Bli min jästs Julbakskalender: 8 December -Hemmagjord daim



 

Det är redan 8 december, tiden går fort nu!

Jag vet inte hur jag ska hinna göra allt julgodis och allt julbak som jag vill göra, men på något sätt får det ordna sig. Har dessutom en sjuk dotter hemma som är ordentligt gnällig och uttråkad, och hon vill inte att mamma ska stå vid diskbänken och baka hela dagarna...

 

Men igår gjorde jag daim! Det var enkelt och blev väldigt gott så därför tycker jag det passar bra som dagens lucka :)

 

 

 

Hemmagjord daim

 

 

2 dl sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde

200 g mjölkchoklad

ev. hackad mandel

 

 

Gör så här:

 

Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Låt det koka upp, rör i början så att allt blandas.

Låt det puttra på medelvärme tills kolan mörknar och blir lite trögflytande.

 

Gör kulprovet:

Häll lite kallt vatten i ett lågt glas och klicka i lite smet i vattnet. Om kolan går att forma till en kula är den färdig.

Vill man ha riktigt hård kola, som riktig daim, låter man den koka tills det går att forma ganska hårda kulor.

För lite lösare kola räcker det med lösare kulor i kulprovet.

 

Vill man ha mandel i kolan kan man hälla i den när kolan kokat färdigt, men jag struntade i mandeln.

 

Klä en form med bakplåtspapper, ju mindre form desto tjockare kola och tvärtom. Eftersom jag gjorde hård kola tyckte jag det kunde vara bra om den inte var så tjock, så jag tog en ganska stor form.

 

Häll över kolan i formen och bred ut den så att den blir jämt fördelad över formen.

Låt svalna lite.

 

Smält mjölkchokladen över vattenbad och häll sedan över chokladen över kolan. Bred ut den så att den fördelas jämt över kolan.

Låt svalna och skär sedan i så stora bitar du vill ha.

Jag gjorde ganska små, lättare att tugga och vill man ha mer kan man ta flera :)

 

Förvara i burk i kylen. Sååååå gott!!  :D

 

 

 

 

Receptet hittade jag på flera bakbloggar, bland annat den fin-fina bloggen Linneas skafferi.