Jitterbuggare

 
De här kakorna bakade jag förra veckan innan min mamma och hennes man skulle komma.
Jag vet att de gillar torra kakor till kaffet så jag sa till min mamma att jag skulle fixa något fikabröd.
Vet inte hur det kom sig, men det slutade med att hon "beställde" Jitterbuggare. :)
 
Har inte bakat dem förut och de var faktiskt lite knepiga att göra. Jag svor några gånger när jag skulle kavla ut degen och rulla ihop den.
 
Men till slut blev det såna här goda kakor som både är möra och sega pga marängen i mitten :)
 
 
 
 
 
Jitterbuggare
 
ca 40-50 stycken
 
Mördeg:
4½- 5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör
 
 
Fyllning:
2 äggvitor
4 msk socker
 
 
 
Gör så här:
Hacka samman mjöl, socker och matfett till en deg.
Låg degen vila svalt.
 
Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning.
 
 
 
 
Dela mördegen i 2 delar och kavla ut varje del till drygt ½ cm tjock rektangel, 16X30 cm.
 
 
 
 
Bred på hälften av fyllningen på vardera del och rulla ihop dem som två rulltårtor.
 
 
 
 
 
 
 
Lägg dem på en skärbräda och ställ dem kallt en stund.
 
Skär dem sedan i ca ½ cm tjocka skivor.
 
 
Både att rulla ihop och skära skivor var svårt för marängen ville tryckas ut från rullen och när man skar skivor ville bitarna inte sitta ihop så bra, pga marängen.
Man får ha lite tålamod :)
 
Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
 
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 12-15 minuter.
 
 
 
 
 
De här kakorna är en gammal klassiker, konstigt att jag inte provat dem förut. De är verkligen goda!
 
Receptet kommer från boken Sju sorters kakor.
 
 
 
 
#1 - - Therese Andersson:

Mums vad goda de ser ut! Har bara läst om jitterbuggs-kakor men inte testat själv än. Något att skriva upp på att -göra-listan;)

Svar: Ja det måste du prova! :)
Pernie

#2 - - Nina:

Såå goda! Oxå gott att bre på ett tunt lager jordgubbsmarmelad innan marängen! :)

Svar: Aha, det låter supergott! :)
Pernie

#3 - - Lisa:

Tack för recept! Men hittar inget gradtal för ugnen?

Svar: Förlåt, det hade jag helt missat! Det ska vara 175 grader. Tack för att du berättade :)
Pernie