Hallonmazariner och vanliga mazariner

 
 
 
 
 
Jag har en jobbarkompis som är helt galen i mazariner.
Han brukar prata om hur många han kan äta på en gång och när Kronprinsessan Victoria gifte sig har det även varit väldigt mycket prat om de där bröllopsmazarinerna som fanns i affärerna.
Det var en "special edition" med smak av hallon och blåbär.
 
Eftersom det var en special edition finns de alltså inte längre att få tag på och han brukar säga att han skulle bli otroligt glad om jag kunde göra bröllopsmazariner till honom.
 
 
Jag tänkte att det kan vara värt ett försök :)
Ett roligt försök, har aldrig gjort vanliga mazariner förut och har väl inte tänkt att jag är så himla förtjust i det heller.
 
Förra veckan slog jag slag i saken och bakade två mazarinversioner.
Det blev inte precis som bröllopsmazariner eftersom frysen hade ätit upp mina blåbär som jag var säker på fanns där. Hallonen hade den dock sparat till mig så det blev en halv version av bröllopsmazarinerna kan man säga :)
 
 
När jag kom till jobbet och visade mazarinerna för Andreaz lyste han upp som en sol!
Det var verkligen värt att baka mazariner, både han och mina andra jobbarkompisar som fick mumsa på resten till nattfikat var väldigt tacksamma :)
 
Och jag insåg att det är ljusår mellan köpta och hembakada mazariner, det är ju väldigt gott!!!
 
 
 
 
 
 
Mazariner
 
ca 24-26 stycken
 
 
Mördeg:
100 g strösocker
200 g rumstempererat smör
1 nypa salt
300 g vetemjöl
15-30 g vatten
 
 
Mazarinfyllning:
500 g riven mandelmassa
100 g strösocker
250 g rumstempererat smör
5 ägg
40 g vetemjöl
 
 Ev. hallon (och blåbär)
 
 
 
Florsockerglasyr:
120 g florsocker
20–25 g vatten
 
 
 
 
 
Gör så här:
 
Mördeg:
Blanda socker, smör och salt till en jämn massa. Sikta ner mjölet (jag gjorde inte det och det gick bra ändå) under omrörning och tillsätt vatten, lite i taget, så att degen går ihop. Låt degen vila i kylen i 30 minuter innan du kavlar ut den och fodrar formar med den.
 
 
 
 
Kavla ut på mjölat bakbord till en 3 mm tjock platta.
 
 
 
 
 
 
Ställ ovala formar tätt på en plåt och fodra dem med degen.
 
 
 
Jämna till kanterna lite så det blir snyggt :)
 
 
 
 
 
 
 
Fyllning:
Blanda mandelmassan och sockret till fyllningen. Tillsätt smöret och rör till en slät massa. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt omrörning.
 
 
 
 
 
Vänd till sist ner mjölet. Det är viktigt att inte röra in för mycket luft i fyllningen när mjölet är tillsatt, gör man det riskerar den att pösa över under gräddningen.
 
Om man vill göra med hallon (och/eller blåbär) lägger man in några hallon i botten, som på bild.
 
 
 
 
 
Fyll formarna till två tredjedelar med mazarinfyllningen, använd sprits eller sked.
 
Grädda mazarinerna i 200 graders ugnsvärme i 15–18 minuter. Ta ut dem ur ugnen och vänd dem genast upp och ner. Låt dem svalna i formen med den gräddade sidan nedåt.
 
 
Tillsätt vatten droppvis till florsockret och rör till en slät, tjockflytande massa. Ta loss mazarinerna från formarna (det gjorde inte jag, formarna är ju perfekta att ha kvar som skydd) och bred glasyr på dem.
 
 
 
 
Om man gör bröllopsmazariner/hallonmazariner gör man en sån här topping:
 
Mosa 50 g hallon och blåbär och blanda med florsocker, lite i taget, till en tjock glasyr. Bred glasyren på kakorna när de svalnat.
 
 
 
 
Receptet hittade jag här.
 
 
 
Snart ska jag åka till jobbet, ska bara provsmaka det jag tog ut ur ugnen nyss först :)
 
Kram på er!
 
 
 
#1 - - Erica:

Det låter riktigt gott. :-D Jag avgudar mazariner i olika former. En gång gjorde jag och min mor saffransmazariner med lingonglasyr till jul. Det var en riktig höjdare. :-D

#2 - - Susie i köket:

De ser fantastiskt goda och fina ut. Blir snart till att baka mazariner...

#3 - - Kaksmulan:

Vad gott det ser ut, har faktiskt heller aldrig bakat mazariner men det kanske man skulle ta och göra. Kanske blir äpplemazariner här.

#4 - - Andreaz:

SÅ JÄVLA GODA!

