Choklad- & kolatårta
Det är nog den absolut onyttigaste kakan jag någonsin bakat.
När jag bakar den tänker jag på hur otroligt det är att det får rum så mycket smör och socker och sånt som är super-inte-alls-nyttigt..
Men det är min svärmors favoritkaka och hon önskar sig den i födelsedagspresent varje år!
Och som den snälla svärdotter jag är bakar jag den varje år, i alla fall i fyra-fem år nu skulle jag tro :)
Kakan är supermäktig och man klarar bara av en liten bit.
OBS! Den är inget för er som brukar säga "efterrätter ska inte vara för söta", vilket för övrigt är en fras jag aldrig försått mig på. :)
Jag tycker den är syndigt god men jag kan tipsa om att inte hälla på all kolakräm för det blir faktiskt för mycket.
Jag hällde på drygt 2/3 och sparade resten. Det passade utmärkt ovanpå några kladdkakemuffins!
(Tyvärr är bilden ganska suddig och mörk, tog med mobilkameran...)
Choklad- & kolatårta
Kaka:
200 g smör el margarin
3 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör och ströbröd (till formen)
Kolakräm:
3 dl socker
3 msk sirap
150 g mörk choklad
150 g smör el margarin
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Vänd ner detta i smeten.
Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.
Blanda alla ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en hög kastrull (ej alltför vid nedtill).
Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar 30-40 minuter.
Rör ner matfettet och låt svalna.
Lägg tårtan på ett fat. Bre över kolakrämen i ett tjockt lager och låt stelna.
Eller gör som jag brukar göra: häll över kolakrämen när kakan fortfarande är kvar i formen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen. När man tar bort kanten på formen är kakan perfekt och kolakrämen rinner ej av!
(Recept hämtat från ica.se och jag är tipsad om den av min kompis Sandra K tror jag. Det var många år sedan...)
Den ser farligt god ut, men fördelen med väldigt onyttiga kakor är att de oftas är väldigt mäktiga så man kan inte äta så värst mycket!