Vaniljpannacotta med färska bär

Den här desserten hade vi tänkt göra och äta på nyårsafton men eftersom jag var sjuk blev det inte av.
Mamma och jag skickade våra män till affären för att handla och självklart var vaniljstång slutsålt.
ALLA gör väl desserter med vaniljstång i vid nyår? :)

På nyårsdagen tyckte jag att vi kunde fixa till en efterrätt ändå, nu när vi ändå hade färska bär hemma.
Så jag gjorde en vaniljpannacotta utan vaniljstång vilket ändå blev helt ok.
Men om jag fick välja skulle jag använda vaniljstång nästa gång, det känns mer äkta i smaken.
Och ett tips är att smaka av grädden på plattan, för jag tyckte inte alls att det räckte med 1 tsk vaniljsocker, hade i 3 tsk och en tsk vaniljarom. Då blev det en bra vaniljsmak :)

 

Vaniljpannacotta

5 dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker (eller 1 vaniljstång)
4 gelatinblad

Färska bär att toppa med

 

 

Gör så här:

Blanda grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. (Om du vill använda äkta vaniljstång, klyv och skrapa ur fröna och lägg alltsammans i kastrullen.)
Lägg gelatinbladen i blöt.

Låt gräddblandningen koka upp och koka ca ½ minut. Ta av kastrullen från värmen och ta bort vaniljstången.
Krama ur gelatinbladen och vispa ner den i den varma gräddblandningen.
Häll upp i portionsglas. 
Ställ kallt och låt stå 1-2 timmar tills det stelnat.

Lägg på färska bär innan servering, toppa ev. med lite florsocker.

 

 


#1 - - Erika - Bakglädje:

Vaniljpannacotta är ju bara så gott. Det var ett tag sedan jag åt det nu, får se till att bjuda hem lite gäster och göra det snart igen tror jag. :-)

#2 - - Helena S / Bara en kaka till:

Pannacotta är en hyvens efterrätt. Jag antar att vaniljstång är hårdvaluta av samma kaliber som fläskfilé på nyårsafton...

#3 - - Helena S / Bara en kaka till:

Pannacotta är en hyvens efterrätt. Jag antar att vaniljstång är hårdvaluta av samma kaliber som fläskfilé på nyårsafton...

#4 - - Sanne:

Pannacotta är ju så gott. Kom ihåg första gången jag gjorde det så strödde jag (glad i hågen) råsocker ovanpå och började bränna för fullt innan jag insåg att det var visst en annan dessert man skulle ha det på! Färska bär är klart bättre!

#5 - - malin:

Hej Pernilla! Jag har tusentals frågor till dig och tackar dig för en superbra blogg så profsig du är! Min första fråga är varför man behöver koka upp grädde med vaniljstången? Jag har nämligen komjölksprotain allergiska barn så måste tänka om i recepten och deras grädde går inte att koka.De andra frågorna får jag ta vid ett senare tillfälle! Mvh Malin

Svar: Hej Malin! Tusen tack för din fina kommentar, blir så glad :)Anledningen till att man låter grädden koka/sjuda är för att det ska vara gelatinblad i.
De smälter bara i varm vätska och de gör att pannacottan stelnar.
Vet att det finns gelatinpulver, det kan man hetta upp vid sidan om, så det kanske vore ett alternativ för dig?
Pernie

#6 - - malin:

Hej Pernilla! Tack så jätte mycket för hjälpen jag har testat den och jisses vad god den var! Tack än en gång!
Mvh Malin

Svar: Vad härligt! Ja den är jättegod och enkel :)
Pernie