På söndag är det första advent och jag har börjat fundera på vad jag ska baka för allt till jul.
Har ju provat en massa julgodis redan och de som blivit favoriter kommer jag göra i år igen.
Men jag vill ju även prova några nya saker!
Letar inspiration för fullt i böcker och tidningar och har ni några favoritrecept på julgodis/julbak får ni mer än gärna tipsa mig! Ni kanske sitter på något favoritrecept som ni tycker att jag absolut borde prova? :)
Skriv en kommentar eller maila mig, bliminjast@gmail.com.
Jag kommer självklart berätta var jag fick receptet ifrån och har ni blogg lovar jag att länka till den!
För någon vecka sen fick jag tag på en ny springform som är hur söt som helst! Den är liten i omkrets men megahög, vilket är något jag önskat mig länge. Blev så glad när jag hittade den på Järnia!
Det är några som frågat om jag inte kan göra en frosting eller något på den nya Philadelphiaosten med Marabou. Tänkte att det skulle bli hur gott som helst att använda sig av den i en frosting och passade på att prova när jag ändå gjorde en hög mjuk pepparkaka i nya formen!
Nedan ser ni resultatet, det blev som en liten tårta men är alltså en väldigt enkel mjuk pepparkaka med chokladfrosting gjord på Philadelphia Marabou.
Väldigt gott om jag får säga det själv och min son som inte brukar vara något fan av det jag bakar förklarade att det var den "godaste kakan jag bakat någonsin". Blev väldigt glad för det :)
Mjuk pepparkaka med Philadelphia Marabou-frosting
150 g smör
3 ägg
3 1/2 dl socker
2 1/4 dl gräddfil (hade ingen gräddfil, tog 2 dl creme fraiche istället och det gick hur bra som helst)
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 påse pepparkakskryddor (Santa Maria)
Philadelphia Marabou-frosting
200 g Philadelhia Marabou
2 dl grädde
0,5 dl florsocker
1-2 msk kakao (beroende på hur stark chokladsmak du vill ha)
Gör så här:
Smält matfettet och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker pösigt. Jag vispade med en handvisp.
Tillsätt gräddfil (creme fraiche hade jag) och matfettet. Rör ner mjölet, bakpulvret och kryddorna.
Häll smeten i en smord och brödad form, 2 l.
Grädda på galler på första falsen nerifrån i 175-200 C i 40-50 minuter eller tills kakan känns torr.
Min var inne i ca 40 minuter men det där är så olika. Om det står att en kaka ska vara inne i 50 minuter brukar jag sätta timern på 35 minuter och sen känna med en sticka för att se hur långt kakan kommit i gräddningen. Hatar att få en torr kaka och sätter därför alltid på mindre tid på timern för att vara på den säkra sidan.
När stickan är torr är den klar, ta då ut den från ugnen och låt den svalna.
Antingen äter man den som den är eller så frostar man den som jag gjorde!
Jag delade den i tre delar och hade frosting mellan alla lager och runtom.
Frostingen gjorde jag så här:
Vispa Philadelphia och grädde med elvisp tills det tjocknar.
Tillsätt florsocker och kakao och vispa lite till, tills den är tillräckligt tjock för att använda som frosting.
Jag dekorerade enkelt med mjuka guldpärlor, bara för att det är skoj och kändes lite lyxigare :)
Åh så gott, med lite mjölk till blir det en fulländad fika :)
Har massor att göra idag och ska jobba i natt så det är nog bäst jag sätter fart och tar tag i sakerna!
Hoppas ni har en härlig lördag och en mysig första advent :)
KRAM!
Vilken härlig form!
Hade tänkt göra en philadelphia frosting idag jag också eftersom jag hittade den med marabou efter lite ledande, kanske ska pröva din också =)