Kladdkaka med maräng
När jag läste receptet lite mer ingående insåg jag att det lät lite konstigt. Ordningen man skulle göra allt i kändes fel så jag googlade och kollade upp några liknande recept på internet. Resultatet blev en kombination av flera recept :)
Jag trodde nog att det skulle bli gott men jag blev faktiskt glatt överraskad, det var helt sjukt gott!!!!!
Gillar ni kladdkaka och maräng så är det här receptet ett MÅSTE att prova :)
Kladdkaka med marängtäcke
2 ägg
2 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
1,5 dl mjöl
½ tsk salt
100 g vit choklad
Marängen:
3 äggvitor
2 dl socker
1,5 tsk maizena majsstärkelse
20 g mörk choklad
Gör så här:
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant.
Blanda ägg och socker. (Man behöver inte vispa med elvisp, smeten ska inte bli porös.)
Häll i allt utom den vita chokladen och rör om så allt blandas.
Hacka den vita chokladen eller använd chokladknappar.
Jag använde både chokladknappar och lite krossad Dark & white chocolate thins.
Vänd ner chokladen i smeten så att det blandas.
Häll smeten i den bröade formen och bred ut den i kanterna.
Normalt sett brukar jag bröa formarna med ströbröd eftersom jag tycker det är godast, men idag var ströbrödet slut här hemma så jag var tvungen att ta kokos.
I fortsättningen kommer jag bröa med ströbröd igen för jag tycker kokosen tog över smaken lite i kakan, mer än jag hade velat. Och då gillar jag ändå kokos!
Ställ kakan åt sidan och börja med marängen.
Separera äggvitan från äggulan och vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Man ska kunna vända på bunken upp och ner över huvudet utan att det rinner ut något!
Tillsätt socker och maizena (om du inte har maizena går det bra att utesluta den) och vispa lite till.
Smält chokladen i micron och ringla i den i smeten. Rör försiktigt, chokladen ska inte bli blandad med all smet utan endast göra ett mönster.
I receptet står det att man ska breda ut marängblandningen på kakan men jag tyckte att det kunde vara lite kul att spritsa på den. Så jag klickade ner marängblandningen i en spritspåse och spritsade ut små toppar över kakan.
Så här blev resultatet
Sätt in i ugn på nedersta falsen, 175 grader i cirka 30-35 minuter. Kolla till kakan då och då och se till så att inte marängen blir bränd. Om den ser ut att få för mycket färg kan man lägga en bit folie över.
Tag ut kakan och låt svalna. Servera med lättvispad grädde (jag smaksatte med en tesked vaniljsocker).
Kakan blir lite lös och seg och marängen härligt knaprig, precis som både kladdkaka och maräng ska vara!
Så gott dt ser ut, vilken kul kombination, den måste jag bara testa, chokladen från DR Oetker har jag inte sett tidigare, är den ny?