Vilket väder vi har haft idag!
Jag och barnen har njutit så mycket vi har kunnat av värmen och solen och varit ute och lekt.
Det är verkligen underbart att bo i hus, det känner vi nu när det är så lätt och går så snabbt att komma ut.
Jag har fixat med lite picknickmat idag för att kunna visa er tips på saker som funkar bra till en picknick.
Jag tycker att ganska mycket funkar för en picknick, en del saker är bra att förbereda och en del saker går snabbare att fixa.
Min mamma berättade om en god potatissallad hon ätit med skagentwist och jag blev sååå sugen på att göra en egen. Potatissallad är ju lätt att ta med, gillas av de flesta och funkar bra kallt.
Det är gott att ha ett kallt laxspett till, eller något liknande spett som är förgrillat och kan ätas kallt. Jag gjorde spett på torskfilé idag eftersom jag missbedömde vår laxtillgång i frysen och därmed inte hade någon lax hemma. Man tager vad man haver, och torskspetten blev helt ok, men jag hade föredragit lax.
Jag penslade spetten med en sås gjord på olivolja, lite balsamvinäger, salt och peppar och mycket citron och grillade dem sedan på halster.
Jag gjorde även ett bröd som är jättegott och som är lätt att bryta av och inte behöver smör eller pålägg, vilket ju är perfekt för en picknick!
Som en avslutning brukar jag vilja ha något sött och då är det både lätt och väldigt GOTT att ta med några fruktspett som är doppade i vit choklad.
Här kommer mina tips på picknickmat som är lätt att ta med!
Recept kommer lite längre ner.
Skagenpotatissallad
Brytbröd med mozzarella och prosciutto
Fruktspett doppade i vit choklad
RECEPT!
Skagenpotatissallad
Räcker till 3-4 personer
ca 8-10 färskpotatisar
2 dl creme fraiche
1-2 dl majonäs
ca 200 g skalade räkor
En nypa dill
En liten burk röd stenbitsrom
Pressad färsk citron
Ev. rödlök
En nypa flingsalt
Svartpeppar
Gör så här:
Koka potatisen med skalet på (skölj dem noga innan så all jord försvinner) tills den inte är hård längre.
Låt svalna.
Blanda creme fraiche och majonäs i en stor skål.
Tillsätt en nypa dill och hela burken med stenbitsrom.
Skala eller tina räkorna.
Rör försiktigt ner dem i skålen.
Pressa i så mycket citron som önskas, smaka av.
För fin färg och lite mer sting på salladen kan man tillsätta hackad rödlök.
Dela potatisen i mindre bitar och rör försiktigt runt den med röran så att allt blandas.
Häll till sist på flingsalt och svartpeppar.
Klart!
Brytbröd med mozzarella och prosciutto
Ett bröd
15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2,5 msk olivolja
2 msk honung
2 msk flingsalt
3 dl durumvetemjöl
3,5 dl vetemjöl special
250 g mozzarellaost
80-100 g prosciutto/parmaskinka
Gör så här:
Rör ner jästen i det ljumna vattnet så den blandas med vattnet. Jag blandade allt i min bunke till Kitchenaiden och gjorde hela dagen med degkrok i Kitchenaiden.
Tillsätt olivolja, honung och flingsalt.
Blanda med durumvetemjöl och tillsätt sedan vetemjöl special lite i taget så att det blir en fin och smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 40-60 minuter.
Tag ut degen på mjölat bakbord och forma till en rektangel.
Här är det viktigt att INTE kavla då luften i degen försvinner då, och den vill man ha kvar :)
Rektangeln ska vara ca 1-1,5 cm tjock.
Skiva mozzarellan och prosciutton i mindre bitar och lägg den på rektangeln. Låt ca 2-3 cm i kanterna vara utan pålägg så går det lättare att rulla.
Pensla kanterna med kallt vatten så blir det som "klister" när man rullar.
Rulla ihop på längden och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Forma till en cirkel och tryck ihop ändarna.
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt brödet jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Smula över lite mjöl över cirkeln.
Sätt in brödet i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
Tag ut och låt svalna. Det händer att degen spricker på något/några ställen så att osten rinner ut.
Det är helt normalt och gör ingenting.
Fruktspett med vit choklad
Valfria frukter
Jag använde färska hallon, vattenmelon, galiamelon, färsk ananas
100 g Vit choklad
Gör så här:
Gör bitar/kulor av frukt och trä på spett.
Smält vit choklad i vattenbad och doppa/ringla över choklad över fruktspetten.
Låt svalna.
NJUT!
Anledningen till att jag tipsar om bra mat på picknick är för att jag, tillsammans med några andra bloggare, har fått i uppdrag ett provsmaka och recensera ett nytt vin och då även visa vårt bästa picknicktips!
Vi kommer även ha en tävling i samarbete med 99 Rosas som vinet heter.
Ni som läsare kommer att kunna rösta på erat favoritrecept om några dagar och vinna en fin picknick-korg. :)
Visst låter det bra?!
Nu hoppas jag att ni blev sugna på picknick?!
Håll utkik efter tävlingen som kommer i veckan och sköt om er så länge :)
KRAM!
Hej! Underbar blogg, duktig du är på att göra tårtor! :) Jag tänkte göra en egen tårta för första gången om ett par veckor och undrar en sak, jag tänkte göra mousse som fyllning och spackla med grädde, sen ha på marsipan lock och dekorera med sockerpasta. Är det nåt jag ska tänka på då? Läst nånstans om att marsipan/sockerpasta smälter vid kontakt med grädde? Sockerpastan kommer inte i kontakt med grädden eftersom marsipanen är emellan men marsipanen då? :)