Picknicktips!

 
Vilket väder vi har haft idag!
Jag och barnen har njutit så mycket vi har kunnat av värmen och solen och varit ute och lekt.
Det är verkligen underbart att bo i hus, det känner vi nu när det är så lätt och går så snabbt att komma ut.
 
 
Jag har fixat med lite picknickmat idag för att kunna visa er tips på saker som funkar bra till en picknick.
Jag tycker att ganska mycket funkar för en picknick, en del saker är bra att förbereda och en del saker går snabbare att fixa.
 
Min mamma berättade om en god potatissallad hon ätit med skagentwist och jag blev sååå sugen på att göra en egen. Potatissallad är ju lätt att ta med, gillas av de flesta och funkar bra kallt.
 
Det är gott att ha ett kallt laxspett till, eller något liknande spett som är förgrillat och kan ätas kallt. Jag gjorde spett på torskfilé idag eftersom jag missbedömde vår laxtillgång i frysen och därmed inte hade någon lax hemma. Man tager vad man haver, och torskspetten blev helt ok, men jag hade föredragit lax.
Jag penslade spetten med en sås gjord på olivolja, lite balsamvinäger, salt och peppar och mycket citron och grillade dem sedan på halster.
 
 
Jag gjorde även ett bröd som är jättegott och som är lätt att bryta av och inte behöver smör eller pålägg, vilket ju är perfekt för en picknick!
 
Som en avslutning brukar jag vilja ha något sött och då är det både lätt och väldigt GOTT att ta med några fruktspett som är doppade i vit choklad.
 
 
Här kommer mina tips på picknickmat som är lätt att ta med!
Recept kommer lite längre ner.
 
 
 
 
Skagenpotatissallad
 
 
 
 
 
 
Brytbröd med mozzarella och prosciutto
 

 
 
 
Fruktspett doppade i vit choklad
 
 
 
 
 
RECEPT!
 
 
 
 
 
 
Skagenpotatissallad
 
Räcker till 3-4 personer
 
 
ca 8-10 färskpotatisar
2 dl creme fraiche
1-2 dl majonäs
ca 200 g skalade räkor
En nypa dill
En liten burk röd stenbitsrom
Pressad färsk citron
Ev. rödlök
En nypa flingsalt
Svartpeppar
 
 
 
 
 
Gör så här:
Koka potatisen med skalet på (skölj dem noga innan så all jord försvinner) tills den inte är hård längre.
Låt svalna.
Blanda creme fraiche och majonäs i en stor skål.
Tillsätt en nypa dill och hela burken med stenbitsrom.
Skala eller tina räkorna.
Rör försiktigt ner dem i skålen.
Pressa i så mycket citron som önskas, smaka av.
För fin färg och lite mer sting på salladen kan man tillsätta hackad rödlök.
Dela potatisen i mindre bitar och rör försiktigt runt den med röran så att allt blandas.
Häll till sist på flingsalt och svartpeppar.
Klart!
 
 
 
 
 
 
 
 
Brytbröd med mozzarella och prosciutto
 
 
Ett bröd
 
15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2,5 msk olivolja
2 msk honung
2 msk flingsalt
3 dl durumvetemjöl
3,5 dl vetemjöl special
250 g mozzarellaost
80-100 g prosciutto/parmaskinka
 
 
 
 
Gör så här:
Rör ner jästen i det ljumna vattnet så den blandas med vattnet. Jag blandade allt i min bunke till Kitchenaiden och gjorde hela dagen med degkrok i Kitchenaiden.
 
Tillsätt olivolja, honung och flingsalt.
Blanda med durumvetemjöl och tillsätt sedan vetemjöl special lite i taget så att det blir en fin och smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 40-60 minuter.
 
Tag ut degen på mjölat bakbord och forma till en rektangel.
Här är det viktigt att INTE kavla då luften i degen försvinner då, och den vill man ha kvar :)
Rektangeln ska vara ca 1-1,5 cm tjock.
 
Skiva mozzarellan och prosciutton i mindre bitar och lägg den på rektangeln. Låt ca 2-3 cm i kanterna vara utan pålägg så går det lättare att rulla.
Pensla kanterna med kallt vatten så blir det som "klister" när man rullar.
 
Rulla ihop på längden och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Forma till en cirkel och tryck ihop ändarna.
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt brödet jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
 
Smula över lite mjöl över cirkeln.
 
Sätt in brödet i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
 
Tag ut och låt svalna. Det händer att degen spricker på något/några ställen så att osten rinner ut.
Det är helt normalt och gör ingenting.
 
 
 
 
 
 
Fruktspett med vit choklad
 
 
Valfria frukter
Jag använde färska hallon, vattenmelon, galiamelon, färsk ananas
 
 100 g Vit choklad
 
 
 
Gör så här:
Gör bitar/kulor av frukt och trä på spett.
Smält vit choklad i vattenbad och doppa/ringla över choklad över fruktspetten.
Låt svalna.
 
NJUT!
 
