Fröknäcke

 
Just nu har vi min mamma och hennes man på besök här, de stannar några dagar och vi ska hitta på en massa mysiga saker :)
Vi ska strax ge oss ut på äventyr men jag tänkte först visa det här supergoda fröknäcket som jag bakade förra veckan.
 
Det verkar vara väldigt inne med fröknäcke just nu, alla bakar det och pratar om det!
Det är ju toppen för det är både gott och nyttigt. Alla som smakar det älskar det, till och med mina barn :)
Dessutom är det glutenfritt!!
 
Receptet hittade jag i tidningen Hembakat men jag gjorde om det efter vad jag hade hemma vilket också funkar.
Jag skriver ursprungsreceptet nedan.
 
 
 
 
 
Fröknäcke
 
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/4 dl pumpakärnor
3/4 dl solroskärnor
2 dl majsmjöl
1 krm salt
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl vatten
flingsalt
 
 
 
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30 x 40 cm.
Blanda alla frön och kärnor tillsammans med majsmjöl och salt i en bunke.
(Saltet kan uteslutas då man har flingsalt ovanpå.)
 
Jag hade inte sesamfrön och pumpakärnor hemma men tre olika sorters solroskärnor så jag tog lika mycket som det skulle vara sesamfrön och pumpakärnor av dem istället.
 
 
 
 
Tillsätt sedan oljan och rör om.
Koka upp vattnet och tillsätt det. Rör allt till en jämn gröt. Skulle smeten bli för hård, tillsätt lite extra vatten.
 
Vänd ut smeten på bakplåtspapperet. Bre ut den jämnt över hela papperet, ända ut i kanterna.
 
 
 
 
Strö lite flingsalt över hela smeten.
Grädda brödet mitt i ugnen i ca 70 min. Låt svalna helt.
 
Bryt sedan i valfritt stora bitar.
Förvara i en burk med lock i ett torrt skåp.
 
 
 
 
Ha en härlig dag, hoppas solen lyser på er!
 
KRAM!
 
 
 
#1 - - Lyckan:

mmmm knäcke

Svar: Hi hi :)
Pernie

#2 - - Sofie:

Ohhhhhhhh vad gott det ser ut! Detta ska jag prova i helgen!! Tack för bra tips!! Kram

Svar: Ja det måste du göra, jag tror du kommer älska det :) Kram!
Pernie

#3 - - Sabina mammastårtor :

Blev det krispigt? När jag har gjort fröknäcke har dr blivit degigt

Svar: Det blev superkrispigt!
Pernie

#4 - - Vardaxlyx:

Mums!!

Svar: Ja verkligen :)
Pernie

#5 - - Jenny - mammaliv i Nashville:

Så enkelt! Och gott ser det ut! Mmm :) Måste testa!

Svar: Ja det måste du! :)
Pernie

#6 - - C:

Var du vid Akallaby idag? Jag tror jag såg dig därinne, men jag vågade inte säga hej, dessutom hade jag tjugo sportcamp ungar som skulle köpa glass att hålla koll på... men om det inte var du så behöver jag inte ångra något, men var det du såå,,,, Hej :)

Svar: JA! Jag var där med familjen :) Trist att du inte sa hej, det hade varit roligt :)Nästa gång måste du hälsa!
Pernie

#7 - - Anette:

Har liknande recept med allt utom pumpafrö - supersmarrigt som passar jättebra här hemma eftersom svärmor är glutenintolerant! Dock farligt gott, kan äta upp en hel plåt på egen hand som snacks...

Svar: Jag förstår preciiiis vad du menar :)
Pernie

#8 - - Maria:

Åh så gottigott!

#9 - - Jenny:

Åh dessa brukar jag göra!!!
Tips: lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten och dra ut den ist för att anv en slev. Så himla enkelt och går på ett kick.

Kram Jenny

Svar: Tack för tipset, får prova det nästa gång! :)
Pernie