Recept: Schwarzwaldtårta

 
Nu är det sjukstuga här hemma igen, det tar visst aldrig slut... den här gången är mina barn febriga och förkylda.
Än så länge har jag klarat mig, peppar peppar! :)
 
Tänkte dela med mig av receptet jag använde mig av till Schwarzwaldtårtan jag gjorde till nyår.
Det är typ Leilas recept men jag uteslöt spriten och apelsinen.
 
 
 
 
Schwarzwaldtårta
 
räcker till ca 8-10 bitar
 
6 äggvitor
1 dl strösocker
100 g hasselnötter
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
12 dl grädde
2-3 tsk vaniljsocker
 
Ev färska jordgubbar till dekoration
 
 
 
 
Gör så här:

Vispa äggvitor och strösocker till ett hårt skum.

 

 

Mixa/mal hasselnötterna i en matberedare/mandelkvarn och vänd ner dem i marängen försiktigt. Man vill behålla det luftiga i marängen och därför ska det inte röras för mycket.

 

 

Måtta ut 3 lika stora bottnar på ett bakplåtspapper. Jag använde en springform som är 24 cm i diameter som mått.

Spritsa eller bred ut marängbottnarna och grädda dem krispiga i 150 grader i cirka 50 minuter. Jag spritsade.

 

 

De kan med fördel stå kvar i eftervärmen och torka.

 

Smält chokladen i ett vattenbad och häll sedan ut cirka hälften på en plåt med bakplåtspapper. Pensla ut så att chokladen ligger på plåten i ett tunnt lager. Låt stå svalt så att chokladen stelnar och skär sedan ut små fyrkanter av den, de ska vara till dekoreringen.

Jag gjorde även dekorationer till garneringen av tårtan ovanpå. Jag hällde då i lite smält choklad i en spritspåse och klippte ett jättelitet hål i påsen. Sedan spritsade jag ut tunna strängar lite slarvigt över varandra. Sedan lät jag även de svalna innan jag bröt av bitar till dekoration.

Pensla marängbottnarna med smält choklad på ena sidan så blir de inte så mjuka av grädden.

 

Vispa grädden fluffig och smaksätt 2-3 teskedar vaniljsocker. Jag hade även i lite vaniljpulver.

 

Montera tårtan: Bred ett lager grädde mellan alla lager och sedan över toppen på tårtan. Spritsa resterande grädde i klickar över toppen på tårtan eller lite var du tycker är fint :)

 

 

Sätt chokladflarnen runt tårtan och stick några flarn i toppen på tårtan. Jag satte även några jordgubbar ovanpå, tycker det blev en liten färgklick på tårtan och så är det ju alltid gott med jordgubbar :)

 

 

 Den här tårtan är ju perfekt att göra/bjuda på om man har glutenintolleranta gäster! :)

 

Nu ska jag åka och jobba ett 12-timmars nattpass... Kram!

 

Recept: Leila.se med små ändringar.

 

#1 - - vajb:

Ser ju hur smaskig ut som helst! När jag läste om all grädde i receptet så kom jag att tänka på Maarit. Nu vet jag inte om hon gillar maräng, men hon är ju galen i grädde :-)
Kram

Svar: Ja då kanske det är en Maarit-tårta :)
Pernie

#2 - - Johanna:

jag måste göra schwarzwaldtårta någon dag, har aldrig ätit det eftersom jag är nötallergiker. Men när man bakar själv kan man ju lätt ta bort en sådan ingrediens^^

Svar: Ja verkligen, det tycker jag du ska! Blir nog jättegott med vanlig maräng utan nöt :)
Pernie

#3 - - Emma :

Kan man sätta in alla bottnarna samtidigt på tre olika plåtar eller ska man grädda en i taget ?! Mvh Emma

Svar: En i taget eller om du får plats med två på samma plåt så funkar det också. Men inte fler plåtar. Lycka till!
Pernie

#4 - - Anni:

Här är vi både nöt- och glutenallergiker.
Såg att du föreslagit att köra med vanligt maräng utan nötter i ett inlägg här ovanför. Nu undrar jag om du testat det själv? Min son fyller snart 20 år och enda sen han lärde sig tala, eller rättare sagt, uttala denna tårtas namn ;) har han fått den på sin födelsedag. Jag har gjort den tidigare men har själv inte kunnat äta den då receptet inte var nåt för mig. Men nu så är det kanske min tur att få smaka min egen tårta.

Kram

Svar: Hej Anni! Nej jag har inte testat det själv men jag tror att det blir jättegott även utan nötter i marängen. Tycker inte alls att det måste vara hasselnötsmaräng, det är ju kombon maräng, grädde och choklad som är så god :) Jag tycker absolut att du ska prova, är väl toppen om även du kan njuta av tårtan när din son fyller år! Hoppas det blir en lyckad födelsedag för honom :) Kram
Pernilla Lyck