Gammaldags vaniljglass
Jag har funderat ganska länge på att köpa en glassmaskin.
I min familj älskar vi glass och jag tycker det blir så himla gott med hemmagjord.
Men nu har jag lånat min mammas glassmaskin, så att jag får prova att se hur mycket glass man egentligen gör med en sådan.
Fick hem den i söndags och jag redan gjort två olika sorters glass, dessutom har jag massor av fler smaker jag vill prova så den kommer nog bli mycket använd :)
Jag tyckte det kunde vara bra att börja med vanlig, hederlig vaniljglass.
Det blev en sjukt god glass, väldigt gräddig, krämig och fyllig, och den påminner om "gammaldags" vaniljglass som man kan köpa, fast godare, så därför döpte jag den till det :D
Jag serverade den ikväll med färska jordgubbar, minimaränger och vit chokladsås, mmmmmummmmmms!
Vaniljglass
6-8 portioner
1 vaniljstång
3½ dl mjölk
4 dl grädde
6 äggulor
2 dl socker
Gör så här:
Snitta upp och skrapa ur vaniljstången.
Koka upp mjölk, grädde...
...och vaniljstång med frön i en rostfri kastrull.
Lägg alltså i själva stången också, den tas bort efter kokningen men ger jättemycket smak.
Efter att blandningen kokat upp, ta av kastrullen och ställ den åt sidan.
Separera äggulorna från vitorna och lägg gulorna i en lite större skål.
Vispa äggulorna och sockret till en fluffig smet, den blir nästan vit när den är färdig.
Häll i den varma gräddmjölken och vispa ihop till en jämn massa.
Häll tillbaka i kastrullen, sjud till 85 grader under vispning och ta genast av från värmen.
Det får inte koka!!
Häll upp i en bunke och kyl smeten i ett vattenbad som du gjort i diskhon. Vispa lite i smeten så svalnar den fortare. Vitsen är att uppvärmningen ska avbrytas.
Låt glassmassan svalna, sila den ev om du inte tagit ur vaniljstången redan, och plasta sedan in bunken och ställ den i kylen.
För bästa resultat, låt den stå över natten. Då sväller proteinerna vilket ger en krämigare konsistens och gör så att smakerna mognar.
Kör sedan glassmassan i glassmaskin och ställ in glassen i frysen ett par timmar.
Om man inte har glassmaskin funkar det ändå:
Frys massan i en frystålig bunke med lock i ca 3-6 timmar. Vispa glassmassan 3-4 gånger under tiden. Flytta till kylskåp ca 20 minuter innan servering.
Receptet är taget ur den här fina boken som jag fyndade på en loppis :)
Än är sommaren inte över :)
Det låter ju supergott!! Jag har en glassmaskin men har aldrig lyckats... Jag köpte den när jag körde lchf så jag skulle göra sockerfri glass men äh, det blev inge vidare, så nu står den bara i skåpet o samlar damm... Får nog ta o prova ditt recept, om jag kan räkna ut dagen innan jag blir sugen på det haha :-)