Vaniljcupcakes med vanilla cream cheese frosting


Jag läser en del amerikanska bakbloggar och på en av dem fick jag syn på ett eperiment på vaniljcupcakes häromdagen.
Hon som har bloggen hade försökt hitta det perfekt receptet på vaniljcupcakes och tyckte att hon till slut hade hittat det!
Blev så nyfiken så jag var självklart tvungen att prova :)

Tyckte det passade bra att testa när vi hade gäster här så i förrgår efter maten slängde jag ihop de här.
Det kunde blivit hur bra som helst om det inte hade varit för att jag upptäckte att vi inte hade tillräckligt med florsocker hemma när jag gjorde frostingen...

Det var sent så affären var stängd.

Improviserade med att ha i lite strösocker istället men det blev ju lite knastrigt och inte så bra som det kunde blivit.
Kommer nog prova att göra frostingen igen, med rätt ingredienser,


Själva muffinen var faktiskt VÄLDIGT god, luftig men saftig och med mycket vaniljsmak, precis som en vaniljmuffin ska smaka!!
Det här receptet kommer jag spara, det är faktiskt det bästa jag provat vad gäller vaniljmuffins. I alla fall än så länge ;)


 

Vaniljcupcakes med vanilla cream cheese frosting

- ca 15 stycken normalstora

(1 Cup motsvarar 2,4 dl)

 

1 1/4 cups mjöl
1 1/4 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt


2 ägg
3/4 cup socker
1½ tsk vaniljextrakt
½ cup neutral olja (jag använde rapsolja)
½ cup "buttermilk"
(finns ingen svensk motsvarighet som är lätt att få tag på, men man kan göra egen genom att hälla i ½ tsk citronjuice i ½ cup mjölk och låta det stå i fem minuter)




Gör så här:

Sätt ugnen på 177 grader.

Blanda de torra ingredienserna i en skål och sätt åt sidan.

Vispa ägg och socker i en annan skål, häll i vaniljextrakt och olja.

Tillsätt sedan hälften av mjölblandningen under omrörning (man kan använda elvisp men på lägsta hastighet i så fall, annars funkar det med handvisp), häll på hälften av mjölken under fortsatt omrörning.
Till sist har man i resten av mjölet och mjölken och rör om.
Rör helst inte för mycket, då kan det bli sega muffins.

Tilläggas bör kanske att jag hade i en klick Sponge cake stabilizer, men det fanns inte i orginalreceptet så det behövs säkerligen inte. Det ger lite stadga åt muffinsen och en fin struktur på dem.

Smeten är tunn, men det ska den vara. Häll smeten i muffinsformar som du ställt i en muffinsplåt, fyll ca 2/3 av formarna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter, känn med en sticka, de ska inte vara kladdiga.


Jag provade äntligen mina nya muffinsformar som jag fick av min mamma i födelsedagspresent! De är grymt söta och de var jättelätta att baka med. Tycker de är jättefina att servera cupcakes i, blir lite lyxigare. De kommer från Ib Laursen, som jag älskar!!




Låt svalna några minuter i muffinsplåten innan du tar ut dem och låter dem svalna helt på ett galler. (Annars fortsätter muffinsen gräddas och det kan göra att de blir torra).



Under tiden kan man förbereda frostingen! Hoppas nu ni har alla ingredienser hemma ;)




Vanilla cream cheese frosting

113 g smör, rumstemp.
227 gram Philadelphiaost
1 tsk vaniljextrakt
4 cups florsocker
1-4 msk grädde
(börja med 1 msk och kolla konstistensen, det ska inte bli för rinnigt)



Gör så här:

Häll smöret i en stor skål, vispa det fluffigt med elvisp.
Tillsätt Philadelphiaost och fortsätt vispa.