Svar: He he är glad att du gillade dem :)
Pernie

#5 - - Carina:

Åh vad bra! Ser jättegott ut! Min man älskar mazariner så jag får nog överaska honom någon dag. :o)

Svar: Åh vilken bra idé!! Då blir han nog glad :)
Pernie

#6 - - Littledessert - Recept & Webbshop:

Mums!

#7 - - LenaJL:

Tack för inspirtionen! Jag har fått ärva massor med maxarinformar från min farmor så man kanske skulle ta och använda dem! :)

Svar: Ja det låter som en strålande idé!!
Pernie

#8 - - Marja - Baka Sockerfritt:

Åh, vad gott, jag älskar mazariner! Och egengjorda är så mycket godare än köpta dessutom :)

#9 - - Lisa - Kreativ bakning ♥:

Åh, mazariner är ju så gott :)

Svar: Ja verkligen! :)
Pernie

#10 - - Marianna:

De är verkligen jättemumsiga och lätta att göra!
Är mycket för att förenkla arbetsmomenten, så jag hittade ett perfekt mått till att ta ut degrundlar med, locket till en shaker! =) Då är det bara att placera degrundeln på formen och se´n sjunker den ner av egen tyngd.
Stort TACK för all god(!)inspiration under åren!

Svar: Tack snälla för den fina kommentaren, vad glad jag blir!Smart av dig att hitta en form som passar, låter ju faktiskt mycket enklare :)
Ska försöka hitta en nästa gång jag bakar mazariner!
Pernie

#11 - - Camilla - Glassriket:

Min son älskar mazariner, och ska alltid försöka få mig att köpa olika billiga varianter på Netto. Känner att de är mer E-nummer än mjöl i dem... så jag får nog ta och testa detta :) Ser supersmarrigt ut!

Svar: Ja då måste du ju verkligen prova att göra egna! Sååå mycket godare än köpta :)
Pernie

#12 - - Marielle:

jag sa till gubben min att jag skulle baka mazariner.(han ÄLSKAR mazariner) men han tyckte det var onödigt och så blir de så stökigt i köket ;) känner du igen dig? Men det han inte visste var att mazarin degen redan stod i kylen så jag var ju tvungen att använda den..När han sen kom hem från jobbet och fick se och smaka på dom så ställde han sig sen väldigt nöjt och diskade upp efter mig :D

#13 - - Beatrice:

En liten fråga bara, ska mandelmassan väga 500g när den är riven eller innan man river den? Kanske låter jättedumt men vill vara på säkra sidan innan jag sätter igång :) tack för en toppenblogg!
Bea

Svar: Den ska väga 500 g innan man river! Lycka till :)
Pernie

#14 - - Susselisa:

Jag testade ditt recept igår och tog lite hallonsylt och några frysta blåbär i botten, vilket blev smarrigt (jag minns också Victorias och Daniels bröllopsmazariner). Jag har en fråga: Får du mycket fyllning över. Lat som jag är, gjorde jag en plåt (24 st) och fick lite mördeg över, men massor av mandelmassefyllningen. Mumsiga blev de i alla fall och som du skriver, vilken skillnad mellan hembakade och köpta!

Svar: Vad roligt att du testade att göra mazariner! Visst är det stor skillnad, tycker det var otroligt gott :) Kommer dock inte ihåg om jag fick mycket fyllning över. :( Kanske dags att prova snart igen :)
Pernie

#15 - - Vivianne:

Hej! Jag älskar mazariner! Och dessa blev superbra! Men mina fastnar inte i formen utan är liksom lös när man har tagit ur dem ur ugnen? Är det någonting man kan göra åt det?

Svar: Oj då, jag har faktiskt inte en aning! Kanske att smöret inte blandades ordentligt i degen så att den "smorde" formarna? Jag vet tyvärr inte :(
Pernie

#16 - - Tina:

Hej Pernilla! Tack och lov hittade jag just den här sidan med hallonmazariner receptet. Min man (och även jag ;-) älskar hallonmazariner men tyvärr finns det inga hallonmazariner att köpa i Tyskland. Men nu är det inte så tragiskt längre - det gäller bara att ta massor av mazariner formar med oss från Sverige för även sådant finns inte här. Därför blev det 3 stycken staplade pappers muffins formar första gången jag bakade mazarinerna men det ändå alldeles utmärkt. Tummen upp för din blogg! Tina

Svar: Vad härligt att höra, och bra att du kan baka själv om det inte finns att köpa i Tyskland! Hembakat är ju dessutom godare :) Tack, och ha det bra! :)
Pernilla Lyck

#17 - - Mia:

Tack för att du delade med dig, både av receptet och lite bilder. Bakar mazarier typ vart 3:dje år och är tacksam för lite vägledig. :) Nu får dom ligga och kallna upp o ned tills imorgon. God jul och gott nytt år.