Hallonfyllda munkar



De här goda munkarna gjorde jag till mitt födelsedagsfika!
Min man har tjatat på mig i över en vecka att jag borde baka såna som han såg på Mitt kök på TV4 för två veckor sedan.
Där visade de hur man gör fyllda munkar och han tyckte det såg så sjukt gott ut!
Det tyckte jag också när jag såg klippet så då tänkte jag att det kunde vara en kul grej att bjuda på :)

Jag har gjort munkar förut, här och här, men aldrig fyllda.

Jag gjorde som i programmet, fyllde dem med hallonsylt och det var supergott!
Självklart kan man fylla dem med den sylt man gillar bäst, eller något annat.
Nutella är säkert supergott :)

Gjorde även några mindre bollar som jag inte fyllde, så att det fanns alternativ :)

Det är faktiskt inte alls så svårt att göra sina egna munkar men man får vara lite försiktig vid friteringen.
Och tänk på att friteringen tar lååång tid...tror vi höll på i över två timmar så på slutet hjälpte min man mig att fritera resten :)


 

Fyllda munkar


Munkarna:

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
10 dl vetemjöl

 

Fyllningen:


2 dl sylt, fast konsistens


Matolja eller frityrfett till fritering (jag använde rapsolja)
Socker till garnering


Gör så här:

Smält margarinet och häll i mjölken.
Värm tills det är fingervarmt (37 grader).
Smula ner jästen i vätskan och rör tills jästen löst sig.

Blanda ner socker och mjöl.
Arbeta ihop till en deg, som ska vara lös men ej kladdig.
(Jag fick ha i ca en halv dl mjöl extra, men det märker ni om det behövs.)

Ta upp och arbeta den smidig på bakbordet.
Lägg tillbaka i bunken och låt jäsa till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
(Min jäste nästan en timme för att få dubbel storlek)

Knåda degen på bakbordet och dela den i 30 lika stora delar.

Forma en boll.
Gör en grop i bullen och fyll med 1 tsk sylt.
Nyp ihop och lägg dem med skarven ner på ett fat. (Jag lade dem på bakplåtspapper på en plåt).

De som är större är fyllda, de mindre utan fyllning.



Låt jäsa i cirka 20 minuter.

Smält frityrfett eller matolja i en tjockbottnad kastrull, det ska bli mellan 160-180 grader för att fritera bra så använd gärna en termometer. Jag använde ugnstermometern!
Om du inte har en termometer kan du p
rova med en liten brödbit om det är rätt temperatur.
Den ska bli gyllenbrun, då är det dags att lägga i bullarna.

Lägg försiktigt ner en bulle och ta upp när den fått gyllenbrun färg, använd en hålslev.
Viktigt! Ha ett lock som täcker kastrullen vid sidan om kastrullen hela tiden. Om det börjar brinna ska man kväva elden, man får EJ hälla vatten i!!!

 

Rulla de nykokta bullarna i strösocker.

 

 

 

Munkar är absolut en färskvara, de är inte alls lika goda dagen efter och två dagar efter tycker jag de är så "gamla" att jag inte vill äta dem! När de är precis nyfriterade är de så goda att man (jag..) skulle kunna äta tio stycken på raken :D

 

Idag är det regnigt och 13 grader här i Stockholm, inget vidare sommarväder! Jag lät min son stanna hemma från dagis idag så snart åker vi till söder och lämnar lillasyster hos farmor.

Sen går han och jag på nya "Kung Fu Panda 2" på bio, ska bli jättemysigt :)


Ha en bra fredag! :)

 

 

#1 - - Linda - Cupcakefluffan:

Så gott med munkar, har aldrig gjort egna, nog dags att testa på det, har ju en fritös, kanske kunde göra dom där i

#2 - - Enkakaiugnen - Lotta:

Men gud vad gott! Det ser ju helt fantastiskt ut! Jag älskar munkar (vilket kanske framgår) men har aldrig provat hembakta. Vore roligt att prova, är det krångligt?