Allt med den här cupcaken låter som en dröm från början till slut, och vet ni vad?
Den ÄR en dröm.
Jag har ätit många chokladcupcakes i mina dagar men det här är verkligen en av de godaste.
Ska ni bara baka en sorts cupcake under semestern tycker jag ni ska prova den här!
Muffins:
1,75 dl kakao
3,5 dl mjöl
3,5 dl strösocker
1,5 tsk bikarbonat
0,75 tsk bakpulver
0,75 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2 stora ägg
1,75 dl starkt kaffe
1,75 dl filmjölk
3 msk raspolja
Smörkolasås:
1,75 dl Socker
2,25 dl Vispgrädde
25 gram smör
Whipped Cream Cheese Frosting:
300 gram Philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk äkta vaniljpulver
1 knivsudd bakpulver
3 dl vispgrädde
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg cupcakesformar i en cupcakesplåt.
Jag använde "normalstora" formar och jag fick totalt 16 muffins. Men jag kunde haft i lite mindre smet i formarna så jag tror att man kan få 16-20 normalstora muffins om man fyller formarna till ungefär hälften/drygt hälften.
Sikta ned alla torra ingredienser i en skål, tillsätt kaffe, filmjölk, ägg och rapsolja. Vispa samman för hand, i ca 2-3 minuter, tills smeten är slät och klumpfri.
Fyll cupcakesformar till drygt hälften och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna på galler.
Nu är det dags att göra smörkolasås!
Mät upp socker i en medelstor tjockbottnad kastrull och värm på mycket låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt, först då kan du röra en omgång i det smälta sockret med en träslev. Låt sockret smälta tills det är lite mörkare brunt. Vispa ner grädden lite i taget och höj sedan värmen på plattan till medel.
Här kan det bli klumpar men det är bara fortsätta röra tills klumparna försvinner, det är alltså normalt.
Låt koka i ca 7 minuter, hur länge kolan ska koka beror på hur lös du vill ha kolasåsen. Gör gärna kulprovet, kolan ska bli fast men ändå kladdig så att den går att klicka ut ovanpå frostingen. Dra kstrullen från platta och rör ner smör samt flingsaltet.
Till sist är det dags att göra frostingen!
Vispa samman philadelphiaosten, florsocker och vaniljpulver. I en annan skål, vispa grädden fast tillsammans med bakpulvret, vispa på medelhög hastighet så blir grädden finare. Vänd samman philadelphiaosten med grädden.
Spritsa frostingen med en stor rund tyll eller klipp ett stort hål i spritspåsen (om du har engångspåsar).
Klicka ut en teskedsstor klick med smörkola ovanpå frostingen och avsluta med några flingor havssalt.
Nu är det dags att NJUTA!
Jag tog med de här cupcakesen till mitt teammöte på jobbet.
Kan tipsa om att Panduro har en bra muffins/cupcake-bärare som är väldigt smidig när man vill transportera cupcakes.
Jag köpte den på REA för två år sedan men jag har sett att de fortfarande har såna.
Man bakar muffins i plåten som kommer med bäraren, sen har man antingen kvar cupcakesen i plåten eller så flyttar man över dem till den här röda brickan. Sen klickar man på locket och efter det är det fritt fram att bära omkring på cupcakesen :) Det får förstås bara rum 12 stycken men det får man leva med.
Här finns bäraren om ni vill kolla hur den ser ut med lock.
Tack till
Made of Mary för ett så finfint recept som jag snodde rakt av! Kolla gärna in hennes blogg om ni inte redan gjort det :)
Låter gudomligt gott!
Vet du varför det ska vara bakpulver i grädden?