 
 
Anledningen till att jag tipsar om bra mat på picknick är för att jag, tillsammans med några andra bloggare, har fått i uppdrag ett provsmaka och recensera ett nytt vin och då även visa vårt bästa picknicktips!
 
 
Vi kommer även ha en tävling i samarbete med 99 Rosas som vinet heter.
Ni som läsare kommer att kunna rösta på erat favoritrecept om några dagar och vinna en fin picknick-korg. :)
Visst låter det bra?!
 
 
 
 
 
 
 
Nu hoppas jag att ni blev sugna på picknick?!
 
Håll utkik efter tävlingen som kommer i veckan och sköt om er så länge :)
 
KRAM!
 
 
#1 - - My:

Hej! Underbar blogg, duktig du är på att göra tårtor! :) Jag tänkte göra en egen tårta för första gången om ett par veckor och undrar en sak, jag tänkte göra mousse som fyllning och spackla med grädde, sen ha på marsipan lock och dekorera med sockerpasta. Är det nåt jag ska tänka på då? Läst nånstans om att marsipan/sockerpasta smälter vid kontakt med grädde? Sockerpastan kommer inte i kontakt med grädden eftersom marsipanen är emellan men marsipanen då? :)

Svar: Hej My! Tack snälla du :) Vad roligt att du ska göra en egen tårta! Jag har en beskrivning på hur man kan göra när man lägger på marsipanlocket på tårtan, den finns här: http://bliminjast.se/2011/april/tacka-en-tarta-med-marsipan-eller-sugarpaste.htmlPrecis som du säger så smälter både marsipan och sugarpaste om det kommer i kontakt med grädde. Det kan man lösa antingen genom att spackla med smörkräm istället, recept på det finns i inlägget som jag tipsade om ovan. Om man ändå vill spackla med grädde så kan man pensla det utkavlade locket med smält/flytande smör på insidan innan man lägger på locket. Smöret funkar som ett skydd som håller borta fukten från grädden. Hoppas du förstod vad jag menar :)
Lycka till nu och hör av dig om du undrar något mer!
Pernie

#2 - - My:

Tack för svaret :) Ja jag förstår vad du menar, men smörkräm kanske funkar lika bra då? :) Är osäker på om jag ens ätit de haha men de borde jag ha gjort nångång. Har du provat att pensla, de funkar? Kanske inte ska ta risken att nåt går snett så kanske ska köra på smörkräm istället då.. :) Ska jag göra tårtan dagen innan? Tänkte frysa botten iaf, tyckte de va ett bra tips :) Men fyllning osv då, ska jag lägga på de dagen innan? tänkte ha hallon mousse o choklad mousse och marsipan lock o sugarpaste dekoration..

Svar: Jag har provat att pensla men tycker det var lite meckigt, så jag föredrar smörkräm.Det är jättegott att ha i lite essens i smörkrämen, t ex vanilj eller päron, så kan man matcha med fyllningarnas smaker!
Jag brukar göra tårtbotten några dagar innan och frysa den, eller göra den två-tre dagar innan utan att frysa. Sen lägger jag bottnarna med fyllningar 1-2 dagar innan den ska ätas så den hinner stå till sig och bli saftig. Så det tycker jag du ska göra, minst en dag innan i alla fall. Låter som det kommer bli en god tårta, lycka till nu! :)
Pernie

#3 - - Sofie:

Hej!
hur stor form skulle du använda om du skulle göra tårtbotten till en 10bitars tårta? Och har du nåt bra recept på en sån liten tårtbotten i så fall? :)
Tack på förhand!

Svar: Då skulle jag använda en 20 cm-form. Jag använder nästan alltid "lika delar"-receptet för tårtbotten, och för 10 bitars tårta i en sån form skulle jag nog ta 4-5 ägg. Receptet på tårtbotten hittar du under fliken tårtbotten :)
Pernie

#4 - - Kristin @ The Chocolate Box:

Yum, skagenpotatissallad lät verkligen sjukt gott! Det recepetet sparar jag :)

Svar: Härligt! Det var jättegott :)
Pernie

#5 - - My:

tack för dina tips :) blir smörkräm, vaniljessens, är det vaniljarom då? :)

Svar: Det var så lite så :)Nja vaniljarom är väl en svagare variant, det är bättre med essens. Men om du inte hittar det så kan du ju ta vaniljarom och lite vaniljpulver/vaniljsocker!
Pernie

#6 - - My:

såg bara vaniljarom i affären, var kan jag hitta essens? de är väl bland bakgrejerna? :)

Svar: Det finns oftast inte i vanliga mataffärer. Jag beställer på nätet eller köper i Essensfabrikens affär i stockholm. Det funkar nog bra med lite vaniljarom plus vaniljpulver (en sån där liten burk, brukar finnas i bakhyllan).
Pernie

#7 - - My:

jaha okej, ja vaniljpulver har jag hemma. hur mycket ska jag ta av varje då? :) haha förlåt om jag är jobbig med så många korkade frågor

Svar: Vaniljpulver behöver du inte ha lika mycket av. Det är ju kornen från vaniljstången, så en halv tesked kanske? Och så gärna lite vaniljsocker också, två tsk kanske :)
Pernie