Vaniljcupcakes med vanilla cream cheese frosting
Jag läser en del amerikanska bakbloggar och på en av dem fick jag syn på ett eperiment på vaniljcupcakes häromdagen.
Hon som har bloggen hade försökt hitta det perfekt receptet på vaniljcupcakes och tyckte att hon till slut hade hittat det!
Blev så nyfiken så jag var självklart tvungen att prova :)
Tyckte det passade bra att testa när vi hade gäster här så i förrgår efter maten slängde jag ihop de här.
Det kunde blivit hur bra som helst om det inte hade varit för att jag upptäckte att vi inte hade tillräckligt med florsocker hemma när jag gjorde frostingen...
Det var sent så affären var stängd.
Improviserade med att ha i lite strösocker istället men det blev ju lite knastrigt och inte så bra som det kunde blivit.
Kommer nog prova att göra frostingen igen, med rätt ingredienser,
Själva muffinen var faktiskt VÄLDIGT god, luftig men saftig och med mycket vaniljsmak, precis som en vaniljmuffin ska smaka!!
Det här receptet kommer jag spara, det är faktiskt det bästa jag provat vad gäller vaniljmuffins. I alla fall än så länge ;)
Vaniljcupcakes med vanilla cream cheese frosting
- ca 15 stycken normalstora
(1 Cup motsvarar 2,4 dl)
2 ägg
3/4 cup socker
1½ tsk vaniljextrakt
½ cup neutral olja (jag använde rapsolja)
½ cup "buttermilk"
(finns ingen svensk motsvarighet som är lätt att få tag på, men man kan göra egen genom att hälla i ½ tsk citronjuice i ½ cup mjölk och låta det stå i fem minuter)
Gör så här:
Sätt ugnen på 177 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en skål och sätt åt sidan.
Vispa ägg och socker i en annan skål, häll i vaniljextrakt och olja.
Tillsätt sedan hälften av mjölblandningen under omrörning (man kan använda elvisp men på lägsta hastighet i så fall, annars funkar det med handvisp), häll på hälften av mjölken under fortsatt omrörning.
Till sist har man i resten av mjölet och mjölken och rör om.
Rör helst inte för mycket, då kan det bli sega muffins.
Tilläggas bör kanske att jag hade i en klick Sponge cake stabilizer, men det fanns inte i orginalreceptet så det behövs säkerligen inte. Det ger lite stadga åt muffinsen och en fin struktur på dem.
Smeten är tunn, men det ska den vara. Häll smeten i muffinsformar som du ställt i en muffinsplåt, fyll ca 2/3 av formarna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter, känn med en sticka, de ska inte vara kladdiga.
Jag provade äntligen mina nya muffinsformar som jag fick av min mamma i födelsedagspresent! De är grymt söta och de var jättelätta att baka med. Tycker de är jättefina att servera cupcakes i, blir lite lyxigare. De kommer från Ib Laursen, som jag älskar!!
Låt svalna några minuter i muffinsplåten innan du tar ut dem och låter dem svalna helt på ett galler. (Annars fortsätter muffinsen gräddas och det kan göra att de blir torra).
Under tiden kan man förbereda frostingen! Hoppas nu ni har alla ingredienser hemma ;)
113 g smör, rumstemp.
227 gram Philadelphiaost
1 tsk vaniljextrakt
4 cups florsocker
1-4 msk grädde
(börja med 1 msk och kolla konstistensen, det ska inte bli för rinnigt)
Tillsätt Philadelphiaost och fortsätt vispa.
Häll sedan i vaniljextraktet, och florsockret ska därefter tillsättas lite i taget under vispning.
När du har en fluffig smet utan klumpar är det dags att ha i grädden.
Börja med 1 msk och vispa krämigt, man kan tillsätta mer efter önskad smak och konsistens.
Blir det för rinnigt är det svårt att spritsa frostingen på muffinsen.
Spritsa på frostingen direkt eller ställ in den i kylen.
Dekorera cupcakesen efter humör och NJUT! :)
Recepten hittade jag här.
Tårtfatet och muffinsformarna i porslin fick jag i födelsedagspresent av min fina mamma, och de är av märket Ib Laursen.
Så gott, sparar genast receptet :-)