Creme brulee med Dooleys

 
Vet inte hur ni brukar göra men när jag är på restaurang och ska kolla menyn brukar jag börja med att kolla vad de har för desserter :)
 
Brukar bli extra glad om jag ser att det finns Creme brulee, det är min absoluta favoritefterrätt!!
 
För några år sedan fick jag en sån där gasbrännare så att jag kan karamellisera täcket på creme bruleen lätt och ungefär samtidigt fick jag fina formar i portionsstorlek.
Det är inget som är nödvändigt för att göra creme brulee egentligen, men det är klart att det underlättar!
 
 
För någon vecka sedan skulle våra kompisar komma över och grills hos oss, då passade jag på att fixa en creme brulee med en Dooleys-twist.  (Dooleys är en toffelikör som liknar Baileys men smakar mer Dumle, urgod!).
 
Det blev fantastiskt gott, väldigt mäktigt och sött men det gillar jag :)
 
 
 
 
 
 
Creme brulee med Dooleys
 
Räcker till ca 4 portioner
 
3 dl grädde
1 dl mjölk (standardmjölk)
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl råsocker
1,5 dl Dooleys (eller någon annan likör)
 
Råsocker till garnering
 
Färska hallon till servering
 
 
 
 
Gör så här:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dem tillsammans med den urgröpta vaniljstången i grädden och mjölken och koka upp.
Det ska bara precis koka upp, ta sedan av kastrullen från spisen och låt den svalna lite.
Häll sedan i likören och rör om.
 
Rör ihop äggulorna med sockret, det går bra både med strösocker och råsocker. Jag gillar råsocker, har fått för mig att det är lite "nyttigare" och det brukar bli en god smak av det.
 
Vispa sedan ner äggule- och sockerblandningen i grädd- och likörblandningen och låt det stå och dra ca en halvtimme.
Sila sedan smeten för att få bort vaniljstång och ev. bitar från den.
 
Häll upp i små portionsformar, ca 1- 1½ dl brukar vara lagom.
Ställ formarna på en plåt med kant och häll på vatten så att det når upp till hälften av formarna på sidorna.
 
Ställ in i ugn, 150 grader, i cirka 40-50 minuter. Har man en ugnstermometer kan man sätta den i mitten av en av formarna, när det är klart ska temperaturen vara 85 grader.
Smeten är lite dallrig och lös när man tar ut dem ur ugnen men den stelnar när den svalnar.
 
Låt svalna och ska den inte ätas direkt förvaras den kallt i kylskåpet.
Det går alltså utmärkt att förbereda den här desserten!
 
När det är dags att äta tar man ut dem ur kylen, häller på råsocker i ett tunnt lager och bränner av sockret med gasbrännaren.
(Om man inte har en gasbrännare kan man sätta ugnen på hög temp (250-275 grader) och sätta formarna längst upp i ugnen på galler. Ha ugnsluckan öppen hela tiden, sockret ska bara smälta lite.)
 
 
 
 
 
 
 
Det gäller att vara koncentrerad :)
 
 
 
 
 
 
Det är perfekt med färska hallon till, det bryter av det söta och blir sååå gott! :)
 
 
 
 
Ursprungsreceptet hittade jag på Tasteline, jag har gjort några små ändringar.
 
 
 
 
#1 - - Emma:

Men du vilken god twist. Jag gillar verkligen creme brule också men äter det allt för sällan. Hoppas du fått en bra start på veckan!
/Emma

Svar: Ja det var fantastiskt gott! Kanske något att prova då? Tack detsamma!! :)
Pernie

#2 - - Simone:

mmmm va gott de ser ut,önska ja oxå hade en brännare,blir så fint resultat.

Svar: Jo det blir ju bra med brännare, men har du provat att göra i ugnen?
Pernie

#3 - - Kristin @ The Chocolate Box:

Åh, vad gott det lät! Har inte ätit creme brulee på år och dar, men nu blev jag sugen!

Svar: Ja det är ju sååå gott och ändå ganska enkelt att fixa själv! :)
Pernie

#4 - - carina:

Yummie! Ser supersmarrigt ut!

Svar: Ja det var det! :)
Pernie

#5 - - Sara, Nellie och Wilma:

Gud vad krämigt och gott! :)

Svar: Ja eller hur?! :)
Pernie

#6 - - Creme Brulee:

Kul med likör i! Nu ska här exprimenteras :) Amaretto eller apelsinlikör skulle vara rätt läckert!

Svar: Ja det är det säkert. Inte mycket som blir äckligt i en creme brulé :)
Pernilla Lyck