Tårtbotten: Lika delar
Jag var dock inte helt nöjd med det utan önskade att jag skulle hitta ett annat bra.
De flesta som har bakblogg verkar ha provat och vara nöjda med receptet "lika delar" och därför var jag ju tvungen att prova.
Och jag blev jättenöjd! Nu har jag använt mig av det på de två senaste tårtorna.
Skulle ändå vilja prova något annat också, för att jämföra.
Kanske Leilas?
Eller är det någon annan som har något bra recept som ni vill dela med er av? :)
Eller så kanske jag drömmer om ett jättebra i natt, då lovar jag att prova det och dela med mig :P
För er som inte har hört talas om "lika delar" kommer här en beskrivning. Jag har hämtat måtten från den här fina bloggen :)
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg
(Vill man ha en hög tårta kan man ta fler ägg!)
Knäck äggen i ett glas. Tag fram två lika stora glas och häll i socker i det ena, till samma nivå som äggen är.
Gör likadant med mjölet i det tredje glaset.
Om man vill kan man byta ut en 1/3 av mjölet mot potatismjöl, potatismjöl gör att tårtbotten blir mer luftig.
Vill du ha chokladbotten byter du istället ut 1/3 mot kakao.
2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver
Nu är det dags att blanda allt!
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Blanda sedan ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir mycket pösigt. Det ska bli vitt och fluffigt liksom och det tar ett tag, kanske 5-10 minuter.
Blanda sedan ner mjölblandningen, då ska det ej vispas utan vändas ner försiktigt tills allt blandas.
Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på nedersta steget i ugn.
Här kommer tider beroende på hur många ägg du har.
3-4 ägg- grädda ca 25-30 minuter
5-6 ägg- grädda ca 35-40
Öppna dock inte ugnsluckan de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop!
Känn i mitten på formen med en sticka, stickan ska vara torr.
Tag ut och låt svalna i formen.
Det låter som en bra idé för det kan vara lite trixigt att få till bra tjocklek på lagrena utan att det smular sönder.
Tydligen ska det även funka att frysa en botten i flera månader och det är ju väldigt smidigt i så fall!
Update 29/6 2011: Jag fryser nästan alltid min tårtbotten numera, det går jättesmidigt att dela den sen!
Numera har jag i lite äkta vaniljpulver i mjölblandningen också, bara en knivsudd, men det är supergott!
Update 17/10 2011: Jag har fått några frågor om den här tårtbotten, tydligen har många problem med att den sjunker ihop i mitten. Det hade jag också i början, och jag tror att det beror på att man antingen vispar för lite eller för länge... det är jättesvårt att berätta för er hur länge ni ska vispa, men jag har lärt mig allt eftersom hur den ska se ut i färgen när den är klar och nu sjunker den inte ihop längre.
Vispa tills smeten är vitaktig men inte så mycket längre.
Tänk även på att inte öppna ugnsluckan de första 20 minuterna för då sjunker den lätt ihop!
Jag sätter alltid klockan på 22 minuter och börjar känna med en sticka då, men aldrig innan.
Jag planerar att göra videoinlägg om det här så att ni lättare kan se, men hoppas ni lyckas med bottnarna ändå fram tills dess!!! :)
Kanonbra knep det där, brukar använda mig av det när jag gör rulltårta :)