Blodiga Halloween cupcakes
På måndag, 31/10 är det ju Halloween och då kan det väl vara på sin plats att man bakar lite med det temat :)
Fick tag på så coola cupcakesformar för ett tag sedan och igår var det dags att använda dem!
Det blev chokladmuffins fyllda med rårörda hallon, toppade med white chocolate cream cheese frosting.
Och blod.
Eller var det hallon? :)
Eftersom jag gillar att testa nya recept passade jag på att göra det även den här gången.
Frostingen blev helt ljuuuuvlig, kan kanske ha något att göra med att jag älskar vit choklad, men ändå.
:D
Saftiga chokladmuffins
4 dl vetemjöl
1 3/4 dl socker
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
175 g mörk eller ljus choklad efter smak
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao.
Rör om och blanda väl.
Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 minut med elvisp.
Rör ner äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet.
Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller i muffinsformar som du ställt i en muffinsplåt.
Fyll dem lite mer än hälften.
Om man vill kan man hacka lite mörk choklad och sticka ner vid sidorna i formarna, mitten ska tas bort när de är gräddade.
Grädda 12-15 minuter i mitten av ugnen, mycket beror på hur stora muffinsformar du använder.
Kolla med en sticka, den ska vara torr.
Låt dem svalna en stund. Under tiden kan man göra rårörda hallon!
Rårörda hallon
400 g hallon
0,5 dl florsocker
en nypa vaniljsocker
ev lite limestänk
Blanda färska eller tinade hallon med florsocker, vaniljsocker och ev lite lime.
När muffinsen svalnat tas en bit av mitten bort, det gör man lätt med hjälp av en äppelurkärnare.
Fyll sedan hålet med lite rårörda hallon, det blir både effektfullt och gott :)
Sedan är det dags att göra frosting!
White chocolate cream cheese frosting
75 gram vit choklad (helst inte blockchoklad)
130 g mjukt smör
150 gram cream cheese
2 dl florsocker
Ev en nypa vaniljsocker
Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna lite. Vispa smöret fluffigt med elvisp, vispa sedan ner övriga ingredienser.
För att få en fastare konsistens på frostingen (så att den blir lättare att spritsa) kan man ställa in den en stund i kylen. Står den för länge kan den lätt bli för hård men den mjuknar efter en stund i rumstemp igen.
Spritsa på frostingen på muffinsen.
Toppa ev med lite saft från de rårörda hallonen för en blodig effekt :D
Jag provade även en variant där jag inte spritsade på utan bara klickade på frostingen, det funkar också :)
Det här fatet följde med min man till jobbet i morse!
Det här blev riktigt goda cupcakes och de förtjänar verkligen en plats på Halloweenbordet tycker jag :)
Fast mina kommer vara slut tills dess... hi hi!
Hur ska ni fira Halloween?
Jag har gjort en tårta idag, den får ni se imorgon för nu ska jag passa på att baka lite tårtbottnar.
Är hemma med min dotter som har feber så jag passar på att blogga och baka när hon sover :D
Tusen tack för alla härliga kommentarer ni skriver!!
Vill även passa på att hälsa nya läsare välkomna, hoppas ni hittar något ni gillar :)
För att inte missa något får ni gärna gilla Bli min jäst på Facebook
Och ni får jättegärna rösta på mig i Matbloggspriset, då blir jag väldans glad :D
Röstar gör ni här, skriv in bliminjast.se i högra kolumnen!
Kram på er! ♥
Receptet på chokladmuffins hittade jag på http://www.dagensmuffin.se
Formarna kommer jag inte ihåg var jag köpt, men jag vet att de finns på kakburken.se (märket är Wilton)
Åhh vad häftiga dem blev, det måste jag testa !
jag letar även efter muffinsrecept där dom inte innehåller smör.
Smör gör dem torra och många ggr hårda tycker jag, speciellt om man måste ha dem i kylen för att inte frostingen skall smälta innan gästerna kommer.
Mums för choklad muffins :-)
* Pia