En guldig tårta fylld med champagne och jordgubbar -tävling med Alexandre Bonnet

 
Jag älskar champagne! Folk som känner mig vet att jag aldrig tackar nej till ett glas bubbel och det händer ganska ofta att jag och min man delar på en flaska, både när vi firar någonting och när vi vill lyxa till det i vardagen.
För visst är det så att det känns lyxigt att dricka champagne?  Att ett glas med bubblor kan göra att man blir alldeles lycklig inombords är väl en av anledningarna, och det är nog därför jag är så frälst.
 
Jag fick frågan om jag ville vara med i en tävling där man ska skapa en dessert som innehåller Alexandre Bonnets champagne.
Om vi säger så här...jag behövde INTE lång betänketid!
 
 
 
 
Jag har haft och har så många idéer i huvudet på vad jag vill göra med champagnen, och den första ser ni här nedan.
 
Då jag älskar att göra tårta bestämde jag mig för att göra just en tårta.
 
Jag ville skapa en tårta som hyllar bubblorna i champagnen.
Hurra för bubblor!!
Därför blev det en tårta täckt av guldkulor som alltså ska symbolisera bubblorna. Tänk er att bubblorna har sprängt sig ut ur tårtan och lagt sig på ytan.
 
 
 
 
Jag ville också att tårtan skulle vara inspirerad av Frankrike då det är champagnens hemland, därav en enkel symbol som ska symbolisera Eiffeltornet.
 
Vad gäller smakerna funderade jag på vad som passar ihop med champagne.
Jag behövde inte fundera så länge; champagne och jordgubbar är ju bland det bästa som finns!
Därför är tårtan fylld med en fluffig champagnemousse gjord på Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut champagne, och en härligt len jordgubbsmousse.
 
Här kommer MASSOR av bilder, så att ni inte missar några viktiga vinklar av tårtan ;)
Och så klart recept!
 
 
 
 
 
 
Guldig och bubblig champagnetårta
 
(se alla recept längst ner)
 
 
Vita sammetsbottnar (white velvet) penslade med champagnesockerlag
 
Fluffig champagnemousse
 
Frisk och len jordgubbsmousse
 
Täckt med champagnesmörkräm och guldiga kulor
 
Blommor gjorda av modelling paste, borstade med ätbar guldfärg
 
Eiffeltornet är gjort av sugarpaste
 
Allt på tårtan är ätbart
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vit sammetstårtbotten
 
150 g äggvitor

250 g mjölk

1 tsk vaniljpulver

2 tsk vaniljsocker

300 g mjöl

300 g socker

knappt 1,5 msk bakpulver

1/4 tsk salt

175 g smör, rumstempererat

 

Gör så här:

Vispa ägg, mjölk och vaniljpulvret i en skål.

I en annan skål blandas mjöl, socker, bakpulver och salt.

Om man vill kan man köra smöret några sekunder i micron innan det blandas i mjölblandningen, då blir det lättare att röra om.

Häll i äggblandningen i mjölblandningen lite i taget och rör om efter varje gång. Vispa till slut till en jämn smet, jag vispade med handvisp.

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant och grädda i ugn på 175 grader i ca 40-60 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr.

 
 
 
Champagnemousse
 
7 g gelatinpulver
3 msk vatten
3 dl Alexandre Bonnet Brut champagne
 3 dl vispgrädde
2 äggvitor
knappt 1 dl socker
 
 

Gör så här:
Häll vattnet i en skål, strö i gelatinet och rör om. Låt det stelna.
Ställ skålen över en kastrull med hett vatten och rör tills gelatinet löst sig.
Rör ner champagnen. Vispa grädden.
Vänd ner champangegelét i grädden och låt stå kallt under tiden som du vispar ihop äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret och vispa till blank smet. Vänd försiktigt ner äggsmeten i champagnegelén och låt stelna i kyl.
 
 
 
 
 
Jordgubbsmousse
 
4 gelatinblad
250 g frysta jordgubbar
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl vispgrädde
 
 
 
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Lägg jordgubbar, socker och vatten i en kastrull och låt det småputtra i några minuter.
Mosa jordgubbarna mot kanten så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt.

Passera jordgubbarna genom en sil, försök få ut så mycket "saft" som möjligt ur dem.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama bort vattnet. Lägg dem i jordgubbarna och rör om tills gelatinet löst sig. Ställ åt sidan och låt svalna lite.

Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner jordgubbarna i grädden tills allt är blandat.
Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen någon timme så att den stelnar till lite.
 
 
 
 
Sockerlag med Champagne
 
1 dl vatten
1 dl socker
1 dl Alexandre Bonnet Brut Champagne
 
 
Gör så här:
Häll vatten och socker i en kastrull och koka tills sockerkristallerna försvinner.
Tag av från plattan och tillsätt champagnen. Rör om och låt svalna lite innan användning.
 