Häll sedan i vaniljextraktet, och florsockret ska därefter tillsättas lite i taget under vispning.
När du har en fluffig smet utan klumpar är det dags att ha i grädden.
Börja med 1 msk och vispa krämigt, man kan tillsätta mer efter önskad smak och konsistens.
Blir det för rinnigt är det svårt att spritsa frostingen på muffinsen.

Spritsa på frostingen direkt eller ställ in den i kylen.

Dekorera cupcakesen efter humör och NJUT! :)



Recepten hittade jag här.

Tårtfatet och muffinsformarna i porslin fick jag i födelsedagspresent av min fina mamma, och de är av märket Ib Laursen.


#1 - - Linda - Cupcakefluffan:

Så gott, sparar genast receptet :-)

#2 - - Caroline:

Ser underbart gott ut :D Får bli att prov baka sådana cupcakes någon gång!

#3 - - Matilda:

ser gott ut, supersöta "stjärn"formar :) var har du hittat dom? :)

#4 - - Ellen som får smaka:

Tack för ännu en underbar smakupplevelse. De var supergoda. Förstår att du blev besviken över sockret men vi som åt var mer än nöjda. Vad gör väll lite knaster när allt smakar ljuvligt? Älskar också formarna, som sagt, och gillar att de matchat ditt fina tårtfat. Vaknade igår och hade super sug efter vanlijmuffins, aldrig hänt innan. Det du.

#5 - - Bullmamman:

så söta :)

#6 - - joanna- att leva med Aspergers syndrom:



Jag tänkte bara tipsa om att just nu pågår flera tävlingar med fina priser på min blog tex ett present kort på 500 kr från sovtex eller en jätte fin ring.

Det finns även en dagens blogg tävling där du har chansen att bli länkad inför mina 200-600 unika läsare/dagen så passa på att gå in och anmäla dig:)



Annars kanske du vill göra ett bloglovinbyte?;)

kram

#7 - - Ewe:

Vilka fina formar! :D

Ser (som vanligt) jättegott ut ;)



Hur mycket är 1 "cup"? :)

#8 - - Linda - Bengtssons Baksida:

Jag som också är på jakt efter det perfekta vaniljcupcakesreceptet måste ju bara testa detta :-)

#9 - - Pernilla -Bli min jäst:

Matilda: formarna är från Ib Laursen, de finns lite överallt i både affärer och på nätet! Tror min mamma köpte dem i Gamleby i Småland :)



Ewe: jag har skrivit det i ovanför receptet, 1 cup motsvarar 2,4 dl ungefär :)

#10 - - Emelie:

fina cupcakes. dom där formerna köpte jag i 25års present till min kompis :)

#11 - - Erika - Bakglädje:

Jag har också sett det receptet och blivit nyfiken på det. :-)

Snygga formar du har.

#12 - - Karin:

De ser superfina ut:)

#13 - - Cecilia, när du blir sugen på att baka något gott:

åh, vilka fina formar! :D vart har du hittat dom? :D måste absolut också prova det här receptet och se om det slår mitt andra vaniljmuffinsrecept haha :D

#14 - - cupcake:

vilka härliga! riktigt fina former oxå. :)

#15 - - cupcake:

vilka härliga! riktigt fina former oxå. :)

#16 - - Inger Persson:

Jag använder oftast lättfil istället för buttermilk, funkar fint.

#17 - - Emma W:

Hej Pernilla,

En fråga, kan man lägga på frostingen dagen innan eller blir det inge bra då?

Kram!!

Svar: Hej Emma! Förlåt att jag inte svarat tidigare :( Såg att du gjort jättefina cupcakes till babyshowern på facebook, så jag antar att det är för sent att svara på frågan?
Pernie

#18 - - Emma:

Hej Pernilla,

Tack! Jag använde mig av receptet till frostingen från denna cupcakes och sen innehållet från dina "hjärtliga cupcakes". Blev jätte bra!
Tack så mycket!!

Kram!

Svar: Vad roligt att det blev bra Emma! :) Kram!
Pernie