Citronmoussetårta



Den här tårtan gjorde jag för några veckor sedan man jag hade helt glömt bort den!
Den är ett experiment som blev ganska bra, även om jag vet vad jag ska göra annorlunda nästa gång :)

Var så himla sugen på något med citron och tänkte att det skulle vara gott med någon slags citronmousse.

Annars är jag inte överdrivet förtjust i moussetårtor men det beror nog på vad det är för mousse, för citronmousse är syrligt och fräscht.

Tillsammans med det söta i Oreobotten och lite sött och frasigt ovanpå blev det jättegott!





Citronmoussetårta
 ca 10-12 bitar 


Botten:
60 g smör
26 st Oreos


Citronmousse:
2 dl Creme fraiche
2 citroner (saft+skal)
4 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
5 dl grädde 

Lemon curd

 


Gör så här:

Kör oreokakorna i en matberedare eller kavla sönder dem i en påse, det ska bli fina kaksmulor.

Smält smöret och blanda det med kaksmulorna.
Tryck ut blandningen i pajform, 24 cm i dm.  (Jag använde en springform som är 24 cm.)
Ställ formen kallt.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem ligga i minst 5 minuter.


Riv skalet av citronerna och dela dem sedan i halvor. Pressa ut så mycket saft som möjligt.
Hetta upp citronsaft och skal precis till börjar sjuda. Tag av från plattan och lägg i gelatinbladen.
Rör om tills gelatinbladen smält.
Låt svalna.


Blanda creme fraiche med florsockret och vaniljsockret.
Häll i citronsaften och rör om.

Vispa grädden och vänd sedan ner den i creme fraichen.

Tag fram botten och häll på citronmoussen.

Ställ in kallt och låt stelna, det tar några timmar.


Jag hade lemon curden direkt på oreobotten och sedan citronmousse, men det blev inte så bra då moussen "slirade" av från botten när man skar bitar. Så om du vill ha lemon curd: lägg ovanpå moussen när den stelnat.


Avsluta med att strimla över lite hackad choklad. Jag tog hackade Kinapuffar. De blev lite sega efter ett tag, nästa gång ska jag ta Maltesers istället, blir nog mycket bättre :)






Så där, nu har jag delat med mig av tips för vad ni INTE ska göra också, så om ni provar den blir den nog ännu bättre än min :)

Hoppas ni har det bra, ni hejar väl på Sverige ikväll? :)

KRAM!




#1 - - Sara:

Mmmm ser smarrigt ut. Detta måste jag testa :))

#2 - - Kaksmulan:

Du har väl inte missat att titta in i min webshop http://webshop.kaksmulan.se

Massor av underbara förkläden, och kökstextilier från bl a Carolyns Kitchen och Jessie Steele.

Just nu får du som bloggare 15% rabatt på hela sortimentet om du uppger koden; bloggar

(gäller fram till 24 juni)

Bring some glamour into your kitchen!

#3 - - Kaksmulan:

Du har väl inte missat att titta in i min webshop http://webshop.kaksmulan.se

Massor av underbara förkläden, och kökstextilier från bl a Carolyns Kitchen och Jessie Steele.

Just nu får du som bloggare 15% rabatt på hela sortimentet om du uppger koden; bloggar

(gäller fram till 24 juni)

Bring some glamour into your kitchen!

#4 - - Sabina mammas tårtor:

Ser jätte gott ut!!!

#5 - - Cicci:

Hej! Din blogg inspirerat mig otroligt mycket! Finns det något chans att vi kommer få se något videoinlägg på hur du gör (t.ex. spritsteknik osv)? :) Fortsätt med de fina inläggen! Kramar

#6 - - Annika:

Mumsigt :>

#7 - - Amy's piece of cake:

Så gott och ja, maltesers lär bli en hit!

#8 - - Rebecca:

Låter gott. ska nog göra idag, tänkte ta med fika till jobbet och råkar ha ett paket oreos hemma.

#9 - - Pia:

Gjorde denna då sambon fyllde år, men hade skal och saft från tre citroner! Blev en mycket uppfriskande syrlighet till det söta i botten och malteserna uppepå! :) inspirerande blogg!

Svar: Vad roligt att höra!! Tack snälla :)
Pernie