Hemmagjord sugarpaste
Något annat visste jag typ inte om.
Men så klev jag in i den här underbara bakvärlden och upptäckte en massa skoj!
Bland annat lärde jag mig att man kan täcka tårtor med sockerpasta (sugarpaste, SP) eller marshmallowfondant (MMF).
Dessa går att göra själv och jag har faktiskt inte ens provat att använda de köpta varianterna.
Till helgens tårta ska jag dock förmodligen få prova det, ska bli spännande!
Det kan ju tyckas märkligt men jag gav mig alltså på att göra något själv som jag inte visste hur det skulle vara.
Det verkar som att jag hade tur för den första gången jag provade att göra både MMF och SP tycker jag de blev bra och lätta att arbeta med!
Idag har jag gjort en sats med SP igen och nu tänkte jag visa hur jag gjorde :)
Satsen jag gjorde idag räcker för att täcka en normalstor tårta med (ca 24 cm i diameter) och till lite dekorationer.
1 msk gelatinpulver
60 g kallt vatten (0,6 dl)
175 g vit sirap (1,25 dl)
1 msk glycerol
2 msk neutral olja
800-900 g florsocker
ev smak och färg
Blanda kallt vatten och gelatin i en skål. Låt det stå tills det stelnar.
Ställ blandningen över ett vattenbad och hetta upp och rör om tills det har löst sig.
Tillsätt sirap och glycerol (glycerol finns att beställa här) och blanda ordentligt. Rör i oljan och ta bort skålen från värmen.
Tillsätt eventuellt smak och färg.
Sugarpasten blir kritvit och det tycker jag är mest praktiskt för då kan man färga den efter att man delat upp den och få olika färger. Idag provade jag att ha i en tesked mandelarom för att få SP:n att likna marsipan, vi får se om det blir gott :)
Det blir lite lättare om man använder sig av degkrokarna i elvispen och låter dem göra jobbet, för allt är väldigt kladdigt och tungt att röra om i.
När det är klart ska det fortfarande vara kladdigt, som tuggummi ungefär.
Detta för att det stelnar när det får vila och om det skulle vara kladdigt ändå är det bättre att ha i mer florsocker i efterhand.
Häll upp SP:n på plastfolie och plasta in väl, jag har dubbelt lager plastfolie runt hela och avslutade med en vanlig fryspåse.
Lägg i burk med lock och förvara torrt och svalt tills du ska använda den, men minst över en natt så att den får ligga till sig lite.
När det är dags att använda SP:n är det bara att ta fram den och knåda den tills den är mjuk och lätt att jobba med. Om den skulle vara hård ändå kan man värma den i några sekunder i micron.
Recept och tips har jag hittat här.
Hej jag undrar vad är fördelen med att göra SP med mandelsmak mot att bara ha mandelmassa?