Belgiska våfflor med vanligt våffeljärn
Varje gång jag äter våfflor undrar jag varför jag inte äter det oftare, det är ju så gott!!!
Och väldigt enkelt att göra!
De är även perfekta på brunchen om man har tröttnat på amerikanska pannkakor ;)
Dessutom går det ju att variera tillbehören så att det finns något för alla smaker vilket är perfekt.
När min kompis Vajb var här i veckan bestämde jag mig för att göra belgiska våfflor.
Leila gjorde det i ett av sina bakprogram för ett tag sedan och jag blev eld och lågor!
Jag älskar belgiska våfflor och åt hur många som helst när jag pluggade i Holland för tio år sedan. Där, i södra Holland och i Belgien, finns de överallt och går INTE att låta bli. :)
I tv-programmet hade Leila ett riktigt belgiskt våffeljärn och när jag googlade på ett sånt visade det sig att de kostar runt 5000:-, ha ha det går ju inte!!
Men ikväll när jag kollade runt på nätet igen upptäckte jag den här varianten hos elgiganten, så det kan ju kanske vara ett alternativ om någon blir sugen.
Hur som helst, det jag egentligen ville komma fram till var att man absolut kan göra belgiska våfflor i ett vanligt våffeljärn! Dock blir de så klart i en tunnare variant, men smaken är lika god. Smeten är lite krångligare än en vanlig våffelsmet men det kan det vara värt!
Här hemma blir det nog våfflor snart igen eftersom våffeldagen är den 25:e mars, då får man ju en bra anledning till att äta det igen :D
BELGISKA VÅFFLOR
Ca 8-10 stycken
2 st ekologiska ägg
125 g smör
2.5 dl standardmjölk
2 dl vatten
12 g färsk jäst
0.5 tsk salt
0.75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6.75 dl vetemjöl
Gör så här:
Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
Smält smöret.
Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl och rör till en slät smet.
Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.
Vänd försiktigt ner i smeten och låt vila i cirka 20 minuter.
Värm våffeljärnet.
Pensla det med smält smör och grädda våfflorna i 2–5 minuter.
Servera med pudrad florsocker, lättvispad grädde, bär, glass eller ringla över lite chokladsås. Eller varför inte alltihop? :)
TIPS!
Om du får våfflor över och inte orkar äta upp alla funkar det att spara dem övertäckta i kylen någon dag.
När du blir sugen igen är det bara att ta fram och värma dem i brödrosten.
Tyckte jag fick en snilleblixt när jag kom på det och blev glatt överraskad över hur gott det blev även när det inte var nygräddat, det blev till och med lite knaprigt efter en stund i brödrosten :)
(receptet är Leilas och finns på recept.nu)
Vilken tur att du hamnade på blogg.se framsida så jag hittade hit!! :D
Din blogg känns så himla mysig och hemtrevlig :)
Jag själv går sista året på en bageri/konditori-utbildning och har då främst min passion för tårtorna :) Du inspirerar mig dock till att vilja göra massa annat nu!! :D
Jag har svårt att ta mig tid till att baka hemma, jag vill, men finner inte alltid orken. Men vad vet jag, det kanske blir så när man tillbringar 24 timmar i veckan åt bakningen genom skolan ;)
Hursom, superhärlig blogg, hit kommer jag återkomma! :)
Kram Lisa
P.S. Dumlefluff låter väldigt intressant, har du recept på det nånstans? :) D.S