Death by chocolate
Jag fick en förfrågan från butiken Coolstuff att prova deras nya bakform i silikon i form av siffror.
Tycker det är en kul grej att kunna baka en stor tårta i form av siffran som födelsedagsbarnet blir :)
Eftersom jag älskar silikonformar tackade jag ja och valde formen som ser ut som en 5:a.
Min son Lucas fyller 5 år i april så det passar ju bra :)
Nu kunde jag ju inte vänta till april med att provbaka i den, utan jag gjorde en chokladkaka härom dagen som jag tog med till jobbet. Min jobbarkompis fyllde år och då passade det ju bra att ha med något till fikat.
Visste inte vad jag skulle baka först men så var jag inne på Cupcakesfluffans blogg och såg att hon gjort något som heter Death by chocolate-muffins.
Jag älskar alla slags chokladkakor och den har jag inte provat så efter det var det inte så svårt att bestämma vad det skulle bli för kaka i silikonformen :)
Det var en enkel kaka att göra och jag tycker absolut att det var en av de godaste jag någonsin ätit!
Den är chokladig, väldigt luftig och enormt saftig och inte för mäktig.
Den här MÅSTE ni prova!!!!
150g smör
200g choklad med 70 % kakaohalt
2½ dl strösocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl Creme fraiche
Glasyr
100 gram choklad
1 dl vispgrädde
ev. kokos och/eller strössel
Smält smöret i en kastrull och ta sedan av den från plattan. Bryt chokladen i bitar och lägg den i smöret, rör sedan om tills chokladen smält. Kan meddela att jag inte hade tillräckligt med 70%-ig choklad hemma och då tog mörk blockchoklad, det funkade bra!
Vispa ägg och socker och ha sedan i chokladsmöret och övriga ingredienser. Jag blandade allt i min Kitchenaid men det går bra att göra för hand också.
När det blivit en slät smet är det dags att hälla den i formen.
Och eftersom det är en silikonform behöver man inte smörja och bröa den innan :)
Så där, in med den i ugnen, 175 grader i cirka 30 minuter.
Den här var inne i 31 minuter och blev perfekt!
Jag gjorde dock en till kaka igår i en vanlig rund springform och då var den inne längre, ca 35 minuter skulle jag tro. Det behövs lite längre gräddning då mitten är längre från kanterna.
Men i sifferformen är det ganska smalt mellan kanterna, då räckte det med 31 minuter :)
När den svalnat lite stjälpte jag upp den på en bricka med bakplåtspapper, schwup! Sååå enkelt.
Sen gjorde jag glasyren.
Låt grädden koka upp i en kastrull och ta sedan genast av den från plattan.
Lägg i den finhackade chokladen och rör om tills chokladen smält.
Eftersom kakan är gjord på mörk choklad använde jag mig av vit choklad i glasyren. Gillar när mörk choklad möter vit choklad, det blir som att de går hand i hand på en mysig skogspromenad :D
När glasyren svalnat lite hällde jag över den på kakan. Den rann över på kanterna men då tog jag en sked och skopade över den. Man vill ju inte att all glasyr ska ligga på kanterna, men det är oundvikligt att lite glasyr hamnar där.
Sen strödde jag på kokosflingor och hjärtströssel.
Voila!
Här ser man hur saftig den blev
Så här blev kakan jag gjorde igår
Jag hade aldrig kakan i kylen innan den skulle ätas, den stod i rumstemperatur övertäckt med plastfolie i cirka 8 timmar och den var SÅÅÅ god! Så om ni förvarar den i kylen tycker jag ni ska ta fram den i god tid innan den ska ätas, så att den hinner bli riktigt mjuk och rumstempererad.
Jag tackar Coolstuff för att jag fick prova formen och konstaterar att formen var väldigt enkel att baka med.
Jag är ju ett stort fan av silikonformar och den här var av väldigt bra kvalitet!
Originalreceptet kommer från boken Söta saker av Theresia Erneborg.
Oj, vad god den ser ut! Jag älskar syndigt chokladiga kakor och den här verkar falla in under den kategorin. Måste prova!
Hälsar
Sara