Nyårsdessert: Chokladfondant!



Nu är det hög tid att börja tänka på vad man ska ha för mat och dessert på nyårsafton!
Jag började fundera i onsdags och kom på att jag skulle vilja prova chokladfondant igen.
Gjorde det till en nyår för två år sedan, det var väl då det var som mest inne, och det var supergott!

Nu kom jag dock inte ihåg vad det var för recept jag använde då så jag tänkte att det var bäst att göra ett provbak :)
Direkt efter middagen på kvällen fick jag för mig det här, och ställde mig och gjorde några fondanter.
Vet att många brukar prata om att det är en jobbig dessert men det håller jag inte med om!
Det gick så himla lätt och fort att slänga ihop den och det tog väl bara en halvtimme efter att jag kommit på att jag skulle göra dem innan vi satt och åt dem!

Jag hade tänkt göra dem här imorgon eftersom jag tycker receptet blev bra, men nu visar det sig att vi nog inte ska vara hemma imorgon. Så nu har jag tänkt om, ska göra något annat som får följa med på knytkalaset, men det får ni se efter nyår :)

Om jag skulle gjort de här hade jag haft dem inne lite kortare i ugnen, nu blev de inte så där rinniga i mitten som de ska vara, bara kladdiga. Mina var inne 10 minuter, jag tror att 7-8 minuter är perfekt!


 

Chokladfondant
4 stycken

100 gram smör
150 g mörk choklad (70%)
2 äggulor
1 ägg
0,5 dl socker


Gör så här:
Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen.
Lyft bort kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält.


 

Smörj fyra ugnsfasta formar med smör.

 

 

Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen och häll upp i formarna.

 

 

 

Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten. Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen.

 

Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6-8 minuter för riktigt krämig konsistens – eller 10 minuter för en mer stadig variant.  Jag hade de inne i 10 minuter och då var de bara kladdiga, så 7-8 minuter ska jag prova nästa gång!

 

 

När jag skulle stjälpa upp dem gjorde jag så här:

 

Lossa kanterna med en kniv.

 

Lägg en tallrik över formen...

 

...och vänd på allt så tallriken kommer i botten.

 

Lyft på formen så ligger fondanten kvar :)

 

Servera med vaniljglass och bär.

 

 

Enkelt och gott!

 

Den här desserten passar bra på nyår tycker jag, de flesta människor gillar choklad och den är lätt att förbereda!!

 

Om vi inte ses innan nyår får jag passa på att önska er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!!!!!

 

Stor kram!! :)

 

 

 



#1 - - Goda frestelser:

Åhh, vad roligt! Den rosa är väldigt fin :)

#2 - - amanda:

åå vad gott, jag e ett stort chokladfondants fän!!!

#3 - - Linda - Bengtssons Baksida:

Åh vad gott! Jag funderade på chokldadfondant också, men det slutade med Rocky Roadglass istället :-)

#4 - - Mikaela:

Jag som precis reafyndat liknande småformar OCH älskar choklad...Detta måste provas! :)

#5 - - Mirabell:

Brukar göra en liknande fast där rinner chokladen ur!



MUMS!

#6 - - Vardaxlyx:

Hej Söta du! Vill önska dig ett gott nytt år och sen har jag en utmaning till dig inne hos mig ;-)

Jag hoppas du tar den hihi

Kramkram

#7 - - Veronica:

Mitt nyårslöfte får bli att göra chokladfondant. Så gott det ser ut.

Gott Nytt År

//V

#8 - - Ann-Louise:

Detta ska jag också göra till dessert. Det är sååå gott!

#9 - - Pia:

Åhhh det är super gott !

Jag gjorde en chokladfondant men hade Leilas recept då det inte behövdes äggulor utan 4 vanliga ägg och ljus muscvadosocker ( som jag hade hemma )

120 g choklad, mörk 70%

120 g smör

1.5 dl ljust muscovadosocker

4 st ägg

1 msk kakao



Den blev super god och så enkelt det är

att baka den.

Jag hade inne den i högst 8-9 min och den blev härligt rinnig i mitten.

Jag hade ingen glass hemma, det blev med vispgrädde. Så gott !

Tack för alla dina tips !

God fortsättning på det nya året.

Pia

#10 - - Eleonore:

Åh det är ju så gott med chokladfondant! Men tycker att de ska rinna lite mer :D

#11 - - Viktkamp:

mums så gott =)