
Delicatobollar
100 g smör (rumsvarmt)
0,5 dl råsocker
1 dl florsocker
3 msk starkt kaffe
4 tsk kakao
2 tsk oboypulver
1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn
Mörk choklad
Kokos/pärlsocker
Gör så här:
Mixa havregrynen i en mixer så det blir fina smulor.
Vispa smör och båda sorterna socker med en elvisp och tillsätt sedan kaffet. Vispa tills det blandas.
Tillsätt kakao, oboypulver och vaniljsocker och de finmalda havregrynen. Vispa till en fin smet.
Ställ in i kylen en halvtimme.
Tag sedan fram ur kylen och rulla i lagom stora bollar.
Ställ sedan in dem i frysen i en halvtimme.
Smält mörk choklad i en skål i micron och rulla bollarna i chokladen.
Avsluta med att rulla dem i kokos eller pärlsocker.
Låt dem stelna i kyl en stund innan de avnjuts :)

Som ni ser på bilden ovan rullade jag några av bollarna i mörk smält choklad och pärlsocker samt kokos, och några struntade jag i att täcka med smält choklad och rullade dem bara i kokos/pärlsocker.
Tycker båda varianterna blir jättegoda. Om det fanns ett sätt att få en riktigt tunn hinna av den mörka chokladen på bollen så skulle det vara perfekt, problemet är att chokladen blir ganska tjock.
Men som sagt, båda varianterna var goda :)
Nu ska jag snart åka och jobba natt igen.... Imorgon blir det tårta här på bloggen, håll utkik! :)
KRAM!
Hejsan! Jättefin och trevlig blogg. Tänkte bara tipsa om hur du får chokladen tunnare. Blanda i lite matolja i den smälta chokladen, smakar ingenting och hindrar inte chokladen från att stelna. Gör den bara lite tunnare och finare. Hoppas det hjälper dig litegrann iallafall. :-)
Testa kaffepulver istället. Det blöter ju inte upp smeten.
Läste om just det du frågar om idag! Har en bok om godis som tycker man ska ha i pektin för en bättre konsistens, eller honung men honung ger ju självklart en bismak. Hoppas något hjälper!
Istället för 3 msk kaffe kan du blanda snabbkaffe i 3 msk vaniljkesella. Gör detta ett tag innan själva bakandet, så pulvret hinner lösa upp sig. Sen är det bara att ha i smeten :)
Testa att inte vispa smöret, jag tycker att det gör skillnad. Kleta ihop det med en gaffel eller händerna istället! Lycka till!
Hej!
Visst är det barnsligt gott med chockladbollar! Detta rec brukar jag gå efter men ibland blandar jag i ca 2-3msk chockladsås, och dagen efter när dom stått och stelnat till sig smakar dom faktiskt rätt lika som dom i affären! Men smaken är som baken!
http://matochannatgott.blogspot.se/2012/08/vaniljbollar-chockladbollar.html
Veronica
brukar röra ner sockerkakssmulor, funkar väldigt bra! ( gärna med en klick färskost)
De här bakade jag och bjöd barnen med kompisar på i helgen. De slank ner med kommentaren "jättegott, vad du är duktig att baka"!
Tror inte att delicato har smör i sina, har en vegan på jobbet som alltid äter dom :)
Hej Pernilla! Prövade att göra dessa på carlshams margarin och bytte kaffet mot Ica´s havremjölk de var super goda och blev väldigt poppis både här och hos mina föräldrar! Testade att göra hemmagjorda araksbollar med på ditt recept tillsatte lite arakarom och rullade bollarna först i smält mjölkfrittchoklad sedan i chokladströssel å det blev lika poppis tack för ett super smarrigt recept! Mvh Malin
Hej. Gillar verkligen din blogg. Såg på tv för länge sen när man gjorde tryfflar och skulle ha choklad på dem så tog man smält choklad i handen och så rullade man på det sättet. Kanske fungerar för delicatobollarna.
Hej
Vilka fantastiska skapelser du gör.
Har också laborerat lite med att försöka efterlikna Delicatobollarna. Det närmaste jag kommit är då jag använde mig av 1 dl Nutella i smeten (gör receptet som är på havregrynspaketet)och kör smeten länge i en matberedare.
mvh
Suzanne

16