Semlor
Tänk att jag aldrig har gjort egna semlor!
Det är ren skandal, men det finns en anledning. Fram tills för bara några år sedan har jag inte varit så förtjust i semlor och ätit max en om året.
Men sen jag fick barn har det ändrats lite (som med mycket annat) och nu tycker jag att det är riktigt gott med en semla!
Självklart var jag tvungen att göra egna semlor i år (och jag tjuvstartade, fettisdagen är inte förrän 8 mars i år) och jag måste säga att det var superlätt och blev såååå gott!!!
Man kan ju göra på så många olika sätt, men jag gröpte ur bullen och blandade med mandelmassa och mjölk och la tillbaka röran i bullen innan jag spritsade på grädde, och det var kanon. Många äter ju semlan med en stor bit mandelmassa under grädden, som den är. Och en del vill ha varm mjölk med en semla i mitten, så kallad hetvägg.
Hur vill du ha din semla?
SEMLOR
ca 12 stycken
Bullarna:
25 gram jäst
75 gram smör
2 1/2 dl mjölk
1 tsk kardemumma (hel som du stöter själv)
1,5 krm salt
0,5 dl socker
ca 7 dl vetemjöl
1 ägg (till pensling)
Fyllningen:
300 g mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
florsocker till garnering
Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet. Det är bra att ta lite mjölk i taget och känna efter hur pass lös smet du vill ha.
Fördela fyllningen i bullarna.
Blanda vaniljsocker i grädden och vispa sedan grädden lagom fast. Antingen klickar du på en rejäl klick grädde eller så häller du grädden i en spritspåse och spritsar ut den på varje bulle.
Lägg på locket och avsluta med att sikta lite florsocker över semlorna.
Voila! Dags att njuuuuta :)
(Receptet hittade jag på Tasteline.)
Jag har nog (inte vad jag minns iallafall) gjort egna semlor men blev lite smått sugen nu på att testa, trots att jag inte är någon höjdare i köket ;P