir toppar efter spritsen kan du knacka plåten några gånger mot bänken så jämnas kakorna ut.
Låt kakorna vila på plåten i cirka 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
Sätt ugnen på 125°C. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter.
Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.
Spritsa hallonkräm på botten av hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna.
Kakorna förvaras bäst i kylen och är väldigt mycket godare dagen efter de är bakade!
Men så gott detta såg ut, de vore något att testa :-) Och vilka flickiga kakor =) Perfekta på ett kommande kalas av tjej som fyller 4 år!