Zebrakaka



Den här kakan gjorde jag i helgen. Har faktiskt aldrig sett zebrakaka förut men så fort jag såg den på en amerikansk sida var jag så klart tvungen att prova :)
Älskar att göra kakor/tårtor som ser annorlunda ut!

Det var inte särskilt svårt att göra den här kakan och god som sjutton blev den, riktigt saftig!
Tycker att det kunde varit lite mer vaniljsmak i den så jag lade till några teskedar vaniljsocker i receptet :)
Smaken är som en traditionell tigerkaka, fast det då är zebramönster :D


Det ser ut som en helt vanlig kaka på utsidan....



...men på insidan är det zebramönstrat! Kul att bjuda på när man får gäster :)







Zebrakaka


(1 cup= 2,4 dl)


1 cup socker
4 stora ägg
1 cup mjölk
1 cup olja
2-3 tsk vaniljsocker
2 cups mjöl
2-3 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
3 msk kakao







Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra och mjöla en rund form, gärna med löstagbar ring.
Jag använde en form som var 24 cm i diameter.

Blanda socker och ägg och vispa tills färgen är vitaktig, det tar några minuter.
Häll i mjölk, olja och vaniljsocker under tiden som du vispar på låg hastighet.

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål, vispa för att få bort klumpar.
Häll ner i äggblandningen och vispa i 2-3 minuter, så att allt blandas och det inte är några klumpar.

Häll över ca 2 cups, dvs 5 dl, smet i en annan skål. Sikta över kakao i den smeten och rör om ordentligt så att kakaon blandas med resten.

Nu är det färdigt för att göra själva kakan.
Häll över lite vit smet i mitten på formen, ca 3 msk.
Häll sedan i ca 3 msk av den mörka smeten i mitten på den vita i formen.
Då flyter den vita smeten ut mot kanterna.
Fortsätt varva färgerna, häll hela tiden ny smet i mitten.

Till slut blir det en himla massa ringar.
Avsluta med ljus smet i mitten, den blir då lite tjockare ring.


Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 30-40 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr.

Ta ut kakan och låt den svalna en stund. Pudra över lite florsocker och servera, gärna med ett glas kall mjölk, det finns inget bättre till en sån här kaka :D







Receptet hittade jag här, och där finns även bilder och beskrivning på hur man gör!

#1 - - Vardaxlyx:

Mycket fin =)

Önskar dig en trevlig måndag!

Kramkram

#2 - - Caroline:

Oh, en så snygg kaka. Kommer ihåg att mamma ofta gjorde sådan när jag var liten. Nu kanske det är dags att försöka själv. :-) Tack för inspirationen, fina du!

#3 - - Karin L:

Oj, den ska jag verkligen försöka lägga på minnet för att baka. Ser både rolig och god ut!

#4 - - Alexandra Kjellman:

Mums, det där såg gott ut! =)

#5 - - Anonym:

Häftigt! Alltid kul att testa nya saker!

#6 - - Pia:

Åhh så häftig kaka.

Utvecklar man den ändå mera och färgar de olika ringarna kan det bli hur kul som helst.

Måste jag testa en dag :-)

Tack för tipset och allt du delar med dig.

Må gott Pia

#7 - - Jennys Matblogg:



Jättefin!



/ Jenny

#8 - - Kaksmulan:

Wow. vad läcker den är! Mycket fräckare än den "gamla vanliga" varianten.

#9 - - Ellen:

Den var riktigt god. Tur att vi har dig i närheten som bakar så fint och gott. Speciellt härligt nu i gravidtrötthetstider. Tycker dock att den var godare än "vanlig" tigerkaka. Har jag fel? Kanske är en zebra tjej helt enkelt...

#10 - - SaraH:

Ska ge mig på att prova denna ikv! =)