Indiskt Naanbröd

Min man har börjat intressera sig för indisk och asiatisk matlagning. Det tycker jag är jättetrevligt eftersom jag älskar maten därifrån :)
Häromdagen lagade han en indisk rätt med kyckling, recept och bild finns här.

Då provade jag ett nytt recept på det indiska brödet, Naan.
Vi har provat ett annat tidigare men var inte helt nöjda med det. Man måste väl prova sig fram för att hitta en favorit :)

Vad jag har förstått så betyder Naan bröd på indiska, rätta mig om jag har fel?
Då blir det ju lite roligt med alla som säger Naanbröd, det är som att säga brödbröd :)
Hur som helst, jag bakade Naanbröd och det blev jättegott! Dock är inte Micke helt nöjd än... får väl se om det blir ett tredje recept nästa gång.
Det här receptet var i alla fall jättelätt att baka!


 

Indiskt Naanbröd

8 stycken

 

1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram

3 dl vatten, fingervarmt

8 dl vetemjöl

1 tsk salt

2 msk olja

2 tsk honung eller socker

1 ägg

Lite smör och vitlök till garnering

 

 

Gör så här:

Blanda torrjäst med fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken och rör ut i fingervarmt vatten.

 

Tillsätt nästan allt mjöl, salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg.

Tillsätt ev. lite extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.

 

Låt degen till naanbröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme.)

 

Stjälp upp degen till naanbröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.

 

Värm en stkepanna på max värme eller sätt på ugnen på 250 grader.

 

Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjcoka rundlar ca 15-20 cm i diameter.

Baka naanbröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpannan.

 

Gräddar du bröden i ugn så fördela dem på bakplåtspapper. Värm bakplåten innan och för över bröden med hjälp av bakplåtspappret och grädda bröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen.

Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida.

 

Vid servering så kan du pensla bröden med smält smör samt strö över lite salt. Gott är att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaanbröd.

 




Vi halverade receptet, tyckte att det räckte med 4 bröd...
Gräddade dem i ugn och penslade på smält smör med pressad vitlök i, mums! :)
#1 - - Erika - Bakglädje:

Nanbröd är jättegott men jag har ännu inte testat att baka själv. Det måste jag ju göra. :-)

#2 - - Mikael:

Naanbröd och salsasås är de bästa orden som finns ;)

Och du har rätt jag är inte nöjd ännu men nästa gång!

#3 - - Carina:

Vilken intressant blogg jag hamna på : )

Att jobba med/på casino lät spännande! ^^

#4 - - Carola:

De här skall jag prova. Har hört så mycket om dem att de skall vara supergoda. Att fylla dem som pitabröd

#5 - - Mandana:

Hej!



först vill jag säga vilken fin blogg =)), jätte goda saker :-D yummi. Men du kanske inte visste att naan betyder bröd på de flesta asiatiska språk =PP. Så naanbröd blir egentligen bröd bröd =))

#6 - - Mandana:

Oj då missade jag det du skrev i inlägget men det är helt rätt naanbröd blir egentligen bröd bröd =))

#7 - - Lena:

Nu har jag också bakat naan - efter ditt recept. De ser fina ut. Jag fick sänka temperaturen på stekpannan till medelvärmde. De första blev brända. Tack för receptet!