Jordgubbscurd

 
Det här receptet hittade jag på Sabinas blogg och jag tyckte det lät sjukt gott!
Samma dag rensade vi jordgubbar och tog bort lite delar som inte var så fina på jordgubbarna, då passade jag på att göra den här curden på jordgubbarna som var mindre fina.
 
Det blev verkligen en jättegod curd, så somrig!
 
Man kan ha den till massor, jag hade den på Pavlovan som jag gjorde till fikat när min mamma och hennes man var här. Oj vad gott!
 
Eftersom jag hade mycket jordgubbar så gjorde jag en dubbel sats, men jag skriver ursprungsreceptet som är från Sabinas blogg nedan.
 
 
 
 
Jordgubbscurd
 
200 g jordgubbar
2,5 dl socker
Rivet limeskal
2 ägg
80 gram smör
1 msk maizena
 
 
 
Gör så här:
Fyll en kastrull med vatten och låt vattnet koka upp.
Sätt en skål som är lite större än kastrullen ovanpå kastrullen så det blir ett vattenbad.
 
Lägg i jordgubbarna, jag hade delat mina i mindre delar innan.
Häll på sockret och limeskalet.
Rör om tills sockret är upplöst.
 
Ha i ett ägg i taget och rör om och tillsätt sedan smöret.
Till sist ska Maizenan i och rör sedan om tills allt är blandat.
 
Koka i cirka 15 minuter, rör om då och då.
Efter ett tag tjocknar röran och det är klart när man kan dra med skeden och den lämnar spår.
 
Curden stelnar mer när den svalnat och stått i kylskåp, då blir den så där trögflytande som "vanlig" citroncurd är.
 
 
 
 
 
#1 - - Annelie:

Jag gjorde håret på Hair Stockholm i Solna Centrum...

Svar: Ok! Men det blir nog bra när du vänjer dig? Kram
Pernie

#2 - - Maria:

Jag har också gjort jordgubbscurd i år. Fantastiskt gott till våfflor med lite grädde till!

Svar: Det kan jag tänka mig! :)
Pernie

#3 - - Sabina mammas tårtor :

Va roligt du tyckte om den och tack för länken!! :)

Svar: Tack själv, för receptet :)
Pernie

#4 - - Evalena :

Hej jag undrar bara om maizenan, är det stärkelsen eller vilken typ av maizena använde du?
låter jättesmaskigt!

Svar: Ja det är stärkelse-maizena, den "vanliga" :)
Pernie

#5 - - Mirre:

Kan man öka hållbarheten genom att tillsätta natriumbensonat, eller funkar det att frysa jordgubbscurden?

Svar: Det vet jag faktiskt inte, tyvärr :( Har hört att man kan frysa curd men vågar inte lova något.
Pernie

#6 - - Jenni:

Hej. Har en fundering... Sockret, har det någon mer funktion än att ge sötma i curden? Tänkte ge mig på att testa med ett sötningsmedel som smakar lite vanilj fast i flytande form, inga kcal ;)

Svar: Oj, bra fråga. Sockret är nog lite konserverande tror jag, och ger sötma. Men det kanske är värt ett försök! Om det blir bra med sötningsmedel är det ju jättebra! :)
Pernilla Lyck

#7 - - Sofia:

Hej!
Jag försökte mig på den här fyllningen men jag vet inte om jag gjorde fel eller nåt. Men den blev inte fast utan var rinnig hela tiden. Fick tyvärr hälla ut den eftersom jag inte fick ordning på den :(
Har du nån aning om vad jag kan ha gjort fel?

Svar: Nä tyvärr vet jag inte vad som kan gått fel :( Jag provade en annan curd efter det här receptet och då misslyckades jag också, tror det var på citron. Kanske om jordgubbarna innehöll mycket vatten, var det färska eller frysta jordgubbar?
Pernilla Lyck