 
 
 
 
 
Smörkräm med champagne
 
100 g mjukt smör
2 äggulor
2 dl florsocker
2-3 tsk champagne-essens
 
 
Gör så här:
Vispa alla ingredienser utom essensen i ca 15-20 minuter. Tillsätt sedan essensen och vispa så allt blandas.
 
 
 
 
 
 
Montering av tårtan
 
Skär bottnarna i tre delar.
Pensla champagnesockerlagen på varje lager och fyll sedan ena lagret med champagnemousse och andra lagret med jordgubbsmousse. Lägg på sista botten och låt stå i kyl över natt så att bottnarna suger åt sig av mousserna och tårtan blir stabilare.
 
Dag två:
Gör smörkrämen och spackla sedan tårtan med ett lager av smörkrämen, försök göra den så slät som möjligt.
Dekorera med guldkulor, bild på Eiffeltorn och blommor. Kulorna satte jag dit en och en för hand, det tog ett tag...
Nu är tårtan klar för att njutas av!
 
 
Det här är en fantastisk tävling och jag är väldigt glad för att jag får vara med i den!
Även om jag inte vinner så har jag fått baka med Champagne och det blev faktiskt lite över som funkade väldigt bra att dricka både under tiden jag gjorde tårtan och till tårtan :)
 
Ni får gärna hålla tummarna för mig!
Jag hörde att vi är 11 bakbloggare som är med i tävlingen, känns otroligt spännande!
 
Vinsten i tävlingen är en resa till Paris vilket hade varit underbart!
Jag och min man skulle njuta som galningar av att få lite egentid i världens mest romantiska stad. Och tänk vad mycket champagne vi skulle dricka ;)
 
 
#1 - - Ellen:

Oj så fin! Och så otroligt festligt och gott det låter! Någonting till sommarens bröllop kanske?!

Svar: Tack Ellen! Ja det brukar vara poppis med champagne i bröllopstårta, det känns ju lite festligare :) Kanske kan göra en liten tårta med champagne till någon gång vi ses så får ni smaka?
Pernie

#2 - - Marianna:

Så enkelt att kommentera: Underbar tårta! Så vacker att se på, och eftersom jag har så himla bra fantasi så förstår jag hur fantastiskt god den är! Nu hålles tummarna för din Parisresa!

#3 - - Marianna:

Så enkelt att kommentera: Underbar tårta! Så vacker att se på, och eftersom jag har så himla bra fantasi så förstår jag hur fantastiskt god den är! Nu hålles tummarna för din Parisresa!

Svar: Tack snälla söta du!!! :)
Pernie

#4 - - Anna:

Superläcker! Den är helt klart ett av toppbidragen i tävlingen än så länge 😃
Hälsningar, Anna
(En av de 11 som också är med i tävlingen)

Svar: Tack snälla, det blir spännande att se vad alla andra gjort :)
Pernie

#5 - - Anna:

Föresten, vill du se mina bidrag så finns de här;
Kakbiten.blogspot.com

/Anna

Svar: Jag har kollat in dem, superfina och du har använt champagnen riktigt bra! :)
Pernie

#6 - - Helen Lundgren:

Så otroligt fin!!
Håller alla tummar 😃

Svar: Tack snälla Helen :)
Pernie

#7 - - Stina:

Vilken rolig idé med bubblorna ;) Ser jätte fin ut. Lycka till du med i tävlingen ;)

Svar: Tack :)
Pernie

#8 - - Ida - Chokladsockerkaka:

Vilken superfin tårta, den ser härligt lyxig ut! God låter den också! Tack för din fina kommentar på min blogg :) Lycka till i tävlingen du med!!!

#9 - - Lisa:

hittade din blogg av en slump, gud vad fin och bra recept :)

Svar: Tack snälla! :)
Pernie

#10 - - Livsnjutarnas Gourmetkök:

Vilken vacker och stilren liten tårta. Lyxig i smakerna låter den också. Sparar nog receptet på champagnemoussen för kommande tårtor. Jag tycker själv det är roligt att göra mindre tårtor, de blir så personliga. Att låta guldpärlorna symbolisera champagnebubblorna var en riktigt fiffig idé. Säg, hur gick det i tävlingen?

//Neta

Svar: Tack snälla, vilken fin kommentar! Jag vann tyvärr inte :( Men det var en rolig tårta att göra :)
Pernie

#11 - - Rebecca Thorén:

Hej! Jag undrar kring champagnemoussen - hur fast blev den? Skall göra en moussetårta och är livrädd för mousser som tenderar att vara för lösa, vill att den ska hålla sig fint när man skär en bit. Kommer alltså inte ha stödet från bottnar runt om... Så, skulle du säga att gelatinmängden är lagom? :)

Svar: Hej! Nu var det länge sen jag gjorde den, men jag har för mig att den blev fast och inte alls lös och rinnig. Jag tror att gelatinmängden är tillräcklig :)
Pernie