Semlor




Tänk att jag aldrig har gjort egna semlor!
Det är ren skandal, men det finns en anledning. Fram tills för bara några år sedan har jag inte varit så förtjust i semlor och ätit max en om året.
Men sen jag fick barn har det ändrats lite (som med mycket annat) och nu tycker jag att det är riktigt gott med en semla!

Självklart var jag tvungen att göra egna semlor i år (och jag tjuvstartade, fettisdagen är inte förrän 8 mars i år) och jag måste säga att det var superlätt och blev såååå gott!!!

Man kan ju göra på så många olika sätt, men jag gröpte ur bullen och blandade med mandelmassa och mjölk och la tillbaka röran i bullen innan jag spritsade på grädde, och det var kanon. Många äter ju semlan med en stor bit mandelmassa under grädden, som den är. Och en del vill ha varm mjölk med en semla i mitten, så kallad hetvägg.

Hur vill du ha din semla?


 

SEMLOR

ca 12 stycken

 

Bullarna:

25 gram jäst
75 gram smör
2 1/2 dl mjölk
1 tsk kardemumma (hel som du stöter själv)

1,5 krm salt

0,5 dl socker

ca 7 dl vetemjöl
1 ägg (till pensling)

 

Fyllningen:

300 g mandelmassa

1 dl mjölk

3 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

florsocker till garnering

 



Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Häll i 2,5 dl mjölk och värm tills det är fingervarmt (37 grader).
Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, stött kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna.

Lägg degen att jäsa under duk i ca 40 minuter eller tills den blivit dubbel så stor.

Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut bullar genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.

Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, de ska få nästintill dubbel storlek.
Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Mina tog 9 minuter.
Låt dem svalna på galler under duk.



Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet. Det är bra att ta lite mjölk i taget och känna efter hur pass lös smet du vill ha.

Fördela fyllningen i bullarna.
Blanda vaniljsocker i grädden och vispa sedan grädden lagom fast. Antingen klickar du på en rejäl klick grädde eller så häller du grädden i en spritspåse och spritsar ut den på varje bulle.

Lägg på locket och avsluta med att sikta lite florsocker över semlorna.

Voila! Dags att njuuuuta :)


(Receptet hittade jag på Tasteline.)
#1 - - Cissi:

Jag har nog (inte vad jag minns iallafall) gjort egna semlor men blev lite smått sugen nu på att testa, trots att jag inte är någon höjdare i köket ;P

#2 - - Bakverk och Fikastunder..:

Det är ju så gott!! En favorit i år har blivit mandelgrädden som fyllning. Tar nästan lika mycket mandelgrädde som grädde under locket :-)

#3 - - Helen:

Åhh, vad goda de ser ut!

<3

#4 - - Linda - Cupcakefluffan:

Här skall det också bli semlor :-), har precis bakat semlebullar och gjort mandelmassa, bara till att fylla dom senare

#5 - - Junitjej:

Vilka fina semlor!! Jag vill smaka!!

#6 - - christina:

hejj, kan du visa hur man bakar kladdkaka o ge recepy taaaaaaaaack <3

#7 - - Goda Smoothies:

Mums med semlor.

#8 - - hanka:

Hemmagjorda semlor fyfasen va gott! Vi gör alltid det, varje år typ. Inte långt kvar nu till semledagen :D

#9 - - becca:

Åh vad det börjar vattnas i munnen. Ser såå gott ut !

#10 - - Ida we:

sweet dude! hm... oj det var mig sent! Har hela tiden funderat när det egentligen är i år xD

#11 - - Lovisa:

De ser riktigt goda ut :)