Bli min jästs Julbakskalender: 12 December -Varm chokladtryffel-bollar



 

 

Jag tänkte fortsätta på temat "varm choklad" även idag. :)

 

Samtidigt som jag gjorde Nutellachokladen härom kvällen provade jag de nya tryffelbollarna jag har gjort.

Det är bollar som man lägger i en kopp mjölk, värmer i micron och sen har man supergod varm choklad!!

Lite fylligare chokladsmak än om man gör varm choklad på O'boy och en väldigt rolig present.

 

Jag gav några bollar till Angelica på glöggmyset igår tillsammans med en kopp och instruktioner.

 

 

 

Chokladtryffel-bollar

 

ca 5 dl mörk choklad, helst chokladknappar

2,5 dl grädde

1 msk socker

1/8 tsk salt

 

 

Gör så här:

Lägg alla ingredienser i en skål och ställ in skålen i micron. Micra i en minut, ta ut skålen och rör om.

Först ser det ut som att det aldrig kommer att blandas men lugn, det gör det!

Sätt in skålen i en minut till, ta ut och rör om. Upprepa tills allt är blandat och chokladen är helt smält.

Till slut blir det en silkeslen chokladsmet.

 

Låt smeten svalna lite, täck sedan över den med plastfolie och sätt in i kylen i ca 2-3 timmar.

Den ska vara så pass hård att man kan göra bollar av den.

 

Använd en glasskopa och ta ut ca 3 msk stora bollar som läggs på en plåt eller i form med bakplåtspapper.

Sätt in dem i kylen i ca 20 minuter så de får stelna lite, ta sedan ut dem och forma till finare bollar i händerna.

Det måste gå ganska fort så att de inte smälter av händernas värme.

 

Packa sedan in bollarna var och en i plastfolie så att det blir små paket.

 

 

Lägg in dem i frysen och låt dem ligga där tills de ska tas fram och användas.

 

När man ska göra själva varma chokladen tar man fram en boll, lägger den i en kopp med mjölk, ca 2,5-3 dl beroende på hur stark chokladsmak man vill ha, och micrar i ca 2 minuter.

Rör om och om det behövs kan man micra 30 sek till i taget tills bollen har smält och man har en kopp god varm choklad :)

 

Det är extra gott att ha i mini-marshmallows och vispad grädde!

 

 

 

Om de ska vara en present kan det vara bra med en instruktion!

Jag skrev på en bit kartong och lade lappen i koppen :)

 

 

Så här såg presenten ut, fast inslagen i papper :)

 


 

Nu ska jag baka lite mer julgodis (!) och sen måste jag sova, för jag ska jobba i natt!

 

 

Receptet  och idén hittade jag här.

 

 


#1 - - Ylva:

Jag har faktiskt aldrig tänkt på att man kan använda andra saker än kakao och oboy i varm choklad, men det där var ju en superbra variation! Ska definitivt testas.

#2 - - Linda - Bengtssons Baksida:

Vilken bra idé! Det ska jag komma ihåg!

#3 - - sofia:

va fräckt=)

#4 - - Marina Kjellberg:

Vilken perfekt "gå bort-present"! Hur mycket är 5dl choklad i gram? Hur många bollar blir det av en sats ungefär?

#5 - - Emma:

Undrar samma som ovan :) ungefär hur många blir det och typ hur många gram är 5 dl? :) Unda även ungefär hur mycket du brukar ta för dina tårtor du gör?: )

Svar: Nu var det ju länge sen men jag tror det blev så många bollar som man ser på bilden, dvs 8 stycken. Kan inte säga på rak arm hur mycket 5 dl choklad är, skulle gissa på 200-300 gram. Jag brukar använda ögonmått när jag lägger bruten choklad i dl-mått, det blir ju inte helt fullt i måttet som med mjöl och socker... men det är på ett ungefär, tror bollarna blir bra även om man inte tar exakt 5 dl :)
Pernie