Chokladcupcakes med whipped cream cheese frosting, smörkolasås och havssalt

 
 

 
 
När jag såg det här receptet på Marias underbara blogg visste jag direkt att jag MÅSTE prova det.
Allt med den här cupcaken låter som en dröm från början till slut, och vet ni vad?
Den ÄR en dröm.
Jag har ätit många chokladcupcakes i mina dagar men det här är verkligen en av de godaste.
 
Ska ni bara baka en sorts cupcake under semestern tycker jag ni ska prova den här!
 
 
 
 
 
 
 
Chokladcupcakes med whipped cream cheese frosting, smörkolasås och havssalt
 
 
Muffins:
1,75 dl kakao
3,5 dl mjöl
3,5 dl strösocker
1,5 tsk bikarbonat
0,75 tsk bakpulver
0,75 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2 stora ägg
1,75 dl starkt kaffe
1,75 dl filmjölk
3 msk raspolja
 
Smörkolasås:
1,75 dl Socker
2,25 dl Vispgrädde
25 gram smör
 
Whipped Cream Cheese Frosting:
300 gram Philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk äkta vaniljpulver
1 knivsudd bakpulver
3 dl vispgrädde
1 tsk flingsalt
 
 
 
 
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Lägg cupcakesformar i en cupcakesplåt.
Jag använde "normalstora" formar och jag fick totalt 16 muffins. Men jag kunde haft i lite mindre smet i formarna så jag tror att man kan få 16-20 normalstora muffins om man fyller formarna till ungefär hälften/drygt hälften.
 
Sikta ned alla torra ingredienser i en skål, tillsätt kaffe, filmjölk, ägg och rapsolja. Vispa samman för hand, i ca 2-3 minuter, tills smeten är slät och klumpfri.
 
 
 
 
Fyll cupcakesformar till drygt hälften och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna på galler.
 
 
 
 
 
Nu är det dags att göra smörkolasås!
 
 
 
 
Mät upp socker i en medelstor tjockbottnad kastrull och värm på mycket låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt, först då kan du röra en omgång i det smälta sockret med en träslev. Låt sockret smälta tills det är lite mörkare brunt. Vispa ner grädden lite i taget och höj sedan värmen på plattan till medel.
Här kan det bli klumpar men det är bara fortsätta röra tills klumparna försvinner, det är alltså normalt.
 
Låt koka i ca 7 minuter, hur länge kolan ska koka beror på hur lös du vill ha kolasåsen. Gör gärna kulprovet, kolan ska bli fast men ändå kladdig så att den går att klicka ut ovanpå frostingen. Dra kstrullen från platta och rör ner smör samt flingsaltet.
 
 
Till sist är det dags att göra frostingen!
Vispa samman philadelphiaosten, florsocker och vaniljpulver. I en annan skål, vispa grädden fast tillsammans med bakpulvret, vispa på medelhög hastighet så blir grädden finare. Vänd samman philadelphiaosten med grädden.
 
Spritsa frostingen med en stor rund tyll eller klipp ett stort hål i spritspåsen (om du har engångspåsar).
Klicka ut en teskedsstor klick med smörkola ovanpå frostingen och avsluta med några flingor havssalt.
 
Nu är det dags att NJUTA!
Jag tog med de här cupcakesen till mitt teammöte på jobbet.
 
Kan tipsa om att Panduro har en bra muffins/cupcake-bärare som är väldigt smidig när man vill transportera cupcakes.
Jag köpte den på REA för två år sedan men jag har sett att de fortfarande har såna.
 
 
 
 

Man bakar muffins i plåten som kommer med bäraren, sen har man antingen kvar cupcakesen i plåten eller så flyttar man över dem till den här röda brickan. Sen klickar man på locket och efter det är det fritt fram att bära omkring på cupcakesen :) Det får förstås bara rum 12 stycken men det får man leva med.

Här finns bäraren om ni vill kolla hur den ser ut med lock.
 
 
Tack till Made of Mary för ett så finfint recept som jag snodde rakt av! Kolla gärna in hennes blogg om ni inte redan gjort det :)
 
 
#1 - - JsN:

Låter gudomligt gott!

Vet du varför det ska vara bakpulver i grädden?

Svar: Ja en knivsudd bakpulver är bra när man vispar grädde, då blir den inte lika lätt övervispad. Och så blir den snygg :)
Pernie

#2 - - Mary - m.ade b.y m.ary:

<3 Tack goding för fina orden!! <3

#3 - - Anna/Frostrosor:

Choklad och kola är verkligen en ljuvlig kombo!

Svar: Ja visst är det! :)
Pernie

#4 - - Magda:

Verkar som ett supersmarrigt recept! :)
Men jag tror att du råkat byta plats på bakpulver och vaniljpulver, en tesked ren vanilj låter som väldigt mycket ;)
Älslar förövrigt din blogg, kram! :)

Svar: Njae, det är inte fel plats på vanilj och bakpulver, det stämmer att det ska vara en hel tesked vanilj. Gott gotti-gott :) Tack snälla du! Kram :)
Pernie

#5 - - Josefine:

Fina cupcakes!
Jag har sneglat lite på cupcake-carriern på Panduro, hur höga cupcakes får plats under locket? På många liknande carriers kan locket vara för lågt, att det inte får plats en ordentlig swirl eller dekorationer. Hur är det med denna?

Mvh
Josefine

Svar: Ja alltså det är väl det som är problemet med de flesta såna här. Det går inte att göra för höga cupcakes i den här heller, de jag gjorde som finns recept på i det här inlägget blev lite för höga så de fick jag trycka till lite.. det är ju trist men det funkade ändå. Och det är som sagt grymt praktiskt om man ska ta med sig cupcakes till jobb eller vänner, då får man helt enkelt tänka på att inte spritsa så högt de gångerna :)
Pernie

#6 - - Erica:

Hej
Va fin blogg du har
Blir avis på alla fina event du får gå på,jag önskar att jag kunde baka och göra så goda bakverk,ta så fina bilder som du! Har en liten mat och bakblogg....håller på att lära mig...
Titta gärna in om intresse finns,jag följer din!
ericasmeny.blogg.se
I min norra landsända finns inga event,därför är jag avis!! ;-)
Kram Erica

Svar: Tack snälla för din kommentar, kul att du gillar min blogg! :)Trist att det inte finns så många event uppe i norra Sverige, men det kanske kommer?!
Ska kolla in din blogg :)
Pernie